Wielkanoc już za chwilę, czas pomyśleć o tym, jakie potrawy podasz w tym roku. Jajko to symbol i znak rozpoznawczy tych świąt. Poznaj 5 ciekawych przepisów i wypróbuj je w nadchodzącym czasie.
Jajko jest znakiem początku, życia oraz odradzającej się przyrody. Właśnie dlatego nie może go zabraknąć w trakcie wielkanocnego śniadania i dalszej części świąt. Masz już dosyć przekrojonych jajek podanych z majonezem albo tradycyjnej sałatki warzywnej? Zobacz, jak przyrządzić nowoczesne i niebanalne dania.
W kromkach chleba wykrój środek. Możesz w tym celu użyć szklanki.
Obie strony chleba posmaruj dokładnie masłem.
Na rozgrzanej patelni podsmaż chleb z jednej strony na złocisty kolor i przełóż na drugą stronę.
Do środka kromki wbij jajko i dodaj przyprawy. Całość przykryj pokrywką i smaż na małym ogniu do momentu ścięcia się białka.
Zapiekane jajka
Składniki
1 jajko,
2 łyżki śmietany kremówki,
1 plasterek szynki,
kilka gałązek szczypiorku,
1 łyżeczka masła,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania
Naczynie żaroodporne lub inną foremkę wysmaruj masłem, a na dnie ułóż trochę szczypiorku i pokrojoną na kawałki szynkę.
Ubij jajko, dodaj do niego śmietanę oraz przyprawy i wlej do foremki.
Całość zapiekaj w kąpieli wodnej, czyli włóż naczynie do większego napełnionego gorącą wodą, tak aby foremka zanurzona była do połowy swojej wysokości, i wstaw wszystko do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez 10–12 minut. Podawaj z pieczywem.
Jajka faszerowane pastą z groszkiem
Składniki
jajka ugotowane na twardo,
pół szklanki zielonego groszku,
1 łyżeczka serka mascarpone,
1 łyżka masła,
kilka gałązek szczypiorku,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania
Z jajek wyjmij żółtka i rozgnieć je.
Pozostałe białka posmaruj masłem i dokładnie posyp rozdrobnionym wcześniej żółtkiem.
Groszek, serek mascarpone i przyprawy zblenduj na gładką pastę.
Powstały krem przełóż na jajka i udekoruj szczypiorkiem.
Jajeczne babeczki
Składniki
3 jajka,
3 łyżki mleka,
3 plastry szynki,
50 g sera żółtego,
kawałek papryki,
kawałek pora,
natka pietruszki,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania
Do miski wbij jajka, dodaj do nich mleko i roztrzep widelcem.
Pokrój na małe kawałki warzywa i szynkę, a później dodaj wszystko do miski. Dopraw całość przyprawami.
Do foremek wlej masę jajeczną. Najlepiej użyj silikonowych lub formy do muffinek.
Piecz 20 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
Sałatka warstwowa
Składniki
4 ugotowane na twardo jajka,
27 krakersów,
puszka tuńczyka,
100 g sera żółtego,
2 ogórki konserwowe,
mały słoik majonezu,
kilka gałązek szczypiorku,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania
Spód blaszki wyłóż krakersami.
Zetrzyj ser na tarce o drobnych oczkach. Dodaj pokrojone ogórki konserwowe, 3 łyżki majonezu oraz przyprawy. Oto pierwsza warstwa. Przełóż ją równomiernie do blaszki.
Połóż kolejną warstwę krakersów.
Tuńczyka, 3 łyżki majonezu i przyprawy wymieszaj ze sobą. Będzie to druga warstwa. Przełóż całość do blaszki.
Ponownie ułóż warstwę krakersów.
Zetrzyj na tarce ugotowane wcześniej jajka, dodaj 3 łyżki majonezu, sól i pieprz. Wymieszaj i wyłóż na blaszkę. To już ostatnia warstwa.
Tak przygotowana sałatkę możesz posypać szczypiorkiem i odstawić na całą noc do lodówki.
Mamy nadzieję, że jajko w takim wydaniu zaskoczy Twoich domowników i gości. Będzie to coś nowego, co pozwoli odświeżyć stare i dobrze wszystkim znane receptury potraw świątecznych. Które danie przyrządzisz w trakcie nadchodzącej Wielkanocy?
Wynajęcie architekta, wbrew pozorom wcale nie jest takie drogie. Warto przemyśleć tę kwestię. Tym bardziej że dla wielu oznacza to możliwość spełnienia marzeń.
Zainspiruj się prostymi sposobami na transformację wnętrza swojego salonu przy użyciu odpowiednio dobranych zasłon. Odkryj, jak kolory, materiały i długość mogą wpłynąć na atmosferę i estetykę Twojej przestrzeni.