Coraz więcej osób szuka ekologicznych rozwiązań. Dlatego bardzo popularne staje się hodowanie kur. Jak hodować drób?
Decydując się na hodowlę kur, musisz ustalić wielkość kurnika. Aby tym ptakom było wygodnie, to na 1m2 mogą przebywać maksymalnie 2 kury. Jest to bardzo ważne zwłaszcza zimą, gdy spędzają cały czas w pomieszczeniu. Wejście do kurnika powinno znajdować się od strony wschodniej. Warto zamontować w nim okno, dzięki któremu będzie dostęp do naturalnego światła.
Kurnik powinien być ciepłym miejscem, w którym nie ma przeciągów i wilgoci. Warto przemyśleć jego budowę, aby w środku była odpowiednia wentylacja. W kurniku należy bardzo często sprzątać wyściółkę i go czyścić.
W kurniku nie może zabraknąć ściółki. Powinny to być trociny lub trociny zmieszane z piaskiem. Ściółkę należy regularnie czyścić z odchodów. Grzędy powinny być wykonane z heblowanych desek. Mogą być okrągłe o przekroju 4 cm lub prostokątne o przekroju 5,5 cm (krótszy bok powinien mieć 4 cm szerokości). Należy je umieścić na wysokości większej niż 15 cm i mniejszej niż 1 m. Pod grzędami trzeba zamontować plastikowe płyty na odchody (muszą być łatwo wyjmowane).
Gniazda należy umieścić w ciemniejszym koncie. Powinny to być skrzynie o wymiarach 30 x 40 x 30 cm wyłożone sianem. Jedno gniazdo przypada na 3 kury. Do karmienia najlepsze będą cylindryczne pojemniki z automatycznym uzupełnieniem. Jedno poidło o pojemności 1 l należy przeznaczyć na 10 kur, a 8 cm karmidła na 1 nioskę.
Bardzo ważne jest stworzenie wybiegu, na którym kury będą czuły się bezpiecznie. Taki teren trzeba ogrodzić siatką. Warto zabezpieczyć takie ogrodzenie również z góry (przeciw drapieżnym ptakom). Jeśli nie występują w okolicy, to z górnej siatki można zrezygnować. Ogrodzenie powinno mieć wysokość 2 m, dzięki temu kury nie uciekną. Wybieg warto podzielić na 2 części, przez co darń będzie miała czas na regenerację.
Właściwe żywienie kur przekłada się na ilość znoszonych jaj. Pasza powinna być zbilansowana i podawana w formie rozdrobnionej. Pasze pełnowartościowe w postaci granulek lub kruszynki nie wymagają dodatkowej suplementacji. W chowie domowym najbardziej popularne są mieszanki zbóż. Kurom można podać gotowane ziemniaki (bez soli), startą marchew i buraki. Na wybiegu warto regularnie dosiewać trawę, aby miały co skubać. Zwiększoną ilość paszy należy podawać kurom w okresie nośności i pierzenia.
Do domowej hodowli kur zaleca się tylko wytrzymałe gatunki ptaków. Najczęściej wybierane są karmazyny, których nośność to około 180 jaj rocznie. Coraz popularniejsze w hodowli domowej są kury zielononóżki. Jajo od tych ptaków kosztuje 1,8 zł za sztukę. Nie należy kupować niosek z kurzych ferm, ponieważ są chowane w zamknięciu i nie są przystosowane do życia na wolności. Mają wysokie wymagania pokarmowe.
Zdj.główne: Natalie Rhea/unsplash.com