Wiele osób odżywia się w sposób racjonalny, jednak ulega pokusie sięgnięcia po niezdrowe przekąski. Czym można je zastąpić? Jakie przekąski wybierać, by były zdrowe i wartościowe?
Żyjemy w czasach, kiedy niemal każda osoba próbowała choćby przez krótki moment być na diecie (mamy tu na myśli nie tylko diety redukcyjne, ale też próby zdrowego odżywiania się lub diety wykluczające jakiś składnik z uwagi na stan zdrowia). W naszym artykule skupiamy się na przekąskach zdrowych i wartościowych, a to nie zawsze idzie w parze z niską kalorycznością, na której zależy osobom na diecie redukcyjnej. Jeśli zatem masz jakiekolwiek wątpliwości, czy proponowane przez nas produkty są odpowiednie dla Ciebie, skonsultuj to ze swoim dietetykiem lub lekarzem.
Pewniakiem, którego nie mogło zabraknąć w naszym zestawieniu zdrowych przekąsek, są oczywiście warzywa! Pamiętaj, by jak najczęściej sięgać po warzywa sezonowe, gdyż właśnie one są najbardziej wartościowe.
Wiosną sięgaj zatem po chrupiące rzodkiewki, a latem po soczysty groszek cukrowy czy orzeźwiającą paprykę.
Warzywa są doskonałym źródłem witamin, minerałów i błonnika pokarmowego, który skutecznie reguluje funkcjonowanie układu pokarmowego.
Możesz też pokusić się o przygotowanie domowych chipsów warzywnych, które będą znacznie zdrowsze niż te ze sklepu. Doskonale sprawdzą się do tego marchewki, bataty czy szpinak.
Lubisz chrupać chipsy lub krakersy z dodatkiem dipów? Spróbuj przygotować samodzielnie sosy na bazie jogurtu. Domowe chipsy lub warzywa pokrojone w słupki z dodatkiem takiego dipu będą smakować wyśmienicie!
Kolejne produkty z działu superfood. Owoce, podobnie jak warzywa, są bogate w witaminy, minerały i błonnik. Należy jednak pamiętać, że zawierają znacznie większą ilość cukrów prostych, więc powinny na nie szczególnie uważać osoby cierpiące na cukrzycę lub starające się schudnąć.
Niewątpliwą zaletą suszonych owoców jest ich szeroka dostępność przez cały rok. Jeśli sięgasz po świeże owoce, to wybieraj w pierwszej kolejności sezonowe. Jabłka, morele, gruszki, śliwki, truskawki, borówki, maliny, jagody, jeżyny, pomarańcze, melony, arbuzy — łatwo o owocowy zawrót głowy!
Są doskonałym uzupełnieniem każdej diety, gdyż dostarczają wiele cennych składników pokarmowych, a wśród nich nienasycone kwasy tłuszczowe, białka, witaminy z grupy B oraz z grupy E, fosfor, wapń, magnez, potas, żelazo, cynk. Z uwagi na dużą wartość odżywczą, warto sięgać po orzechy regularnie. Pamiętaj jednak, że są one kaloryczne, więc w przypadku diety redukcyjnej konieczny będzie umiar.
Na koniec mniej oczywista zdrowa przekąska, czyli popcorn. Koniecznie w wersji domowej, obowiązkowo z garnka lub maszynki do popcornu, nie z mikrofalówki. By uzyskać zdrową wersję tej popularnej przekąski, musimy zaopatrzyć się w całe ziarno kukurydzy, którą uprażymy w garnku z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu lub w specjalnej maszynce do popcornu. Pamiętaj, że użycie maszynki do popcornu sprawia, że możemy przygotować tę przekąskę bez dodatku tłuszczu. Samodzielnie przygotowany popcorn doprawiamy do smaku — zalecamy użycie niewielkiej ilości soli dobrej jakości lub ulubionych przypraw.
Zdj. główne: piviso/pixabay.com