W ostatnim czasie bardzo popularna stała się amatorska uprawa grzybów jadalnych we własnym ogrodzie. W dobrych sklepach ogrodniczych można znaleźć w sprzedaży grzybnie m.in. pieczarek, boczniaka i twardziaka. W jaki sposób można hodować grzyby leśne w ogrodzie?
Grzybnia jest ciałem ze strzępek, która rozprzestrzenia się po powierzchni i w glebie. Grzybnia rozwija się w sposób samorzutny. Można pomóc przyrodzie przez odpowiednią kultywację, czyli zapewnienie odpowiednich warunków do wzrostu. W hodowli domowej grzybów najważniejsze jest wytwarzanie owocników i przetrwalników. Dzięki temu możliwe jest zbieranie grzybów.
Grzybnia jest świetnym sposobem na użyźnianie gleby i dostarcza niezbędnych do wzrostu roślin składników odżywczych i mineralnych. Żywotność grzybni zależna jest od gatunku grzyba. W naturze występują grzybnie, których czas życia nie przekracza jednej doby. W domowej hodowli najlepiej sprawdzą się grzybnie wielosezonowe.
Pieczarki są najłatwiejszymi w uprawie grzybami. Wyróżnia się dwa rodzaje pieczarek hodowanych: brązową i białą, różnią się między sobą jedynie smakiem. Mają podobne wartości odżywcze. Pieczarki mają bardzo dużo białka roślinnego, dlatego są świetnym produktem dla wegetarian i wegan.
Pieczarki do wzrostu nie potrzebują w ogóle światła. Dzięki temu uprawa ich jest możliwa np. w piwnicy. Pierwszy etap hodowli trwa około 8 – 10 dni i wymaga stałej temperatury powietrza w przedziale 20 – 25°C. Jeśli na ziemi pojawi się biały nalot, to znaczy, że w glebie zaczyna formować się grzybnia.
Drugi etap w hodowli to przeniesienie skrzyń z grzybnią do pomieszczenia, w którym jest temperatura 14 – 18°C. Na tym etapie należy wietrzyć grzybnię, poprzez jej systematyczne odkrywanie, grzybnia powinna być stale zasłonięta. Należy również dwa razy dziennie kontrolować wilgotność torfu, jeśli będzie zbyt mokry, to grzybnia zgnije, a zbyt suchy to grzybnia uschnie.
Pierwsze grzyby można zbierać już po około 20 dniach. Podczas zbiorów należy je wykręcać z ziemi, aby nie uszkodzić grzybni.
Borowika zwanego również królem polskich grzybów można hodować w przydomowym ogródku. Niezbędna jest do tego grzybnia, którą można zakupić w sklepie. Grzybnie borowika najlepiej jest sadzić pod drzewami iglastymi w terminie od kwietnia do października.
>> Zobacz też: Sadzenie malin. Sprawdź, kiedy jest na to najlepszy moment!
Miejsce nasadzana grzybni borowika, powinno znajdować się pod drzewami iglastymi. Warto taką glebę dodatkowo zakwasić torfem organicznym.
Kolejnym krokiem jest wymieszanie grzybni z 5 l torfu włóknistego oraz 1 litrem węgla drzewnego (świetnym rozwiązaniem jest użycie popiołu z kominka lub z ogniska, jeśli palone było tylko węglem lub drewnem).
Nasadzanie jest prostym zabiegiem. Wystarczy tylko zrobić dołki, w których zostanie umieszczona mieszkanka grzybni z torfem i popiołem. Następnie dołki należy przysypać ziemią wymieszaną wcześniej z torfem. Najczęściej grzybnia borowika owocuje dopiero po 3-4 latach od nasadzenia.
Kania jest grzybem należącym do rodziny pieczarkowatych. Grzyb ten jest bardzo popularny ze względu na swoje walory smakowe. Domowa uprawa kani nie jest trudna.
Miejsce na domową uprawę kani powinno być zacienione i osłonięte od wiatru. W ziemi należy wykopać dołki, w których zostanie umieszczona ziemia z grzybnią. Dołek należy przysypać ok. 3-centymetrową warstwą ziemi. Dla lepszego porostu grzybów warto posypać ziemię wapnem. Jeśli przez tydzień nie występują opady atmosferyczne, to grzybnie należy regularnie podlewać.
Kurka zwana również pieprznikiem zwyczajnym jest bardzo popularnym gatunkiem grzybów występującym w lasach liściastych i iglastych.
Miejsce nasadzania kurek w ogrodzie powinno być jak najbardziej zbliżone do leśnych warunków. Dlatego najlepiej jest posadzić grzybnię pod drzewami iglastymi. Grzybnia przed nasadzeniem powinna być wymieszana z 5 litrami torfu i 1 l węgla drzewnego.
Proces nasadzania grzybni jest prosty. Wystarczy tylko wykopać dołki i do każdego z nich wsypać około pół litra wymieszanej wcześniej grzybni z torfem i węglem drzewnym, następnie przysypać warstwą ziemi.
Na pierwsze zbiory należy poczekać od 2 do 3 lat.
Aby uprawa grzybów z zarodników zakupionych w sklepie udała się, to należy przestrzegać kilku zasad: