Pyszny dodatek do potraw z grilla. Sos tzatziki – przepis

/
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Nieoceniony dodatek do ryb i potraw z grilla. Aromatyczny, intensywny w smaku, a zarazem delikatny w swojej konsystencji, czyli niezastąpiony sos tzatziki. 

Sos Tzatziki – jeden do wielu dań

Niezwykły aromat i głęboki smak to cechy charakterystyczne sosu tzatziki, będącego uzupełnieniem wielu dań. Aksamitny, ziołowo-jogurtowy, z wyczuwalną nutą świeżego ogórka, to idealny dodatek do potraw z grilla. Podkreśla również smak kanapek, dzięki czemu nie są jedynie nudną przekąską. Sos tzatziki, dzięki swojej uniwersalności i niepowtarzalnemu smakowi, sprawdzi się również do gotowanych warzyw, placków ziemniaczanych lub z cukinii. Miłośników przyrządzania dań z ryb sos tzatziki rozkocha w sobie równie mocno. Pyszny, prosty w przygotowaniu, czego chcieć więcej?

Przepis na pyszny sos tzatziki

Do zrobienia prawdziwie aromatycznego i pysznego sosu tzatziki, potrzebne są następujące składniki:

  • 200 g jogurtu greckiego,
  • opcjonalnie 1 łyżka majonezu,
  • 150 g ogórków świeżych,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty,
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku,
  • szczypta soli, pieprzu (do smaku).

Pierwszym krokiem jest umycie i obranie ogórka, a następnie starcie go na tarce o dużych oczkach. Później należy go posolić i odstawić na kilka minut. Następnie należy wycisnąć starte ogórki z soku. Najlepiej zrobić to rękami. 

Kolejny krok to przełożenie wyciśniętych ogórków do miski i dodanie jogurtu oraz przeciśniętego przez praskę czosnku, oliwy, a także ziół. Najbardziej aromatyczne będą mięta i koperek. Ostatnią czynnością jest dokładne wymieszanie wszystkich składników i doprawienie ich do smaku. Sos odkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Gotowe, można podawać!

Zdjęcie główne: pexels.com/Shameel mukkath

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Miód wielokwiatowy. Zdrowotne właściwości miodu z pasieki
/
Miód wielokwiatowy. Zdrowotne właściwości miodu z pasieki
Dlaczego warto kupić naturalny miód prosto od pszczelarza? Poznaj moc korzyści ze spożywania miodu z pasieki!
Imbir w kuchni. Porady i zastosowanie
/
Imbir w kuchni. Porady i zastosowanie
Imbir to prawdziwa bomba witaminowa! Warto go wykorzystywać podczas przygotowywania potraw, by cieszyć się jego prozdrowotnymi właściwościami. Sprawdź, jak możesz wykorzystać imbir w kuchni.
Jak ekologiczne i ekonomiczne rozwiązanie – pompy głębinowe mogą zrewolucjonizować dostęp do czystej wody
/
Jak ekologiczne i ekonomiczne rozwiązanie – pompy głębinowe mogą zrewolucjonizować dostęp do czystej wody
Poznaj zalety i możliwości, jakie oferują pompy głębinowe, które mogą stać się kluczem do zapewnienia czystej wody dla wszystkich, jednocześnie będąc ekonomicznym i ekologicznym rozwiązaniem.