Artykuł sponsorowany
Parzenie i picie kawy to dla wielu prawdziwy rytuał. W końcu nie ma nic przyjemniejszego niż kubek ulubionego napoju z samego rana. Jak jednak przygotować napar kawowy, aby rzeczywiście był on aromatyczny i cieszył Twoje kubki smakowe? Podpowiadamy, o czym należy pamiętać podczas parzenia kawy.
Kawa świeżo palona z pewnością jest nieodłączną częścią przyjemnych poranków. Jednak smak i aromat kawy w dużej mierze zależą od sposobu jej parzenia. Jak więc przygotować kawę, aby móc w pełni się nią cieszyć? Dowiedz się, o czym koniecznie należy pamiętać.
Zacznijmy od rzeczy fundamentalnej, jaką jest wybór kawy. Arabika, Robusta, a może mieszana? To, na jaką kawę się zdecydujesz, zależy w największej mierze od Twoich osobistych preferencji. Arabika j dla przykładu gatunkiem delikatnie kwaskowatym, z posmakiem korzenno-czekoladowym. Cechuje się głębokim, mocnym aromatem, przy jednocześnie dość łagodnym, wyważonym smaku. Robusta zaś to kawa mocna, ostra i dość gorzka. Jest więc doskonały gatunek dla fanów intensywnych smaków.
W wyborze kawy istotny jest także region świata, z którego pochodzą. Jeśli wolisz intensywniejsze smaki, to świetną propozycją dla Ciebie będzie orzechowa i delikatnie czekoladowa kawa kolumbijska, która notabene uważana jest za najlepszą na świecie. Równie dużym uznaniem cieszą się także kawy brazylijskie, bogate w nuty czekoladowe, kwiatowe lub owoców leśnych. Jest to kawa delikatna i słodka. Fanom orientalnych smaków polecamy zaś kawę indyjską, która charakteryzuje się sporą intensywnością oraz nutami przypraw i owoców cytrusowych. Wymieniać można by bez końca, a każdy gatunek ma swoje wyjątkowe nuty smakowe. Ponadto możesz zdecydować się na kawy jednorodne, których ziarna pochodzą tylko z jednego miejsca na świcie, lub na ciekawe mieszanki różnych kaw.
Jeśli lubisz nietypowe smaki oraz eksperymenty z kawą, to możliwe, że do gustu przypadną Ci kawy smakowe. Jeżeli więc chcesz nieco zaszaleć, to możesz wybrać kawę o smaku karmelowym, tiramisu, whisky, Malibu, czekolady lub ulubionych owoców.
W parzeniu kawy sporą rolę odgrywa woda. Dlaczego jest ona tak ważna dla samku naparu? Przede wszystkim dlatego, że minerały zawarte w wodzie pomagają uwolnić słodycz i inne nuty smakowe kawy, pod warunkiem, że nie jest ich zbyt dużo – duża ilość minerałów zawartych w wodzie spłaszczy smak kawy, zaś zbyt mała ich ilość sprawi, że kawa będzie kwaśna. Najlepsza będzie woda miękka, ale nie zdemineralizowana. Dobrym rozwiązaniem będzie także woda butelkowana lub przefiltrowana.
Warto także pamiętać, że do parzenia kawy nigdy nie powinno się używać wrzątku, ponieważ sparza on kawę i pozbawia ją najlepszego smaku i aromatu, a także niektórych właściwości zdrowotnych. Jeśli więc chcesz mieć pewność, że Twoja kawa będzie smaczna, aromatyczna i zdrowa, to najlepszą temperaturą do zaparzania jest około 88–96℃.
Zdj. główne: 🇸🇮 Janko Ferlič/unsplash.com