Ogórki kiszone i inne przepisy na pyszne weki z ogórków

/
Potrzebujesz ok. 5 min. aby przeczytać ten wpis

Wiosna w pełni, lato za rogiem, za chwilę w ogródkach pojawią się pierwsze plony, między innymi ogórki. Podpowiadamy, jak zrobić z nich pyszne przetwory. 

Klasyka gatunku, czyli małosolne

Kto ich nie zna? Banalnie proste i pyszne. Do zrobienia ogórków małosolnych będziesz potrzebować:

  • ogórki gruntowe (jak najmniejsze),
  • chrzan,
  • koper,
  • czosnek,
  • woda,
  • sól (na każdy litr wody około 1,5 łyżki soli).

Ogórki po umyciu należy przełożyć do około litrowych słoików, dodać do nich chrzan, koper oraz czosnek. Następnie należy zagotować wodę z solą i taki roztwór rozlać do słoików z ogórkami i przyprawami. Tak przygotowane słoiki trzeba teraz zakręcić i odwrócić do góry dnem i zostawić co najmniej na 24 godziny, po tym czasie można odstawić do spiżarni. 

ogórki kiszone
Photo by Photo Mix from Pixabay.com

Słodko-kwaśne ogórkowe szaleństwo

Nieco trudniejszą, ale równie pyszną propozycją co ogórki małosolne może być słodko-kwaśna sałatka z ogórków, papryki i marchewki. Do zrobienia około 8 słoików tej pyszności, potrzeba:

  • około 4 kg ogórków,
  • około ½ kg papryki czerwonej,
  • około ½ kg marchewki,
  • około ½ kg cebuli,
  • 2 łyżki soli,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1 szklanka octu,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżeczka pieprzu.

Ogórki musisz umyć, obrać i pokroić w plasterki, to samo zrobić z cebulą. Ogórki i cebulę przełóż do jednego naczynia, zasyp solą i odstaw na kilka godzin. Po tym czasie odlej sok i dodaj umytą, obraną i pokrojoną w paseczki marchewkę oraz tak samo przygotowaną paprykę. Dodaj pokrojony w kosteczkę czosnek. W innym naczyniu wymieszaj ze olej, ocet, cukier oraz pieprz. Tak przygotowaną zalewę wlej do warzyw i wymieszaj, odstaw na kilka godzin, po tym czasie sałatka powinna być bardziej chrupka. Teraz wystarczy przełożyć sałatkę do słoików i szczelnie zakręcić, a następnie pasteryzować przez około 15 minut. Słoiki należy później odwrócić do góry dnem i zostawić do wystudzenia. 

Ogóreczki na kanapeczki 

Kolejna propozycja to pyszne lekko pikantne ogórki w zalewie, które idealnie spiszą się jako dodatek do kanapek. Do ich zrobienia będziesz potrzebować:

  • ok. 1 kg ogórków,
  • ok. 6 szklanek wody,
  • ok. 6 szklanek octu 10%,
  • 6 szklanek cukru,
  • 1 łyżka ziela angielskiego,
  • ½  łyżki kolorowego pieprzu,
  • 1 łyżka kurkumy,
  • 1 łyżka łagodnego curry,
  • 1 łyżka płatków czosnku,
  • 4 łyżki soli.

W pierwszej kolejności musisz umyć, obrać i pokroić na równe plastry ogórki, później ułożyć plasterki w słoikach. Następny etap to przygotowanie zalewy: wystarczy, że zagotujesz wodę z octem, cukrem i pozostałymi przyprawami. Tak zagotowany roztwór musisz rozlać do słoików, które należy od razu zakręcić i wstawić do garnka i pasteryzować przez około 10 minut. 

Z dodatkiem miodu

Bardzo ciekawa propozycja to pyszne, chrupiące ogórki w zalewie miodowej. Przepis jest banalnie prosty do zrealizowania. Będziesz potrzebować:

  • ok. 2 kg ogórków,
  • 2 marchewki,
  • 8 ziarenek ziela angielskiego,
  • 4 liście laurowe,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki ziaren gorczycy,
  • kawałek korzenia chrzanu,
  • kilka gałązek estragonu,
  • koper,
  • 4 ząbki czosnku (opcjonalnie),
  • 4 małe papryczki chili (opcjonalnie),
  • 4 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu,
  • 2 szklanki cukru,
  • 2 łyżki miodu,

Pierwszy krok to umycie ogórków i przygotowanie słoików, do których nasypiesz przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, estragon, gorczyca, chrzan oraz koper i czosnek). Jeśli lubisz ostrzejsze wersje potraw, możesz dodać papryczki chili. Następnie musisz dodać do przypraw skrojone na drobne paseczki cebulę oraz marchewkę. Na końcu do słoików włóż ogórki. Teraz czas na przygotowanie zalewy: do wody dodaj ocet, sól, cukier oraz miód i zagotuj. Ilość tego ostatniego składnika możesz dowolnie dozować według swoich upodobań. Gorącą zalewę wlej do warzyw i przypraw w słoikach, a następnie pasteryzuj przez 10-15 minut. 

>> Zobacz też: Szarlotka jak u mamy

Pomidor(l)ove

Ostatnia propozycja jest zaskakująca – ogórki w zalewie pomidorowej! Pyszne i proste w wykonaniu.

  • 2 kg ogórków,
  • 6 cebuli,
  • ½ szklanki octu,
  • ½ szklanki cukru,
  • ½ szklanki oleju,
  • 2 łyżki Vegety,
  • 6 lub więcej łyżek przecieru pomidorowego, koncentratu lub passaty,
  • ½ łyżeczki soli.

Ogórki możesz obrać lub nie, pokroić w cienkie plasterki i umieścić w naczyniu razem z pokrojoną w dowolny sposób cebulą, całość zasyp solą. W innym naczyniu wymieszaj ocet, cukier, olej, Vegetę oraz przecier pomidorowy. Miksturę wlej do naczynia z ogórkami i cebulą. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka godzin. Po tym czasie przełóż do słoików i pasteryzuj około 15 minut. 

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Najlepsze regiony Polski na spływ kajakowy – gdzie się udać?
/
Najlepsze regiony Polski na spływ kajakowy – gdzie się udać?
Odkryj najlepsze regiony, w których możesz cieszyć się pięknem natury i emocjonującymi przygodami na wodzie.
5 sposobów na wielkanocne jajka – przepisy
/
5 sposobów na wielkanocne jajka – przepisy
Sprawdź, jak podać jajka w zupełnie innej odsłonie.
Jak zrobić chleb bananowy? Sprawdzony przepis
/
Jak zrobić chleb bananowy? Sprawdzony przepis
Chleb bananowy to przepyszny wypiek, który przygotujesz w niespełna 15 minut. Szukasz sprawdzonego przepisu? Sprawdź ten!