Serowe fondue to tradycyjna wersja słynnego szwajcarskiego przysmaku. Atrakcyjna forma jego spożywania sprawia, że fondue jest idealną przekąską na wspólny wieczór. Zobacz, jaki ser będzie najlepszy do tej potrawy.
Potrawą tą zachwycił się niemal cały świat i uchodzi ona obecnie za szczególnie efektowne danie. Podobno fondue był pomysłem szwajcarskich górali na wykorzystanie zimą suchego sera. Stąd jego tradycyjna wersja to właśnie ta z serem. Przysmak ten wymaga jednak użycia właściwego gatunku sera, nie każdy okaże się odpowiedni do przyrządzenia fondue.
Do przygotowania fondue najlepiej użyć mieszanki szwajcarskich serów z co najmniej dwóch gatunków, np. Gruyère i Ementaler. W polskich sklepach coraz częściej możemy też znaleźć gotową mieszankę serów o nazwie „Fondue”.
Nazwa tego przysmaku pochodzi od francuskiego słowa fondre, które oznacza „roztopić”, „rozpuścić”. Na tym właśnie opiera się sedno tej potrawy – na roztapianiu sera.
Najpierw ścieramy sery na tarce o grubych oczkach. Szklankę białego wytrawnego wina mieszkamy z jedną łyżeczką mąki ziemniaczanej. Naczynie, w którym podgrzejemy wino, możemy wcześniej wysmarować czosnkiem. Zagotowujemy wino ze skrobią na wolnym ogniu. Następnie zmniejszamy ogień od minimum i powoli dodajemy ser, delikatnie mieszając całość. Po tym jak sos uzyska jednolitą, gładką konsystencję dodajemy przyprawy do smaku.
Po przygotowaniu, fondue najlepiej przelać do specjalnego naczynia – caquelon, które wyposażone jest w podgrzewacz, dzięki czemu serowy sos możemy utrzymywać we właściwej płynnej postaci i odpowiedniej temperaturze. Jeżeli nie posiadamy caquelon, rondelek z fondue możemy umieścić na zwykłym podgrzewaczu. Serowe fondue najlepiej podawać z pieczywem, ziemniakami lub innymi warzywami. Jeżeli sos zacznie się rozwarstwiać, możemy dodać kilka kropel soku z cytryny.