Jak zrobić bulion warzywny?

/
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Bulion warzywny to podstawa wielu dań. Może być bazą do zup, sosów, gulaszu czy risotto. Można spożywać go na świeżo, ale także można go zamrozić. Sprawdź, jak zrobić bulion warzywny.

Składniki

  • 2 litry wody 
  • 3 mniejsze marchewki
  • 1 mała cebula
  • średni korzeń pietruszki
  • kawałek korzenia selera – wielkości mandarynki
  • kawałek pora – odcinek 10 cm
  • świeża natka pietruszki
  • 1/3 główki czosnku
  • 3 łodygi selera naciowego
  • dwa suszone grzybki
  • przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, łyżeczka ziaren pieprzu, łyżka soli

Przygotowanie

Przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy wszystkie wyżej wymienione składniki umieścić w garnku, zalać 2 litrami wody i gotować na małym ogniu przez godzinę. Najważniejszą zasadą przy gotowaniu bulionu jest, aby gotował się on powoli. Dla przyspieszenia procesu gotowania, można pokroić warzywa w mniejsze kawałki. Ostatecznie powinien być aromatyczny, a jego konsystencja jednolita. Jeśli nie zostanie wykorzystany w całości, może być zamrożony i przechowywany przez około dwa tygodnie.

Źródło: www.aniagotuje.pl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Samodzielna budowa domu – lista niezbędnych prac
/
Samodzielna budowa domu – lista niezbędnych prac
Samodzielna budowa domu to nie lada wyzwanie, jednak nie jest to nieosiągalne. Dowiedz się, jakie kroki należy podjąć oraz jakie dokładnie prace wykonać, aby postawić dom.
Jak technologia akrylowa wpływa na doświadczenie pływania w basenie?
/
Jak technologia akrylowa wpływa na doświadczenie pływania w basenie?
Dowiedz się, jak technologia akrylowa zmienia doświadczenia związane z pływaniem w basenie, poprawiając komfort i bezpieczeństwo.
Jak oszczędzać pieniądze?
/
Jak oszczędzać pieniądze?
Co zrobić, żeby odłożyć więcej pieniędzy? Poznaj kilka ciekawych i przydatnych pomysłów.