Jak zrobić bulion warzywny?

/
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Bulion warzywny to podstawa wielu dań. Może być bazą do zup, sosów, gulaszu czy risotto. Można spożywać go na świeżo, ale także można go zamrozić. Sprawdź, jak zrobić bulion warzywny.

Składniki

  • 2 litry wody 
  • 3 mniejsze marchewki
  • 1 mała cebula
  • średni korzeń pietruszki
  • kawałek korzenia selera – wielkości mandarynki
  • kawałek pora – odcinek 10 cm
  • świeża natka pietruszki
  • 1/3 główki czosnku
  • 3 łodygi selera naciowego
  • dwa suszone grzybki
  • przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, łyżeczka ziaren pieprzu, łyżka soli

Przygotowanie

Przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy wszystkie wyżej wymienione składniki umieścić w garnku, zalać 2 litrami wody i gotować na małym ogniu przez godzinę. Najważniejszą zasadą przy gotowaniu bulionu jest, aby gotował się on powoli. Dla przyspieszenia procesu gotowania, można pokroić warzywa w mniejsze kawałki. Ostatecznie powinien być aromatyczny, a jego konsystencja jednolita. Jeśli nie zostanie wykorzystany w całości, może być zamrożony i przechowywany przez około dwa tygodnie.

Źródło: www.aniagotuje.pl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Sudoku. Hobby, które nie wychodzi z mody
/
Sudoku. Hobby, które nie wychodzi z mody
Sudoku ma już ponad 30 lat i cały czas cieszy się zainteresowaniem! Poznaj jego historię!
Olejki eteryczne. Dlaczego warto ich używać?
/
Olejki eteryczne. Dlaczego warto ich używać?
Słyszałeś o mocy olejków eterycznych, ale nie do końca wiesz, do czego możesz ich używać oraz jak powinieneś je właściwie wykorzystać? Sprawdź to z nami!
Jak urządzić kącik czytelniczy w domu?
/
Jak urządzić kącik czytelniczy w domu?
Stwórz stylowe miejsce idealne do spędzania wolnego czasu z ulubioną książką!