Bulion warzywny to podstawa wielu dań. Może być bazą do zup, sosów, gulaszu czy risotto. Można spożywać go na świeżo, ale także można go zamrozić. Sprawdź, jak zrobić bulion warzywny.
Składniki
- 2 litry wody
- 3 mniejsze marchewki
- 1 mała cebula
- średni korzeń pietruszki
- kawałek korzenia selera – wielkości mandarynki
- kawałek pora – odcinek 10 cm
- świeża natka pietruszki
- 1/3 główki czosnku
- 3 łodygi selera naciowego
- dwa suszone grzybki
- przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, łyżeczka ziaren pieprzu, łyżka soli
Przygotowanie
Przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy wszystkie wyżej wymienione składniki umieścić w garnku, zalać 2 litrami wody i gotować na małym ogniu przez godzinę. Najważniejszą zasadą przy gotowaniu bulionu jest, aby gotował się on powoli. Dla przyspieszenia procesu gotowania, można pokroić warzywa w mniejsze kawałki. Ostatecznie powinien być aromatyczny, a jego konsystencja jednolita. Jeśli nie zostanie wykorzystany w całości, może być zamrożony i przechowywany przez około dwa tygodnie.
Źródło: www.aniagotuje.pl