Trudno sobie wyobrazić Wielkanoc bez tradycyjnego żurku na zakwasie, z jajkiem i białą kiełbasą. Można też zabielić go śmietaną, wtedy smak będzie jeszcze delikatniejszy. Oto przepis na żurek wielkanocny.
Składniki:
1,5 litra bulionu,
400 g parzonego boczku,
500 ml zakwasu z butelki, najczęściej w sklepie można znaleźć “zakwas śląski”,
500 g surowej białej kiełbasy,
łyżka suszonego majeranku,
2 ząbki czosnku
5 łyżek śmietanki 30%
Przed podaniem:
ugotowane jajka,
chrzan,
gałązka zielonego majeranku.
Przygotowanie:
Bulion zagotować. Pokroić boczek na mniejsze kawałeczki i wrzucić na ok. 20 min. do gotującego się wywaru
Zmniejszyć ogień i dodać białą kiełbasę, gotować kolejne 20 min.
Do wywaru dodać zakwas z butelki, czosnek i suszony majeranek i gotować przez ok. 15 min.
Odstawić zupę z ognia i dodać śmietankę. Dopraw całość sola i pieprzem do smaku.
Podawać z ugotowanym jajkiem i gałązką świeżego majeranku.
Odkryj, jak elastyczność i skalowalność rozwiązań dla przedsiębiorców može zrewolucjonizować prowadzenie działalności biznesowej, pozwalając na łatwe dostosowanie się do zmieniających się potrzeb i wyzwań rynkowych.
Scrapbooking jest obecnie bardzo modny i w cenie. Coraz bardziej cenione są ozdoby czy upominki wykonane własnoręcznie. Poza tym scrapbooking to fantastyczne zajęcie na długie, jesienne czy zimowe wieczory.
Pomóż ptakom przetrwać zimę! Stwórz dla nich małą przystań, gdzie będą mogły się posilić. Ten prosty karmnik zrobisz samodzielnie w kilku krokach. Przeczytaj jak go wykonać!