Przetwory z cukinii. Propozycje na weki

/
Potrzebujesz ok. 5 min. aby przeczytać ten wpis

Cukinia nadaje się do duszenia, pieczenia, smażenia, marynowania i jedzenia na surowo. Można zrobić z niej pasztet, placuszki, koktajle i ciasta. 

Można też przygotować doskonałe przetwory i cieszyć się jej wybornym smakiem na dłużej. Poniżej znajdziesz nasze propozycje na weki z cukinii.

Warto wspomnieć, że cukinia nazywana jest również kabaczkiem. Ma wyjątkowo łagodny smak, jest lekkostrawna, bogata w witaminy i minerały. Zawiera potas, żelazo, magnez, witaminę C, K, PP, B1 i beta-karoten. Ponadto odkwasza organizm i ma pozytywny wpływ na trawienie.

Sałatka słońce w słoiku

Nie tylko pięknie prezentuje się w słoiku i na talerzu, ale również doskonale smakuje. Dodatek kurkumy nadaje piękny kolor warzywom, ale również ma zbawienny wpływ na nasz organizm.

Składniki:

  • 1,5 kg cukinii,
  • 0,25 kg cebuli,
  • 0,5 kg papryki czerwonej,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 2 czubate łyżeczki kurkumy,
  • 2 łyżeczki gorczycy,
  • 1 płaska łyżka soli,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka octu.

Sposób przygotowania:

Pokrój cukinię w plastry, paprykę w paski, a cebulę w piórka. W dużej misce wymieszaj warzywa, dodaj przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier oraz ocet. Wszystko zamieszaj i odstaw na kilka godzin. Po tym czasie włóż sałatkę do słoików, zakręć i pasteryzuj około 8 min. Wyjmij słoiki z garnka, odwróć do góry dnem i pozostaw do ostudzenia.

sałatka z cukinii
(Photo by DEA / N.BANAS/De Agostini via Getty Images

Keczup z cukinii

Jest to domowa alternatywa dla keczupu dostępnego w sklepach. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do makaronów, pizzy i kanapek.

Składniki:

  • 1,5 kg cukinii,
  • 0,5 kg cebuli,
  • 2 duże papryki,
  • 1,5 łyżki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki,
  • 0,25 kg cukru,
  • 0,5 szklanki octu,
  • 0,6 kg przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżeczka curry.

Sposób przygotowania:

Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę i paprykę pokrój w paski. Całość posól i odstaw na godzinę. Następnie gotuj około 25 minut aż warzywa będą miękkie. Ostudź i zmiksuj. Dodaj przyprawy, cukier, ocet i przecier pomidorowy. Całość gotuj przez 15 minut. Gorący sos włóż do słoików. Pasteryzuj około 7 min.

keczup z cukinii
Photo by DEA / P.MARTINI/De Agostini via Getty Images

Dżem z cukinii

Słodka odsłona cukinii zaskoczy niejednego wielbiciela domowych dżemów. Będzie idealnym dodatkiem do ciast, gofrów i naleśników.

Składniki:

  • 1 kg cukinii,
  • 0,3 kg cukru,
  • 0,5 szklanki wody,
  • 2 galaretki pomarańczowe,
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego,

Sposób przygotowania:

Cukinię obierz ze skórki, usuń pestki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Startą cukinię włóż do garnka z grubym dnem, dodaj 0,5 szklanki wody i gotuj, aż cukinia zmięknie. Następnie dodaj cukier, galaretki oraz kwasek cytrynowy i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Gorący dżem włóż do czystych słoików, zakręć i odstaw na 5 min do góry dnem.

Kiszona cukinia

Jeżeli uwielbiasz kiszone ogórki, to na pewno polubisz też kiszoną cukinię. Jest to prawdziwa bomba witaminowa, która doskonale sprawdzi się w jesienne dni. Poniżej znajdziesz łatwy w wykonaniu przepis.

Składniki:

  • 4 cukinie,
  • 4 gałązki kopru,
  • kilka ząbków czosnku,
  • kawałek korzenia chrzanu,
  • woda,
  • sól niejodowana.

Sposób wykonania:

Cukinię umyj, nie obieraj ze skórki, ale jeżeli jest starsza, to wykrój środek z nasionami. Następnie pokrój ją w paski pasujące długością do słoików.  Na spód każdego słoika wrzuć gałązkę kopru, 2 ząbki czosnku, 2 cm korzenia chrzanu i włóż paski cukinii.

Wodę zagotuj, rozpuść w niej sól niejodowaną (na 1 litr wody 1 czubata łyżka soli) i odstaw. Kiedy woda osiągnie temperaturę pokojową, zalej słoiki z cukinią, zakręć i odstaw w chłodne miejsce.

kiszona cukinia
Photo by DEA / P.MARTINI/De Agostini via Getty Images

Leczo do słoików

Czy zdarza się, że nie masz czasu na stanie przy kuchni? Jeżeli tak, to przygotuj leczo do słoików. Doskonale smakuje z różnymi dodatkami – ryżem, makaronem czy kiełbasą.

Składniki:

  • 3 kg cukinii,
  • 1 kg papryki czerwonej,
  • 1 kg papryki żółtej,
  • 1 kg cebuli,
  • 2 kg pomidorów,
  • 0,4 kg koncentratu pomidorowego,
  • 50 ml octu,
  • 0,4 kg cukru,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 4 liście laurowe,
  • 1 łyżka papryki słodkiej,
  • 2 łyżki oregano,
  • 1 łyżka bazylii,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 0,5 łyżeczki cynamonu,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 5 łyżek soli.

>> Zobacz też: Czas na zdrowe odżywianie! Kiszonki warzywne

Sposób wykonania:

Cukinię umyj i usuń gniazda nasienne, ale nie obieraj ze skórki. Paprykę oczyść z nasion i błonek, cebulę i czosnek obierz, pomidory sparz i obierz ze skórki. Czosnek i cebulę drobno posiekaj. Cukinię, paprykę oraz pomidory pokrój w drobną kostkę. Do dużego garnka wrzuć pokrojone warzywa, dodaj przyprawy, ocet, cukier i koncentrat pomidorowy. Całość gotuj do miękkości – około 30 min. Gorące leczo przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i pasteryzuj w wodzie 10 minut.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Makrama na ścianę. Jak ją zrobić?
/
Makrama na ścianę. Jak ją zrobić?
Marzysz o pięknej makramie do swojego wnętrza, ale ceny w sieci są zabójcze? A może chcesz nauczyć się czegoś nowego? Sprawdź z nami, jak zrobić prostą makramę na ścianę!
Dlaczego akcesoria meblowe są równie ważne co meble?
/
Dlaczego akcesoria meblowe są równie ważne co meble?
Wybór mebli to duże wyzwanie. Trzeba dostosować je do stylu wnętrza, potrzeb domowników, ale również metrażu pomieszczenia. Jak się jednak okazuje, na zakupowych listach, wśród priorytetów często brakuje dokładnego doboru takich elementów, jak akcesoria meblowe.
Jak wykorzystać taśmy LED do tworzenia nastrojowego oświetlenia w domu?
/
Jak wykorzystać taśmy LED do tworzenia nastrojowego oświetlenia w domu?
Odśwież swój dom dzięki wykorzystaniu taśm LED. Dowiedz się, jak za pomocą prostej metamorfozy osiągnąć niezwykłe efekty oświetleniowe tworząc nastrojowe i przytulne wnętrza.