Naturalne sposoby leczenia kaszlu czy bólu gardła są znane od dawna. Nic dziwnego, że babcine receptury cieszą się ogromnym powodzeniem i do dziś są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Jak zrobić syrop domowym sposobem? To prostsze niż myślisz, a składniki znajdziesz w swojej kuchni.
To jeden z najbardziej znanych domowych syropów. Wykonany z naturalnych składników jest całkowicie bezpieczny. Możesz go bez obaw podawać i swoim dzieciom i osobom starszym. Doskonale łagodzi objawy kaszlu i przynosi ulgę podczas infekcji górnych dróg oddechowych dzięki doskonałym właściwościom cebuli.
Cebula jest źródłem cennych witamin i składników odżywczych: jest bogata w błonnik, wapń, potas, witaminę C, witaminę B6, siarkę, przeciwutleniacze i flawonoidy. Ponadto w swoim składzie zawiera kwercetynę, silny przeciwutleniacz, który chroni przed chorobami serca, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, a przede wszystkim wzmacnia układ odpornościowy.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Cebulę obierz i drobno posiekaj, następnie przełóż do słoiczka o pojemności 400 ml i zalej miodem. Zamknij słoik i odstaw. Syrop będzie gotowy do podania po upływie 2 dni, wówczas cebula puści cały sok. Po upływie wskazanego czasu, odcedź syrop przelewając przez sitko. Syrop można podawać od razu, w czasie choroby nawet co 2-3 godziny po jednej łyżeczce.