Rosół z kury. Przepis na prawdziwy polski rosół

/
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Aromatyczny, domowy rosół to jedno z najbardziej znanych dań polskiej kuchni. Zupa ta gości w większości polskich domów w niedzielne południe. Jak przygotować idealny rosół, który zasmakuje całej rodzinie?

Prozdrowotne właściwości rosołu – to najzdrowsza zupa świata!

Zanim przedstawimy prosty przepis na prawdziwy rosół, warto wspomnieć, dlaczego w ogóle warto jeść tę smaczną i sycącą zupę? Domowej roboty bulion ma właściwości rozgrzewające, przeciwzapalne i wspierające nasz układ immunologiczny – nie bez powodu nasze mamy i babcie gotowały rosół, gdy jakiś członek rodziny chorował na przeziębienie lub grypę. W rosole znajdziemy też pełnowartościowe białko odzwierzęce, witaminę A, E i minerały takie jak wapń, żelazo, potas, fosfor, magnez. Wywar z rosołu gotowanego na kościach wpływa pozytywnie na kondycję skóry, kości i stawów. Z kolei zawarte w zupie aminokwasy, niwelują gazy, wzdęcia, bóle brzucha i zwiększają wchłanianie składników odżywczych.

Rosół z kury jak u babci – jakich składników potrzebujemy?

Podstawą dobrego rosołu jest odpowiednie mięso – ważne, aby pochodziło z zaufanego źródła. Unikajmy zakupów w supermarkecie, gdzie jak wiadomo, tamtejszy drób nie jest wysokiej jakości. Jeśli chcemy delektować się aromatycznych rosołem o głębokim smaku, najlepszy będzie kurczak/kura o wadzie około 2-2,5 kg pochodzący od zaprzyjaźnionego rolnika lub z małego, lokalnego sklepu mięsnego. 

Pozostałe potrzebne składniki na rosół:

  • 3 duże marchewki – około 350 g (możemy dodać ich więcej, wtedy rosół będzie słodszy),
  • kawałek pora – około 100 g,
  • ćwiartka lub połowa selera – około 150 g,
  • 1 średnia cebula – około 100 g,
  • 1-2 średnie pietruszki – około 100 g,
  • 2-3 liście laurowe,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • kilka ziarenek pieprzu czarnego,
  • sól do smaku,
  • 3-4 gałązki natki pietruszki lub lubczyku (opcjonalnie),
  • makaron 5-jajeczny (niteczki).
jarzyny na rosół
Photo by Aga Maszota from Pixabay.com

Przepis na rosół drobiowy krok po kroku

  1. Najpierw należy opłukać pod zimną, bieżącą wodą kurę lub kurczaka i wlać do garnka 3,5 l czystej wody oraz dodać mięso.
  2. Następnie garnek z mięsem drobiowym postawić na palniku i gotować na małym ogniu, uważając, aby nie doprowadzić do wrzenia. Rosół ma „pyrkać” przez około godzinę.
  3. Cebulę w łupinie opalić nad palnikiem do lekkiego zbrązowienia. Obrać i opłukać marchewkę i pietruszkę (możemy pokroić marchewkę w talarki, dzięki temu szybciej zmięknie podczas gotowania).
  4. Oczyścić i opłukać pora oraz seler.
  5. Gdy mięso będzie gotować się już godzinę, należy dodać do garnka przygotowane wcześniej warzywa oraz liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Rosół ma nadal gotować się na słabym ogniu przez około 2-3 godziny (im dłużej zupa się gotuje, tym ma głębszy smak).
  6. Na około 30 minut przed końcem gotowania trzeba dodać jedną płaską łyżeczkę soli, a 15 minut później możemy ugotować makaron.
  7. Gdy rosół będzie gotowy, warto go przecedzić (pozbędziemy się nieestetycznych pozostałości po mięsie tzw. szumowin). 
  8. Na koniec (bezpośrednio na talerzach) możemy posypać rosół natką pietruszki lub lubczykiem. 

Pamiętajmy, że długo gotowany kurczak zaczyna się rozpadać, dlatego warto wyciągnąć mięso z wywaru po około 1-1,5 godziny.

Jak nadać rosołowi intensywny żółty kolor?

Jeśli chcemy podbić kolor zupy i nadać jej apetyczną, złocistą barwę, musimy dodać cebulę w łupinie, którą wcześniej lekko opalimy nad gazem. Jednak to nie jedyne rozwiązanie! Ewentualnie możemy dodać do wywaru odrobinę kurkumy.

>> Zobacz też: Tradycyjny wielkanocny żurek na białej kiełbasie

Jak ugotować rosół, aby nie był mętny?

Jeśli chcemy, aby zupa była klarowna, musimy zalać surowe mięso w garnku zimną – nigdy gorącą wodą! Wiele osób, które gotują rosół po raz pierwszy, popełnia ten błąd, dodając do garnka wrzątek. Sprawia to, że podczas gotowania wywaru z mięsa wytrąca się bardzo duża ilość białka i zupa mętnieje, prezentując się mało estetycznie na talerzu. Pamiętajmy, że rosół musi gotować się powoli przez 2 lub nawet 3 godziny na słabym ogniu – zupa nie może wrzeć. Jeśli zależy nam na klarowności, rosołu nie powinno się też go mieszać podczas gotowania. 

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Jak zakupić ceramikę łazienkową idealnie dopasowaną do małej przestrzeni?
/
Jak zakupić ceramikę łazienkową idealnie dopasowaną do małej przestrzeni?
W artykule znajdziesz praktyczne porady na temat doboru idealnej ceramiki łazienkowej do małych pomieszczeń. Z nami dowiesz się, jak maksymalizować przestrzeń i styl twojej łazienki.
Czy domowe elektrownie wiatrowe to przyszłość ekologicznego gospodarstwa?
/
Czy domowe elektrownie wiatrowe to przyszłość ekologicznego gospodarstwa?
Odkryj potencjał domowych elektrowni wiatrowych jako ekologicznego źródła energii dla twojego gospodarstwa. Dowiedz się więcej o ich skuteczności, oszczędności i wpływie na środowisko.
Przeprowadzka na wieś – ile to kosztuje?
/
Przeprowadzka na wieś – ile to kosztuje?
Marzy Ci się dom na wsi? Oto co musisz wiedzieć przed zakupem takiej nieruchomości!