Ciecierzyca jest rośliną o wielu wartościach odżywczych, dlatego powinna znaleźć się w diecie każdego człowieka.
Słów kilka o ciecierzycy
Ciecierzyca, zwana także cieciorką i grochem włoskim, jest rośliną strączkową, która doceniana jest zwłaszcza w Basenie Morza Śródziemnego – głównie w kuchni arabskiej.
Rodzaje ciecierzycy
Każdy z rodzajów ciecierzycy ma słodkawy smak, lecz różni się wielkością nasion. Rodzaje ciecierzycy:
kabuli – nasiona są duże i mają kremową barwę;
desi – małe nasiona w różnych kolorach:
czerwonym,
czarnym,
brązowym,
żółtym,
zielonym.
Ciecierzyca, czyli roślinne źródło białka
Osoby będące na diecie wegetariańskiej zastępują białko zwierzęce białkiem roślinnym w postaci ciecierzycy lub soi. Naukowcy z Instytutu Żywności i Żywienia w swoich badaniach potwierdzili, że połączenie ciecierzycy z innymi produktami roślinnymi dostarcza do organizmu pełnowartościowe białko.
100 g ugotowanej ciecierzycy zawiera 8,86 g białka.
Zdaniem lekarzy i dietetyków w diecie osoby dorosłej białko roślinne powinno wynosić ½ białka dostarczanego do organizmu. W diecie dzieci, kobiet w ciąży i karmiących piersią białko roślinne powinno wynosić 1/3 dziennego zapotrzebowania na białko.
Ciecierzyca jest świetnym źródłem:
Wit. C,
tiaminy,
ryboflawiny,
niacyny,
Wit. B6,
kwasu foliowego,
Wit. A,
Wit. K,
minerałów:
wapnia,
fosforu,
potasu,
żelaza,
magnezu,
sodu,
cynku.
Dobroczynne właściwości ciecierzycy
Ciecierzyca ma bardzo wiele dobroczynnych właściwości, a są to:
obniżenie „złego” cholesterolu,
obniżenie ciśnienia krwi,
zawarty w ciecierzycy potas przyspiesza wydalanie sody z organizmu,
Ciecierzyca należy do roślin o wszechstronnym zastosowaniu – można ją spożywać na zimno i na gorąco. Sprawdzi się jako składnik wielu potraw m.in.:
gulasz,
kotlety warzywne,
zupy,
pasztet,
farsz do pierogów,
farsz do krokietów,
pasty.
Jak ugotować ciecierzycę?
Wiele osób obawia się sięgać po warzywa strączkowe. Jest to spowodowane ich ciężkostrawnością i nieprzyjemnymi dolegliwościami, które mogą wywoływać. Aby zmniejszyć ciężkostrawność ciecierzycy, to należy przeprowadzić jej właściwą obróbkę, czyli:
moczenie około 12 godzin,
wymiana wody po moczeniu – nie wolno gotować cieciorki w tej samej wodzie, w której była moczona,
gotowanie przez 20 min. w dużym garnku bez przykrycia,
do gotowania należy wrzucić liście laurowe lub kminek,
solenie dopiero pod koniec gotowania.
Hummus, czyli najpopularniejsza potrawa z ciecierzycy
Idealny hummus jest kremowy, soczysty i bardzo smaczny. Ważnym składnikiem jest tahini, czyli pasta sezamowa, która musi być dobrej jakości, aby nie zepsuć smaku humusu.
Składniki:
1/5 szklanki suchej ciecierzycy,
¾ szklanki pasty sezamowej,
sok z 1 cytryny,
1-2 ząbki czosnku obrane i wyciśnięte przez praskę,
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego,
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej (do namoczenia),
szczypta soli,
woda – maksymalnie 3 łyżki, należy ustalić idealną konsystencję.
Do posypania humusu na wierzchu można użyć:
natkę pietruszki,
kawałki oliwki,
suszone pomidory,
paprykę słodką,
oliwę z oliwek.
Sposób wykonania:
1. Cieciorkę należy moczyć przez minimum 12 h i gotować 2 godziny. Do cieciorki można dodać:
kmin rzymski,
liście laurowe.
2. Gdy cieciorka wystygnie, należy wszystkie składniki wrzucić do blendera i zblendować na gładką masę.
Przed Tobą urządzanie wymarzonego gniazdka? A może szykuje się generalny remont? Bez względu na okoliczności sprawdź, jak urządzić funkcjonalny oraz estetyczny przedpokój!
Masz uciążliwe i nawracające infekcje zatok? Szukasz naturalnych środków, które mogą w tym pomóc? Zobacz jakie właściwości w tej dziedzinie posiada chrzan!