5 sposobów na wielkanocne jajka – przepisy

/
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Wielkanoc już za chwilę, czas pomyśleć o tym, jakie potrawy podasz w tym roku. Jajko to symbol i znak rozpoznawczy tych świąt. Poznaj 5 ciekawych przepisów i wypróbuj je w nadchodzącym czasie.

Jajko jest znakiem początku, życia oraz odradzającej się przyrody. Właśnie dlatego nie może go zabraknąć w trakcie wielkanocnego śniadania i dalszej części świąt. Masz już dosyć przekrojonych jajek podanych z majonezem albo tradycyjnej sałatki warzywnej? Zobacz, jak przyrządzić nowoczesne i niebanalne dania. 

>> Przeczytaj także: Jajko na Wielkanoc. Jak udekorować jajka na talerzu?

Tost z jajkiem

Składniki

2 jajka,

2 kromki chleba tostowego,

1 łyżeczka masła,

sól,

pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. W kromkach chleba wykrój środek. Możesz w tym celu użyć szklanki.
  2. Obie strony chleba posmaruj dokładnie masłem.
  3. Na rozgrzanej patelni podsmaż chleb z jednej strony na złocisty kolor i przełóż na drugą stronę.
  4. Do środka kromki wbij jajko i dodaj przyprawy. Całość przykryj pokrywką i smaż na małym ogniu do momentu ścięcia się białka.

Zapiekane jajka

Składniki

1 jajko,

2 łyżki śmietany kremówki,

1 plasterek szynki,

kilka gałązek szczypiorku,

1 łyżeczka masła,

sól,

pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Naczynie żaroodporne lub inną foremkę wysmaruj masłem, a na dnie ułóż trochę szczypiorku i pokrojoną na kawałki szynkę.
  2. Ubij jajko, dodaj do niego śmietanę oraz przyprawy i wlej do foremki.
  3. Całość zapiekaj w kąpieli wodnej, czyli włóż naczynie do większego napełnionego gorącą wodą, tak aby foremka zanurzona była do połowy swojej wysokości, i wstaw wszystko do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez 10–12 minut. Podawaj z pieczywem.

Jajka faszerowane pastą z groszkiem

Składniki

jajka ugotowane na twardo,

pół szklanki zielonego groszku,

1 łyżeczka serka mascarpone,

1 łyżka masła,

kilka gałązek szczypiorku,

sól,

pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Z jajek wyjmij żółtka i rozgnieć je.
  2. Pozostałe białka posmaruj masłem i dokładnie posyp rozdrobnionym wcześniej żółtkiem. 
  3. Groszek, serek mascarpone i przyprawy zblenduj na gładką pastę.
  4. Powstały krem przełóż na jajka i udekoruj szczypiorkiem.

Jajeczne babeczki

Składniki

3 jajka,

3 łyżki mleka,

3 plastry szynki,

50 g sera żółtego,

kawałek papryki,

kawałek pora,

natka pietruszki,

sól,

pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Do miski wbij jajka, dodaj do nich mleko i roztrzep widelcem. 
  2. Pokrój na małe kawałki warzywa i szynkę, a później dodaj wszystko do miski. Dopraw całość przyprawami. 
  3. Do foremek wlej masę jajeczną. Najlepiej użyj silikonowych lub formy do muffinek. 
  4. Piecz 20 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.

Sałatka warstwowa

Składniki

4 ugotowane na twardo jajka,

27 krakersów,

puszka tuńczyka,

100 g sera żółtego,

2 ogórki konserwowe,

mały słoik majonezu,

kilka gałązek szczypiorku,

sól,

pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Spód blaszki wyłóż krakersami.
  2. Zetrzyj ser na tarce o drobnych oczkach. Dodaj pokrojone ogórki konserwowe, 3 łyżki majonezu oraz przyprawy. Oto pierwsza warstwa. Przełóż ją równomiernie do blaszki.
  3. Połóż kolejną warstwę krakersów.
  4. Tuńczyka, 3 łyżki majonezu i przyprawy wymieszaj ze sobą. Będzie to druga warstwa. Przełóż całość do blaszki. 
  5. Ponownie ułóż warstwę krakersów.
  6. Zetrzyj na tarce ugotowane wcześniej jajka, dodaj 3 łyżki majonezu, sól i pieprz. Wymieszaj i wyłóż na blaszkę. To już ostatnia warstwa.
  7. Tak przygotowana sałatkę możesz posypać szczypiorkiem i odstawić na całą noc do lodówki.

Mamy nadzieję, że jajko w takim wydaniu zaskoczy Twoich domowników i gości. Będzie to coś nowego, co pozwoli odświeżyć stare i dobrze wszystkim znane receptury potraw świątecznych. Które danie przyrządzisz w trakcie nadchodzącej Wielkanocy?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Ekologiczne artykuły dla gastronomii i domu z unikatowych materiałów przyjaznych naturze. Odkryj produkty, które są łatwe w utylizacji
/
Ekologiczne artykuły dla gastronomii i domu z unikatowych materiałów przyjaznych naturze. Odkryj produkty, które są łatwe w utylizacji
Przedstawiamy Ci ekologiczne artykuły, które z powodzeniem wykorzystasz w swoim biznesie!
Szczotkowanie na sucho. Trend czy zabieg, który wzmocni naszą skórę?
/
Szczotkowanie na sucho. Trend czy zabieg, który wzmocni naszą skórę?
Czy szczotkowanie na sucho rzeczywiście pozytywnie wpływa na kondycję naszej skóry? Sprawdź!
Jakie deski wykorzystać przy budowie tarasu?
/
Jakie deski wykorzystać przy budowie tarasu?
Czeka Cię wykończenie tarasu? Sprawdź, jakie deski tarasowe sprawdzą się najlepiej w Twojej sytuacji. Wybierz materiały, które spełnią wszystkie Twoje potrzeby i oczekiwania.