Tradycyjny wielkanocny żurek na białej kiełbasie

/
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Trudno sobie wyobrazić Wielkanoc bez tradycyjnego żurku na zakwasie, z jajkiem i białą kiełbasą. Można też zabielić go śmietaną, wtedy smak będzie jeszcze delikatniejszy. Oto przepis na żurek wielkanocny.

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu, 
  • 400 g parzonego boczku,
  • 500 ml zakwasu z butelki, najczęściej w sklepie można znaleźć “zakwas śląski”,
  • 500 g surowej białej kiełbasy,
  • łyżka suszonego majeranku,
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek śmietanki 30%
jarzyny do zupy
Photo by Lubos Houska from: Pixabay.com

Przed podaniem:

  • ugotowane jajka,
  • chrzan,
  • gałązka zielonego majeranku.
gotowane jajka
Photo by jigsawstocker, from: Freepik.com

Przygotowanie:

  • Bulion zagotować. Pokroić boczek na mniejsze kawałeczki i wrzucić na ok. 20 min. do gotującego się wywaru
  • Zmniejszyć ogień i dodać białą kiełbasę, gotować kolejne 20 min.
  • Do wywaru dodać zakwas z butelki, czosnek i suszony majeranek i gotować przez ok. 15 min. 
  • Odstawić zupę z ognia i dodać śmietankę. Dopraw całość sola i pieprzem do smaku.
  • Podawać z ugotowanym jajkiem i gałązką świeżego majeranku.

Tradycyjny żurek na zakwasie to świetny pomysł na obiad nie tylko w Wielkanoc. Smacznego!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Czy warto zainwestować w domowy system kompostowania?
/
Czy warto zainwestować w domowy system kompostowania?
Zastanawiasz się nad inwestycją w domowy system kompostowania? Sprawdź zalety i potencjalne zyski z takiego rozwiązania.
W czym najlepiej serwować kawę?
/
W czym najlepiej serwować kawę?
W naszym artykule podpowiemy Ci więc, w czym najlepiej serwować kawę w zależności od jej rodzaju!
Czy warto kupić generator prądu?
/
Czy warto kupić generator prądu?
Czy warto je kupić dla swojej firmy lub dla siebie, np. do prac na działce, w ogrodzie? Odpowiedź znajdziesz w poniższym artykule.