Chrzan – naturalny antybiotyk na zatoki

/
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Nie zawsze leki z apteki okazują się najskuteczniejszymi środkami walki z chorobami. Wiedzą o tym doskonale osoby, które walczą z długotrwałymi i uciążliwymi infekcjami i zapaleniami zatok. Jeśli szukasz naturalnych sposobów, które złagodzą dolegliwości i ból zatok sprawdź zbawienny wpływ chrzanu na ich działanie.

Naturalny antybiotyk

Chrzan zwany przez niektórych słowiańskim żeń-szeniem to antybiotyk chętnie stosowany jeszcze przez nasze babcie. Ma właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze, wykrztuśne a wg niektórych nawet antynowotworowe. Rozrzedza obecną w zatokach flegmę i ułatwia nam jej wydalenie z organizmu. Udrażnia górne drogi oddechowe. Pomaga zwalczyć stany zapalne i łagodzi ucisk. Dodatkowo doskonale poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Pomaga wzmocnić odporność całego organizmu.

chrzan
Photo by Keith Beaty/Toronto Star via Getty Images

Chrzan w polskich domach najczęściej spotykamy jako starty dodatek do potraw. Można smarować nim kanapki lub dodać np. do buraczków. Smaczną odmianą jest również chrzan kiszony, wyjęty z kiszonych ogórków.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Wybór kominka – czym się kierować?
/
Wybór kominka – czym się kierować?
O czym nie możesz zapomnieć, aranżując wnętrze swojego salonu z kominkiem? Sprawdź, jakie modele kominków królują na rynku i dlaczego warto w nie zainwestować.
Ogrodowe dekoracje z recyklingu – kreatywne pomysły na upiększenie przestrzeni
/
Ogrodowe dekoracje z recyklingu – kreatywne pomysły na upiększenie przestrzeni
Odkryj oryginalne i ekologiczne sposoby na upiększenie swojego ogrodu. Wykorzystaj przedmioty, które zwykle trafiają do śmieci i przekształć je w unikalne dekoracje.
Jak obrabiać i przechowywać mięso?
/
Jak obrabiać i przechowywać mięso?
Każdy z nas powinien wiedzieć, jak prawidłowo przechowywać mięso. Jest to szczególnie ważne, ponieważ nieodpowiednie postępowanie może doprowadzić do zatrucia.