Chrusty lub też faworki są szybkim i nieskomplikowanym pomysłem na deser, który każdy z nas dobrze pamięta z rodzinnego domu. Ponadto idealnie sprawdzą się, kiedy mają do nas zawitać niespodziewani goście, a nie mamy żadnego poczęstunku.
Sposób przygotowania:
Do trzech szklanek mąki dodaj 250 ml śmietanki kremówki (30%), 5 żółtek, szczyptę soli i dowolny, ulubiony aromat.
Jeśli chcesz zapobiec zbytniemu pienieniu się tłuszczu podczas smażenia, dodaj dwie łyżki spirytusu lub octu.
Wyrób ciasto. Gdyby było zbyt suche, dodaj śmietanki, a jeśli zbyt mokre – mąki.
Odstaw ciasto pod przykryciem do lodówki lub w inne chłodne miejsce na około 30 minut. Odpowiednie ciasto poznacie po jego zwiększonej elastyczności, a ponadto będzie bardziej miękkie.
Przed wałkowaniem warto ciasto jeszcze przez chwilę wyrobić. Podziel je na części i cienko rozwałkuj.
Ciasto pokrój na paski o szerokości 3-4 cm, a następnie podziel na prostokąty o długości 9-10 cm.
Natnij tak powstały prostokąt w środku i przeciągnij przez nacięcie jeden koniec.
Smaż na rozgrzanym oleju do momentu, aż faworki osiągną złoty kolor.
Po wyjęciu osącz je z tłuszczu na papierowym ręczniku, a po ostygnięciu posyp cukrem pudrem i voilà.
Salon to miejsce do spędzania wolnych chwil z domownikami i gośćmi oraz do relaksu w ciszy i spokoju. Dlatego też ważne jest, aby był on wnętrzem przytulnym i wygodnym. Podpowiadamy więc, jakie modele foteli warto rozważyć, aby mieć pewność, że salon będzie komfortowy i estetyczny.