Chwasty najczęściej kojarzą się z roślinami, których należy się pozbyć, kiedy tylko się pojawią. Jednak zawsze musi być wyjątek od reguły.
Tak właśnie jest w wypadku mniszka lekarskiego, który popularnie stosowany jest w medycynie. Ta niezwykła roślina pomaga na wiele dolegliwości.
Dmuchawca możemy spotkać dosłownie wszędzie – podczas spaceru po parku, łące, a nawet podczas pobytu na działce. Ten chwast, po przekwitnięciu przypominający mała puchatą kulkę, w której dmuchanie bawił się za czasów dzieciństwa niemal każdy, zawiera w sobie szereg leczniczych właściwości.
Ten niepozorny kwiat skutecznie działa przeciwcukrzycowo, moczopędnie, jak również wspomaga organizm w zwalczaniu dolegliwości skórnych i żołądkowych. Co więcej, mniszek lekarski ma też właściwości poprawiające odporność. Niedawno zostało wykazane też, że może on oddziaływać nawet antynowotworowo.
W kwestii wszelkiego rodzaju syropów, wywarów czy nalewek wytwarzanych z mniszka lekarskiego, trzeba dodać, że wytwarza się je zarówno z kwiatów, jak i łodyg czy korzenia. Mówiąc o właściwościach zdrowotnych, nie powinno pomijać się faktu, że dmuchawiec ma też działania przeciwkaszlowe, oczyszczające, a nawet przeciwmiażdżycowe. Niepozorny chwast, a z tak szerokim zakresem zastosowań!
Mniszek lekarski to wiele dobroczynnych minerałów i witamin. Zawiera w sobie witaminy A, C i D, które odpowiadają za odporność i wzmocnienie układu kostnego, oraz witaminy z grupy B, które wpływają na pracę wątroby, ale też wspomagają układ nerwowy. W dmuchawcu znajdziemy też takie minerały, jak choćby potas, krzem, magnez, żelazo. Dzięki zawartej w sobie insulinie ma właściwości przeciwcukrzycowe.
Do innych właściwości i zastosowań mniszka lekarskiego zaliczyć można:
Na rynku zielarskim dostępnych jest wiele gotowych produktów, które zawierają mniszek lekarski. Do najczęściej stosowanych, należą: miody, syropy, herbaty, tabletki, nalewki czy soki. Warto wiedzieć, jak stosować poszczególne produkty.
Mniszek lekarski w formie herbaty w saszetkach najczęściej występuje jako połączenie ziela mniszka z korzeniem. Najlepiej stosować 1–2 razy dziennie, zaparzając jedną saszetkę w szklance gorącej wody przez 10–15 minut pod przykryciem. W tej postaci mniszek lekarski ujawnia swoje działania wspomagające prawidłową pracę układu pokarmowego.
Sok lub syrop ze świeżego mniszka stabilizuje się najczęściej etanolem i stosuje się na problemy z brakiem apetytu czy niestrawnością lub jako środek moczopędny. Syrop wspomaga leczenie kaszlu i infekcji dróg oddechowych czy bólu gardła.
Jeśli zależy nam na wzbogaceniu codziennej diety o produkt niskoglikemiczny, warto wybrać miód mniszkowy, który można stosować zamiast cukru. Mniszek lekarski w formie miodu działa korzystnie na układ trawienny, a dodatkowo wspomaga organizm w leczeniu problemów z wątrobą, żołądkiem, a nawet nerkami.
Jeden mlecz, a tak wiele zastosowań! Warto dodać do codziennego żywienia produkty, w których skład wchodzi mniszek lekarski, aby wspomóc organizm, ale też aby ustrzec się przed wieloma groźnymi chorobami, w tym powszechną w obecnych czasach cukrzycą, na którą zapada coraz więcej młodych osób.
Zdj. główne: Viridi Green/unsplash.com