Jak zrobić fondue i jaki ser wybrać?

/
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Serowe fondue to tradycyjna wersja słynnego szwajcarskiego przysmaku. Atrakcyjna forma jego spożywania sprawia, że fondue jest idealną przekąską na wspólny wieczór. Zobacz, jaki ser będzie najlepszy do tej potrawy. 

Photo by: Klara Avsenik, from: Unsplash

Potrawą tą zachwycił się niemal cały świat i uchodzi ona obecnie za szczególnie efektowne danie. Podobno fondue był pomysłem szwajcarskich górali na wykorzystanie zimą suchego sera. Stąd jego tradycyjna wersja to właśnie ta z serem. Przysmak ten wymaga jednak użycia właściwego gatunku sera, nie każdy okaże się odpowiedni do przyrządzenia fondue. 

Najlepszy ser do fondue

Do przygotowania fondue najlepiej użyć mieszanki szwajcarskich serów z co najmniej dwóch gatunków, np. Gruyère i Ementaler. W polskich sklepach coraz częściej możemy też znaleźć gotową mieszankę serów o nazwie „Fondue”. 

Jak zrobić fondue?

Nazwa tego przysmaku pochodzi od francuskiego słowa fondre, które oznacza „roztopić”, „rozpuścić”. Na tym właśnie opiera się sedno tej potrawy – na roztapianiu sera.

Składniki

  • blok sera Gruyère i blok Ementalera
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, ewentualnie gałka muszkatołowa

Wykonanie

Najpierw ścieramy sery na tarce o grubych oczkach. Szklankę białego wytrawnego wina mieszkamy z jedną łyżeczką mąki ziemniaczanej. Naczynie, w którym podgrzejemy wino, możemy wcześniej wysmarować czosnkiem. Zagotowujemy wino ze skrobią na wolnym ogniu. Następnie zmniejszamy ogień od minimum i powoli dodajemy ser, delikatnie mieszając całość. Po tym jak sos uzyska jednolitą, gładką konsystencję dodajemy przyprawy do smaku. 

Naczynie do fondue

Po przygotowaniu, fondue najlepiej przelać do specjalnego naczynia – caquelon, które wyposażone jest w podgrzewacz, dzięki czemu serowy sos możemy utrzymywać we właściwej płynnej postaci i odpowiedniej temperaturze. Jeżeli nie posiadamy caquelon, rondelek z fondue możemy umieścić na zwykłym podgrzewaczu. Serowe fondue najlepiej podawać z pieczywem, ziemniakami lub innymi warzywami. Jeżeli sos zacznie się rozwarstwiać, możemy dodać kilka kropel soku z cytryny.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Nowoczesna łazienka – proste rozwiązania aranżacyjne
/
Nowoczesna łazienka – proste rozwiązania aranżacyjne
Łazienka, nie ważne czy w domu, czy w miejscu publicznym, musi być praktyczna, łatwa do utrzymania w czystości i estetyczna. Poznaj kilka naszych propozycji na proste i nowoczesne rozwiązania do łazienki.
Dlaczego akcesoria meblowe są równie ważne co meble?
/
Dlaczego akcesoria meblowe są równie ważne co meble?
Wybór mebli to duże wyzwanie. Trzeba dostosować je do stylu wnętrza, potrzeb domowników, ale również metrażu pomieszczenia. Jak się jednak okazuje, na zakupowych listach, wśród priorytetów często brakuje dokładnego doboru takich elementów, jak akcesoria meblowe.
Jak wybrać odpowiednie akcesoria dla twojego pupila – poradnik dla właścicieli zwierząt
/
Jak wybrać odpowiednie akcesoria dla twojego pupila – poradnik dla właścicieli zwierząt
Odkryj, jak dobrać akcesoria dla zwierząt, które uszczęśliwią twojego pupila. Przeczytaj nasz poradnik i dowiedz się więcej o różnych opcjach dostosowanych do potrzeb twojego kota czy psa.