Porządek w kuchni? Porady i organizacja przestrzeni

/
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Porządek w kuchni to nie tylko dbałość o estetykę przestrzeni, w której przygotowujemy posiłki, ale też inwestycja w jej funkcjonalność. Odpowiednia segregacja naczyń i przyrządów, ustawienie szafek tak, żebyśmy sobie wzajemnie przestali przeszkadzać – to wszystko usprawnia wszelkie prace w kuchennej przestrzeni. Jak dokonać małej, ale istotnej rewolucji w kuchni? 

Jak zorganizować przestrzeń w kuchni?

Szafki w kuchni powinny być ustawione w taki sposób, żeby przestrzeń była dla nas ergonomiczna. Często nie jest to jednak łatwe do wprowadzenia – choćby z uwagi na niewielkie wymiary pomieszczenia lub jego niesprzyjający kształt. Czym się kierować?

Ułatwianie dostępu

Zawsze powinno się próbować w taki sposób ustawić szafki, żeby pracując w kuchni, nie utrudniać innym dostępu do podstawowych elementów wyposażenia. Chodzi przede wszystkim o swobodny dostęp do każdej spośród pięciu ważnych kuchennych stref:

  • zapasów,
  • przygotowywania,
  • przechowywania,
  • zmywania, 
  • gotowania.

Cenne jest przy tym pozostawienie dość dużej ilości miejsca do tego, aby swobodnie można było przejść i wyminąć inne osoby. Stąd w obszernych kuchniach tak dużą popularnością cieszą się wyspy z wygodnym blatem roboczym. Poleca się przy tym, żeby sam blat był pusty i gotowy do użytku. Niekiedy bardzo dobrze prezentują się na nim różne ozdobne akcesoria, ale w tym przypadku minimalizm sprawdza się chyba najlepiej. 

mycie kuchenki
Photo by freepik from Freepik.com

Przechowywanie niezbędnych akcesoriów kuchennych

Przede wszystkim należy dążyć do tego, żeby rezygnować z niepotrzebnych lub rzadko użytkowanych przedmiotów. Im ich mniej, tym łatwiej nam będzie utrzymać porządek. Warto też, żeby każdy przedmiot miał swoje miejsce. Dotyczy to także np. garnków, które poprzez swój nieregularny kształt często pozostawiane są na wierzchu. Jeśli nawet nie mamy na nie miejsca w jednej z szafek, to można je często podwiesić między górnymi szafkami a blatem. Nie potrzeba do tego wielkich starań – często wystarczą np. samoprzylepne wieszaki na ręcznik. 

>> Zobacz też: Jak przechowywać ubrania w piwnicy lub na strychu?

Segregacja

Ważne, żeby wiedzieć, gdzie ma się pochowane poszczególne sprzęty i stale stosować się do przyjętego sposobu ich przechowywania. Dobrym miejscem na sztućce będą oczywiście szuflady. I w tym przypadku trzeba jednak zainwestować w plastikowe organizery, które pozwolą nam przechowywać każdą kategorię sztućców osobno. W głębokich szufladach i szafkach znajdzie się miejsce dla garnków i patelni. Trzeba je zlokalizować tak, żeby znalazły się w razie potrzeby w strefie gotowania. Górne półki zarezerwujmy dla sprzętów cennych lub rzadziej używanych. Będziemy je mieć pod ręką w razie nagłej konieczności, ale nie będą nam przeszkadzały podczas codziennych prac, gdzie nie są niezbędne.

Niezbędnik sprzątania, czyli wszystkie potrzebne akcesoria

Bardzo ważne dla utrzymania porządku w kuchni jest oczywiście to, żebyśmy mieli łatwy dostęp do przyborów niezbędnych do sprzątania. Powinny znajdować się w jednym miejscu, żeby bez większego problemu można było po nie sięgnąć. Niektóre akcesoria, choćby ściereczki z mikrofibry i spryskiwacz, powinniśmy mieć w kuchni. Przydadzą się do częstego zmywania blatu roboczego. Podobnie jest z niewielką szufelką i zmiotką, dzięki którym usuniemy bezproblemowo wszystko to, co podczas przygotowywania posiłków upadnie nam na podłogę.  

Podstawowe zasady

Prawdopodobnie cotygodniowe porządki generalne nam wystarczą, jeśli będziemy przestrzegać kilku ważnych zasad:

  • usuwamy z blatów wszystkie niepotrzebne urządzenia i robimy to natychmiast – bez zwlekania i ociągania się,
  • codziennie poświęcamy 10 lub 15 minut na doraźne porządki,
  • regularnie opróżniamy kosze na śmieci,
  • nie dopuszczamy do tego, żeby brudne naczynia zalegały w zlewie dłużej niż jeden dzień, 
  • na bieżąco usuwamy zwłaszcza to, co się rozlało podczas gotowania.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Huśtawka w domu nie tylko dla dzieci
/
Huśtawka w domu nie tylko dla dzieci
Bujany fotel podwieszany do sufitu, a może huśtawko-hamak w hipsterskim stylu – pomysłów na domowe huśtawki jest wiele. Ważne, by dopasować taki „bujak” do stylu naszego wnętrza.
Grzyby suszone – przyprawa z lasu
/
Grzyby suszone – przyprawa z lasu
Grzyby suszone to wygodna forma przedłużenia trwałości leśnych darów.
Zabudowa tarasu krok po kroku
/
Zabudowa tarasu krok po kroku
Sezon biesiadowania w ogrodzie rozpocznie się lada moment. Chcesz zabudować taras? Przeczytaj, jak to zrobić.