Nie ma nic lepszego niż zapach świeżo upieczonego ciasta w domu. Zobacz, jak wykonać najsmaczniejszą szarlotkę – szybko i prosto!
Polska jest trzecim największym producentem jabłek na świecie, zaraz po Chinach i Stanach Zjednoczonych. Owoce te są źródłem wielu witamin, minerałów i błonnika. Fakt, że są hodowane w naszym kraju i nie muszą pokonywać setek tysięcy kilometrów, powoduje, że zawierają mniej środków chemicznych i są zdrowsze. Właśnie dlatego warto wprowadzić jabłka do swojej codziennej diety. Przedstawiamy przepis na pyszne zastosowanie tych owoców.
>> Zobacz też: Szarlotka jak u mamy
Szarlotka z kruszonką
Składniki:
- 1,5 kg jabłek,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- kostka masła 200 g,
- 1 jajko,
- 1/4 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Przygotowanie:
- Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia i dodaj jajko i masło. Opcjonalnie szczyptę soli.
- Wszystkie składniki wymieszaj dłońmi lub mikserem.
- Z ciasta uformuj kulę i włóż ją do lodówki na godzinę.
- W tym czasie przygotuj jabłka. Obierz i podziel je na ćwiartki, a następnie usuń gniazda nasienne. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odstaw na 20 minut. Gdy owoce puszczą sok, odciśnij go. Dodaj cynamon.
- Połowę ciasta z lodówki przełóż do zamrażalki.
- Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Umieść na niej ciasto z lodówki, a później warstwę jabłek.
- Odłożoną wcześniej połówkę ciasta z zamrażarki zetrzyj i ułóż na powierzchni szarlotki.
- Całość włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 70 minut.
Szarlotka z kruszonką gotowa. Smacznego!