Kto ich nie zna? Banalnie proste i pyszne. Do zrobienia ogórków małosolnych będziesz potrzebować:
Ogórki po umyciu należy przełożyć do około litrowych słoików, dodać do nich chrzan, koper oraz czosnek. Następnie należy zagotować wodę z solą i taki roztwór rozlać do słoików z ogórkami i przyprawami. Tak przygotowane słoiki trzeba teraz zakręcić i odwrócić do góry dnem i zostawić co najmniej na 24 godziny, po tym czasie można odstawić do spiżarni.
Nieco trudniejszą, ale równie pyszną propozycją co ogórki małosolne może być słodko-kwaśna sałatka z ogórków, papryki i marchewki. Do zrobienia około 8 słoików tej pyszności, potrzeba:
Ogórki musisz umyć, obrać i pokroić w plasterki, to samo zrobić z cebulą. Ogórki i cebulę przełóż do jednego naczynia, zasyp solą i odstaw na kilka godzin. Po tym czasie odlej sok i dodaj umytą, obraną i pokrojoną w paseczki marchewkę oraz tak samo przygotowaną paprykę. Dodaj pokrojony w kosteczkę czosnek. W innym naczyniu wymieszaj ze olej, ocet, cukier oraz pieprz. Tak przygotowaną zalewę wlej do warzyw i wymieszaj, odstaw na kilka godzin, po tym czasie sałatka powinna być bardziej chrupka. Teraz wystarczy przełożyć sałatkę do słoików i szczelnie zakręcić, a następnie pasteryzować przez około 15 minut. Słoiki należy później odwrócić do góry dnem i zostawić do wystudzenia.
Kolejna propozycja to pyszne lekko pikantne ogórki w zalewie, które idealnie spiszą się jako dodatek do kanapek. Do ich zrobienia będziesz potrzebować:
W pierwszej kolejności musisz umyć, obrać i pokroić na równe plastry ogórki, później ułożyć plasterki w słoikach. Następny etap to przygotowanie zalewy: wystarczy, że zagotujesz wodę z octem, cukrem i pozostałymi przyprawami. Tak zagotowany roztwór musisz rozlać do słoików, które należy od razu zakręcić i wstawić do garnka i pasteryzować przez około 10 minut.
Bardzo ciekawa propozycja to pyszne, chrupiące ogórki w zalewie miodowej. Przepis jest banalnie prosty do zrealizowania. Będziesz potrzebować:
Pierwszy krok to umycie ogórków i przygotowanie słoików, do których nasypiesz przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, estragon, gorczyca, chrzan oraz koper i czosnek). Jeśli lubisz ostrzejsze wersje potraw, możesz dodać papryczki chili. Następnie musisz dodać do przypraw skrojone na drobne paseczki cebulę oraz marchewkę. Na końcu do słoików włóż ogórki. Teraz czas na przygotowanie zalewy: do wody dodaj ocet, sól, cukier oraz miód i zagotuj. Ilość tego ostatniego składnika możesz dowolnie dozować według swoich upodobań. Gorącą zalewę wlej do warzyw i przypraw w słoikach, a następnie pasteryzuj przez 10-15 minut.
>> Zobacz też: Szarlotka jak u mamy
Ostatnia propozycja jest zaskakująca – ogórki w zalewie pomidorowej! Pyszne i proste w wykonaniu.
Ogórki możesz obrać lub nie, pokroić w cienkie plasterki i umieścić w naczyniu razem z pokrojoną w dowolny sposób cebulą, całość zasyp solą. W innym naczyniu wymieszaj ocet, cukier, olej, Vegetę oraz przecier pomidorowy. Miksturę wlej do naczynia z ogórkami i cebulą. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka godzin. Po tym czasie przełóż do słoików i pasteryzuj około 15 minut.