Ciekawostki o folii aluminiowej – sprawdź, czego nie wiesz o popularnym artykule kuchennym

/
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.

Stosowana do pieczenia i pakowania drugiego śniadania, znana z nieprzepuszczania powietrza, światła i wody. O czym mowa? Oczywiście o folii aluminiowej. Co jeszcze ją wyróżnia? W poniższym krótkim wpisie znajdziesz odpowiedź na to pytanie.

Od kiedy folia aluminiowa jest dostępna dla konsumentów?

Pierwsza cienka folia aluminiowa trafiła na rynek w 1910 roku za sprawą przedsiębiorstwa Dr. Laubert, Naher & Cie. Emmishofen ze szwajcarskiego Kreuzlingen. Nie od razu jednak zdobyła popularność. Dopiero w latach 20. XX wieku zaczęto coraz częściej sięgać po nią w Stanach Zjednoczonych. 

Komu folia zawdzięcza popularność?

Folia aluminiowa stała się znana na świecie przede wszystkim dzięki Richardowi S. Reynoldsowi. Prowadził on firmę produkującą cynfolię służącą do pakowania cukierków i artykułów tytoniowych. Dzięki zastąpieniu cynfolii przez folię aluminiową Reynolds zmniejszył koszty produkcji opakowań. Metal można było bowiem szybciej rozwałkować niż cynę. 

Jak powstaje folia aluminiowa?

Folie aluminiową tworzy się podczas walcowania stopionego aluminium. Najpierw należy rozgrzać stop, a następnie zgnieść go za pomocą ciężkich wałków znajdujących się obok siebie. W trakcie walcowania grubość bloków zostaje zmniejszona do 1-3 centymetrów.

Folia aluminiowa niejedno ma imię

Prawdopodobnie znasz inne formy nazywania folii aluminiowej. Bywa ona zwana sreberkiem, a na Lubelszczyźnie pazłotkiem lub pozłotkiem. 

Nietypowe zastosowania folii

Folia aluminiowa ma nie tylko niejedno imię, lecz także zastosowanie. Możliwości jej użycia nie ograniczają się do pieczenia potraw i zachowania świeżości drugiego śniadania. Z folii aluminiowej korzysta się m.in. w technikach laboratoryjnych. Używa się jej również jako ekranu cieplnego, który odbija promieniowanie podczerwone i minimalizuje utratę ciepła. W takim przypadku stosuje się folię aluminiową o grubości 0,05 mm połączoną z termoizolacyjnym materiałem. 

Jeśli zmagasz się z przypaleniami i innymi zabrudzeniami garnków możesz użyć zwiniętej w kulkę folii aluminiowej jako skutecznego czyścika. Po wyszorowaniu brudnych elementów opłucz je wodą.

W przypadku elektryzowania się ubrań podczas prania również warto skorzystać z właściwości folii  aluminiowej. Wystarczy umieścić w pralce kulkę z folii aluminiowej, dzięki której zostaną usunięte wszystkie ładunki elektrostatyczne. Odporną na rozerwanie i nadającą się do zastosowania nie tylko w kuchni folię aluminiową znajdziesz w ofercie marki Stella: https://www.stella.com.pl/oferta/folie-kuchenne.

Przywołanymi ciekawostkami możesz podzielić się ze znajomymi i bliskimi, a nietypowe zastosowania folii przetestować, gdy tylko będziesz mieć okazję!

Fot.: Teslariu Mihai/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Sudoku. Hobby, które nie wychodzi z mody
/
Sudoku. Hobby, które nie wychodzi z mody
Sudoku ma już ponad 30 lat i cały czas cieszy się zainteresowaniem! Poznaj jego historię!
Jak wybrać odpowiedniego robota do czyszczenia twojego basenu?
/
Jak wybrać odpowiedniego robota do czyszczenia twojego basenu?
Odkryj sekrety dobrania idealnego robota do czyszczenia basenu, który doskonale będzie dopasowany do Twoich potrzeb. Dowiedz się, na co zwracać uwagę przy wyborze i jakie funkcje są najważniejsze.
Jak wybrać odpowiednie urządzenia do przechowywania i podgrzewania potraw w gastronomii?
/
Jak wybrać odpowiednie urządzenia do przechowywania i podgrzewania potraw w gastronomii?
Odkryj, jak dobrać optymalne urządzenia do przechowywania i podgrzewania potraw w sektorze gastronomii. Dowiedz się, na co zwrócić uwagę i jakie rozwiązania mogą zapewnić najlepszą efektywność.