Letnie upały już dały nam o sobie znać. W dni, kiedy temperatura przekracza 25℃, szukamy różnych sposobów na ochłodzenie się. Kąpiele w basenie, zimne prysznice, klimatyzacja, ale nie ma chyba nic przyjemniejszego niż pyszne lody, zwłaszcza te stworzone samodzielnie w domu.
Do ich przygotowania możemy użyć pysznych, ale także przede wszystkim zdrowych składników. Oto kilka sprawdzonych przepisów na zdrowsze alternatywy lodów ze sklepu!
Już od dziecka nie wyobrażamy sobie lata bez smaku lodów. Każdy z nas lubi coś innego, jedni uwielbiają śmietankowe lody z maszyny, inni orzeźwiające sorbety. Nie każdy zdaje sobie jednak sprawę, że ten pyszny deser może przygotować sam w domu. Co więcej, to świetna okazja na wykorzystanie owoców, których o tej porze roku jest naprawdę wiele. Pamiętaj jednak, że wybierając składniki do samodzielnej produkcji lodów, warto stawiać na naturalne i zdrowe wersje.
Lody malinowe to jedne z najczęściej wybieranych smaków. Są nie tylko pyszne, ale również wyjątkowo orzeźwiające, zwłaszcza jeśli dodasz do nich tajny składnik w postaci kilku listków mięty. Do ich przygotowania będziesz potrzebować:
Sam proces tworzenia jest naprawdę prosty, gdyż wystarczy wszystkie składniki dokładnie zblendować i przełożyć do specjalnych pojemników na lody na patyku lub jednego większego. Schładzaj minimum 5 godzin, a następnie ciesz się zdrowym malinowym deserem na upalne chwile.
Kwaskowy smak cytryny zwykle motywuje nas do działania. Tak będzie również w przypadku pysznego sorbetu cytrynowego, który okaże się również zdrowym izotonikiem. Do jego przygotowania potrzebujesz:
Wszystkie składniki przełóż do blendera, dokładnie zmiksuj i gotowe! Sorbet przełóż do małych miseczek. Jedz sauté bądź z dodatkiem świeżych malin.
Podobno Ewa skusiła w Raju Adama pysznym jabłkiem. My dziś chcemy Cię namówić na stworzenie pysznych lodów o smaku jabłkowym, do których potrzebować będziesz:
Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrojone kawałki włóż do rondla, dodaj 50 g cukru, cynamon i odrobinę wody. Gotuj przez ok. 20 minut na wolnym ogniu do rozgotowania się. Następnie odstaw, a po przestygnięciu zblenduj na gładką masę.
Żółtka przełóż do metalowej miski, dodaj do nich 25 g cukru i ubijaj nad garnkiem z gotującą się wodą (na parze) do potrojenia masy. Później ją wystudź. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywną masę, wsyp resztę cukru. Teraz dodaj do niej przestygnięte żółtka, wymieszaj, a następnie przełóż mus jabłkowy. Na koniec dolej sok z cytryny i zmiksuj całość. Tak przygotowaną masę przełóż do dużego pojemnika i schładzaj przez około 5 godzin. Jeśli zależy Ci na naprawdę gładkich lodach, co około 2 godziny wyjmuj masę z zamrażalnika i ponownie blenduj (w tym celu najlepiej sprawdzi się blender ręczny). Zabieg ten sprawi, że lody będą miękkie, puszyste i delikatne.
zdj. główne: Brooke Lark/unsplash.com