Jak proces wypalania kształtuje smak kawy?

/
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.

Uważnie wyselekcjonowane ziarna kawy dostarczają niepowtarzalnych  smakowych doznań każdemu miłośnikowi kofeiny. Jednakże nie wszyscy są świadomi, że zarówno na percepcję smakową, jak i na moc pobudzania kawy, decydujący wpływ ma proces wypalania. To palarnie, szczególnie te niewielkie, rodzinne, wydobywają unikatowe właściwości z ziaren „czarnego złota”.

Proces wypalania kawy 

Zanim kawosze będą mogli ucieszyć swoje podniebienie bogatym smakiem filiżanki kawy, ziarna muszą zostać poddane procesowi wypalania. Wypalanie kawy polega na wystawieniu ziaren na działanie wysokich temperatur. Skutkiem tego procesu jest powstanie palonych, ciemno wybarwionych ziaren kawy. Podczas palenia formują się tzw. aromaty palenia, które mają fundamentalne znaczenie dla smaku kawy. Surowe ziarna kawowca smakują i pachną niezbyt atrakcyjnie, dopiero proces palenia sprawia, że powstaje nieskończone bogactwo substancji aromatycznych, które cieszą zmysły.

Ze względu na czas trwania procesu wypalania wyróżnia się 4 kategorie palenia ziaren kawy: palenie jasne, palenie średnie, płacenie średnio ciemne i palenie ciemne. Im dłużej ziarna kawy przebywają w piecu, tym są ciemniejsze, a na ich powierzchni gromadzi się więcej tłuszczów. 

Sercem palarni kawy jest piec. Tradycyjne piece, wykorzystywane w niewielkich  rodzinnych palarniach, wydobywają z każdego ziarna unikatowy smak i aromat, którego próżno szukać w kawie największych producentów. Rzemieślnicze piece, np. piec Gothot z palarni https://coffeeandsons.pl/, dzięki zastosowaniu technologii opalania ziaren gorącym powietrzem, pozwalają wyprodukować kawę obfitującą w słodkie nuty. 

Czas wypalania ziaren a smak kawy 

W procesie wypalania, o aromacie produktu, decyduje czas przebywania ziaren kawy w piecu. Upraszczając, te niezmiernie złożone chemiczne zależności, im krócej trwa wypalanie, tym więcej uzyska się substancji aromatycznych, np. nut orzechowych, czekoladowych lub cytrusowych. Aromaty te kształtują się w pierwszej fazie wypalania. 

Jedną z podstawowych zasad, rządzących wypalaniem kawy, jest spadek kwasowości wywołany dłuższym paleniem. Jeśli więc celem jest uzyskanie kawy o niskim poziomie kwasów kawowych, np. do espresso, to ziarna muszą zostać poddane paleniu ciemnemu.

Smak kawy jasno palonej

Jasno palone ziarna docenią osoby preferujące łagodny i delikatny smak kawy, którym niestraszne są lekko kwaśne nuty. Ten rodzaj kawy zawiera najwyższe stężenie kofeiny.

Smak kawy ciemno palonej

Palenie ciemne kawy niweluje kwaśny smak i wprowadza wyraźną goryczkę. Dłuższy czas wypalania karmelizuje węglowodory obecne w kawie, co sprawia, że napój uzyskuje słodki smak. Pojawiają się wyraźne nuty orzechowe i czekoladowe, a zawartość kofeiny spada. 

Wypalanie ziaren kawy w niewielkich palarniach pozwala nie tylko wydobywać unikatowe nuty smakowe, ale również zachowywać wiele cennych składników kawy, spośród których na szczególną uwagę zasługują polifenole. Związki te cechują się intensywnym działaniem przeciwutleniającym, czyniąc z filiżanki kawy nie tylko radość dla zmysłów i zastrzyk energii, ale również sojusznika w profilaktyce wielu schorzeń.

FOt.: Mike Kenneally/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Akcesoria do scrapbookingu i decoupage – na które warto zwrócić uwagę?
/
Akcesoria do scrapbookingu i decoupage – na które warto zwrócić uwagę?
Zarówno scrapbooking jak i decoupage to techniki pozwalające na tworzenie niezwykłych prac artystycznych- nie tylko na papierze, ale i w przypadku decoupage także na innych powierzchniach, takich jak drewno.
Jak skomponować minimalistyczne wnętrze z wykorzystaniem jasnych kolorów na przykładzie nowoczesnej kuchni
/
Jak skomponować minimalistyczne wnętrze z wykorzystaniem jasnych kolorów na przykładzie nowoczesnej kuchni
Odkryj, jak tworzyć harmonijne i praktyczne wnętrza za pomocą jasnej palety kolorów. Wprowadź luminozność i spokój do swojej kuchni, przestrzegając zasad minimalizmu.
Jak panele grzewcze na podczerwień mogą zmniejszyć twoje rachunki za energię?
/
Jak panele grzewcze na podczerwień mogą zmniejszyć twoje rachunki za energię?
Dowiedz się, jak technologia paneli grzewczych na podczerwień może przynieść oszczędności w twoim rachunku za energię. Zrozum jak działa, jakie są jej plusy oraz co to oznacza dla twojego domu i portfela.