Każdego dnia dręczy Cię pytanie: „co na obiad”? Brak Ci pomysłów na posiłki? Koniecznie przeczytaj ten artykuł. Dziś przedstawiamy przepis na pyszną zupę z soczewicy!
Soczewica to ciekawy składnik do zup. Jest też bardzo zdrowa: ma w sobie duże ilości białka, potasu czy kwasu foliowego. Soczewica ma także bardzo niski indeks glikemiczny, może być więc z powodzeniem spożywana przez cukrzyków. Dietetyczne właściwości soczewicy powinni docenić także ci, którzy dbają o linię. Produkt ten jest lekkostrawny i usprawnia trawienie, jego kaloryczność to zaledwie 116 kcal w 100 gramach.
Istnieje kilka odmian soczewicy, między innymi soczewica żółta czerwona, brązowa czy zielona. Każda z nich nadaje się do innego rodzaju potraw. Soczewica brązowa ze względu na swój intensywny smak, będzie idealna do pasztetów czy kotlecików soczewicowych. Z soczewicy zielonej robi się zazwyczaj sałatki czy pierogi. Najbardziej popularna jest jednak soczewica czerwona. Ten rodzaj soczewicy, podobnie jak soczewica żółta, idealny będzie właśnie do zup, ale także i sosów, ze względu na to, że nie wymaga wcześniejszego namaczania oraz to, że ładnie się rozgotowuje i jest idealna do blendowania, na przykład przy robieniu zup kremów.
Zupa z soczewicy jest ciekawą opcją obiadową (także dla wegetarian). Jej prostota sprawia, że można ją dowolnie modyfikować i serwować z przeróżnymi dodatkami i w wielu wariacjach. Przygotowanie jej zajmie Ci nie więcej niż 15 minut! Do przygotowania najprostszej zupy z soczewicy będziesz potrzebować:
Wykonanie zupy z soczewicy jest bardzo proste: najpierw musisz rozgrzać oliwę w garnku i zeszklić cebulkę, następnie należy posiekać czosnek i także dorzucić na patelnię. Na końcu dodaj suchą soczewicę oraz przyprawy i smaż jeszcze przez kilka minut. W kolejnym kroku wlej bulion i zagotuj wszystko razem przez około 20 minut, kontrolując czy soczewica jest już miękka. Kiedy będzie już miękka, zdejmij garnek z ognia i wymieszaj ze śmietanką, na końcu dodaj zieleninę. Gotowe!
Grzanki serowe są świetnym dodatkiem urozmaicającym każdą zupę. Są banalnie proste w przygotowaniu i pyszne w smaku. Do ich zrobienia będziesz potrzebować:
Grzanki serowe, podobnie jak zupa z soczewicy są łatwe do zrobienia. Wystarczy, że na patelni roztopisz masło, dodasz posiekanego czosnku (czosnek po chwili smażenia dobrze jest wyjąć, ma on dać jedynie posmak). Następny krok to pokrojenie w kostkę bułki i wrzucenie jej na patelnię. Bułka powinna się smażyć do momentu, aż będzie chrupka i rumiana. Na samym końcu dodaj żółtego sera, wymieszaj i jeszcze chwilę podsmaż. Od razu z patelni możesz je wrzucić do zupy. Do grzanek możesz dodać tak naprawdę dowolne przyprawy, nie musisz też dodawać sera żółtego, jeśli za nim nie przepadasz.
>> Zobacz też: Rosół z kury. Przepis na prawdziwy polski rosół
Zupa z soczewicy jest tak prosta, że podany przepis możesz dowolnie modyfikować. Dodawać np. pomidorki czy cukinię albo dynię lub marchewkę. Pyszną alternatywą dla tradycyjnej zupy z soczewicy może być też zupa krem. Wystarczy, że wszystkie produkty zblendujesz ze sobą i gotowe. Możesz także eksperymentować z przyprawami, a nawet ze śmietanką, wymieniając ją na mleczko kokosowe. Warto pamiętać, że zupę z soczewicy bez przeszkód mogą jeść osoby na diecie wegetariańskiej.