Przetwory z cukinii. Propozycje na weki

/
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Cukinia nadaje się do duszenia, pieczenia, smażenia, marynowania i jedzenia na surowo. Można zrobić z niej pasztet, placuszki, koktajle i ciasta. 

Można też przygotować doskonałe przetwory i cieszyć się jej wybornym smakiem dłużej. Poniżej znajdziesz nasze propozycje na weki z cukinii.

Warto wspomnieć, że cukinia nazywana jest również kabaczkiem. Ma wyjątkowo łagodny smak, jest lekkostrawna, bogata w witaminy i minerały. Zawiera potas, żelazo, magnez, witaminę C, K, PP, B1 i beta-karoten. Ponadto odkwasza organizm i ma pozytywny wpływ na trawienie.

1) Sałatka słońce w słoiku

Nie tylko pięknie prezentuje się w słoiku i na talerzu, ale również doskonale smakuje. Dodatek kurkumy nadaje piękny kolor warzywom, ale również ma zbawienny wpływ na nasz organizm.

Składniki:

  • 1,5 kg cukinii,
  • 0,25 kg cebuli,
  • 0,5 kg papryki czerwonej,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 2 czubate łyżeczki kurkumy,
  • 2 łyżeczki gorczycy,
  • 1 płaska łyżka soli,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka octu.

Sposób przygotowania:

Pokrój cukinię w plastry, paprykę w paski, a cebulę w piórka. W dużej misce wymieszaj warzywa, dodaj przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier oraz ocet. Wszystko zamieszaj i odstaw na kilka godzin. Po tym czasie włóż sałatkę do słoików, zakręć i pasteryzuj około 8 min. Wyjmij słoiki z garnka, odwróć do góry dnem i pozostaw do ostudzenia.

2) Keczup z cukinii

Jest to domowa alternatywa dla keczupu dostępnego w sklepach. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do makaronów, pizzy i kanapek.

Składniki:

  • 1,5 kg cukinii,
  • 0,5 kg cebuli,
  • 2 duże papryki,
  • 1,5 łyżki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki,
  • 0,25 kg cukru,
  • 0,5 szklanki octu,
  • 0,6 kg przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżeczka curry.

Sposób przygotowania:

Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę i paprykę pokrój w paski. Całość posól i odstaw na godzinę. Następnie gotuj około 25 minut aż warzywa będą miękkie. Ostudź i zmiksuj. Dodaj przyprawy, cukier, ocet i przecier pomidorowy. Całość gotuj przez 15 minut. Gorący sos włóż do słoików. Pasteryzuj około 7 min.

3) Dżem z cukinii

Słodka odsłona cukinii zaskoczy niejednego wielbiciela domowych dżemów. Będzie idealnym dodatkiem do ciast, gofrów i naleśników.

Składniki:

  • 1 kg cukinii,
  • 0,3 kg cukru,
  • 0,5 szklanki wody,
  • 2 galaretki pomarańczowe,
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego,

Sposób przygotowania:

Cukinię obierz ze skórki, usuń pestki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Startą cukinię włóż do garnka z grubym dnem, dodaj 0,5 szklanki wody i gotuj, aż cukinia zmięknie. Następnie dodaj cukier, galaretki oraz kwasek cytrynowy i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Gorący dżem włóż do czystych słoików, zakręć i odstaw na 5 min do góry dnem.

4) Kiszona cukinia

Jeżeli uwielbiasz kiszone ogórki, to na pewno polubisz też kiszoną cukinię. Jest to prawdziwa bomba witaminowa, która doskonale sprawdzi się w jesienne dni. Poniżej znajdziesz łatwy w wykonaniu przepis.

Składniki:

  • 4 cukinie,
  • 4 gałązki kopru,
  • kilka ząbków czosnku,
  • kawałek korzenia chrzanu,
  • woda,
  • sól niejodowana.

Sposób wykonania:

Cukinię umyj, nie obieraj ze skórki, ale jeżeli jest starsza, to wykrój środek z nasionami. Następnie pokrój ją w paski pasujące długością do słoików.  Na spód każdego słoika wrzuć gałązkę kopru, 2 ząbki czosnku, 2 cm korzenia chrzanu i włóż paski cukinii.

Wodę zagotuj, rozpuść w niej sól niejodowaną (na 1 litr wody 1 czubata łyżka soli) i odstaw. Kiedy woda osiągnie temperaturę pokojową, zalej słoiki z cukinią, zakręć i odstaw w chłodne miejsce.

5) Leczo do słoików

Czy zdarza się, że nie masz czasu na stanie przy kuchni? Jeżeli tak, to przygotuj leczo do słoików. Doskonale smakuje z różnymi dodatkami – ryżem, makaronem czy kiełbasą.

Składniki:

  • 3 kg cukinii,
  • 1 kg papryki czerwonej,
  • 1 kg papryki żółtej,
  • 1 kg cebuli,
  • 2 kg pomidorów,
  • 0,4 kg koncentratu pomidorowego,
  • 50 ml octu,
  • 0,4 kg cukru,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 4 liście laurowe,
  • 1 łyżka papryki słodkiej,
  • 2 łyżki oregano,
  • 1 łyżka bazylii,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 0,5 łyżeczki cynamonu,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 5 łyżek soli.

Sposób wykonania:

Cukinię umyj i usuń gniazda nasienne, ale nie obieraj ze skórki. Paprykę oczyść z nasion i błonek, cebulę i czosnek obierz, pomidory sparz i obierz ze skórki. Czosnek i cebulę drobno posiekaj. Cukinię, paprykę oraz pomidory pokrój w drobną kostkę. Do dużego garnka wrzuć pokrojone warzywa, dodaj przyprawy, ocet, cukier i koncentrat pomidorowy. Całość gotuj do miękkości – około 30 min. Gorące leczo przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i pasteryzuj w wodzie 10 minut.

Zdj. główne: Max Delsid/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Maj w sadzie. Prace, które należy wykonać
/
Maj w sadzie. Prace, które należy wykonać
Zbliża się maj - to intensywny czas w sadach i ogrodach. Zobacz, jakie prace należy wykonać w sadzie w maju.
Kubeczkowa metoda mycia włosów – na czym polega?
/
Kubeczkowa metoda mycia włosów – na czym polega?
Jest wiele patentów, które mogą poprawić kondycję włosów. Obecnie coraz większym zainteresowaniem wśród włosomaniaczek cieszy się metoda kubełkowa. Na czym polega i jak ją stosować?
Ogród zimowy – czym jest i jakie ma zalety?
/
Ogród zimowy – czym jest i jakie ma zalety?
Już od dłuższego czasu rozmyślasz nad budową ogrodu zimowego? Nie wiesz z czym to się je i jakich wygód może Ci dostarczyć to szklane pomieszczenie? Sprawdź, dlaczego warto zainwestować w aranżację przydomowej przestrzeni!