Jak zrobić fondue i jaki ser wybrać?

/
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Serowe fondue to tradycyjna wersja słynnego szwajcarskiego przysmaku. Atrakcyjna forma jego spożywania sprawia, że fondue jest idealną przekąską na wspólny wieczór. Zobacz, jaki ser będzie najlepszy do tej potrawy. 

Photo by: Klara Avsenik, from: Unsplash

Potrawą tą zachwycił się niemal cały świat i uchodzi ona obecnie za szczególnie efektowne danie. Podobno fondue był pomysłem szwajcarskich górali na wykorzystanie zimą suchego sera. Stąd jego tradycyjna wersja to właśnie ta z serem. Przysmak ten wymaga jednak użycia właściwego gatunku sera, nie każdy okaże się odpowiedni do przyrządzenia fondue. 

Najlepszy ser do fondue

Do przygotowania fondue najlepiej użyć mieszanki szwajcarskich serów z co najmniej dwóch gatunków, np. Gruyère i Ementaler. W polskich sklepach coraz częściej możemy też znaleźć gotową mieszankę serów o nazwie „Fondue”. 

Jak zrobić fondue?

Nazwa tego przysmaku pochodzi od francuskiego słowa fondre, które oznacza „roztopić”, „rozpuścić”. Na tym właśnie opiera się sedno tej potrawy – na roztapianiu sera.

Składniki

  • blok sera Gruyère i blok Ementalera
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, ewentualnie gałka muszkatołowa

Wykonanie

Najpierw ścieramy sery na tarce o grubych oczkach. Szklankę białego wytrawnego wina mieszkamy z jedną łyżeczką mąki ziemniaczanej. Naczynie, w którym podgrzejemy wino, możemy wcześniej wysmarować czosnkiem. Zagotowujemy wino ze skrobią na wolnym ogniu. Następnie zmniejszamy ogień od minimum i powoli dodajemy ser, delikatnie mieszając całość. Po tym jak sos uzyska jednolitą, gładką konsystencję dodajemy przyprawy do smaku. 

Naczynie do fondue

Po przygotowaniu, fondue najlepiej przelać do specjalnego naczynia – caquelon, które wyposażone jest w podgrzewacz, dzięki czemu serowy sos możemy utrzymywać we właściwej płynnej postaci i odpowiedniej temperaturze. Jeżeli nie posiadamy caquelon, rondelek z fondue możemy umieścić na zwykłym podgrzewaczu. Serowe fondue najlepiej podawać z pieczywem, ziemniakami lub innymi warzywami. Jeżeli sos zacznie się rozwarstwiać, możemy dodać kilka kropel soku z cytryny.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Pyszny dodatek do potraw z grilla. Sos tzatziki – przepis
/
Pyszny dodatek do potraw z grilla. Sos tzatziki – przepis
Jeden do wielu dań, czyli niezwykle aromatyczny sos tzatziki w najlepszym wydaniu.
Wielkanocne dekoracje – co warto mieć?
/
Wielkanocne dekoracje – co warto mieć?
Już za rogiem Święta! W artykule podpowiadamy, w jakie dekoracje wielkanocne warto zainwestować, aby cieszyły przez lata.
Kiedy w tym roku wypada Dzień Mamy?
/
Kiedy w tym roku wypada Dzień Mamy?
Upewnij się, kiedy w tym roku wypada Dzień Matki, żebyś pamiętał o życzeniach dla swojej mamy!