Jak zrobić bulion warzywny?

/
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Bulion warzywny to podstawa wielu dań. Może być bazą do zup, sosów, gulaszu czy risotto. Można spożywać go na świeżo, ale także można go zamrozić. Sprawdź, jak zrobić bulion warzywny.

Składniki

  • 2 litry wody 
  • 3 mniejsze marchewki
  • 1 mała cebula
  • średni korzeń pietruszki
  • kawałek korzenia selera – wielkości mandarynki
  • kawałek pora – odcinek 10 cm
  • świeża natka pietruszki
  • 1/3 główki czosnku
  • 3 łodygi selera naciowego
  • dwa suszone grzybki
  • przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, łyżeczka ziaren pieprzu, łyżka soli

Przygotowanie

Przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy wszystkie wyżej wymienione składniki umieścić w garnku, zalać 2 litrami wody i gotować na małym ogniu przez godzinę. Najważniejszą zasadą przy gotowaniu bulionu jest, aby gotował się on powoli. Dla przyspieszenia procesu gotowania, można pokroić warzywa w mniejsze kawałki. Ostatecznie powinien być aromatyczny, a jego konsystencja jednolita. Jeśli nie zostanie wykorzystany w całości, może być zamrożony i przechowywany przez około dwa tygodnie.

Źródło: www.aniagotuje.pl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

trzy × 1 =

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Chemia gospodarcza do domu, którą powinien mieć każdy!
/
Chemia gospodarcza do domu, którą powinien mieć każdy!
W tym artykule omówimy różne rodzaje chemii gospodarczej, które warto mieć w domu i jak skutecznie z nich korzystać.
L-teanina: Korzyści dla zdrowia i relaksu
/
L-teanina: Korzyści dla zdrowia i relaksu
L-teanina jest naturalnym aminokwasem, który występuje głównie w herbacie zielonej.
Kiedy w tym roku wypada Dzień Mamy?
/
Kiedy w tym roku wypada Dzień Mamy?
Upewnij się, kiedy w tym roku wypada Dzień Matki, żebyś pamiętał o życzeniach dla swojej mamy!