Chleb wypiekany w domu jest po prostu przepyszny. Coraz więcej osób stawia właśnie na tego typu pieczywo, które jest zdrowsze i smaczniejsze. Jego samodzielne wykonanie nie jest tak ciężkie, jakby się mogło wydawać. Poznajcie ten prosty i sprawdzony sposób na domowy chleb!
Uwaga – scena jak z filmu. Wstajesz z samego rana i wrzucasz do pieca wcześniej zagniecione ciasto na chleb, które pięknie wyrasta, aż skórka robi się rumiana i lekko pęka. Do tego pachnie obłędnie. Domowników budzi zapach chleba o poranku podawany z masłem lub twarożkiem.
Brzmi jak bajka, ale może stać się rzeczywistością. Oto cały przepis.
Potrzebne składniki:
Składniki nie są wymyślne, można je bez problemu kupić w każdym sklepie spożywczym. Oliwę rośliną wymienić można ewentualnie na olej, a cukier biały na trzcinowy. Podane proporcje pozwolą upiec spory bochenek, który z całą pewnością pozwoli wykarmić kilkuosobową rodzinę.
Przeczytaj też jak zrobić bulion warzywny.
1. Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu. Do miski rozkrusz drożdże, dodaj cukier i rozgnieć widelcem. Po rozpuszczeniu drożdży należy dodać szklankę letniej wody oraz łyżkę mąki. Całość wymieszaj i pozostaw przykryte bawełnianą szmatką w ciepłym miejscu na około 10-15 minut.
2. W tym czasie wymieszaj ze sobą suche składniki tj. mąkę i sól.
3. Po upływie 10-15 minut zaczyn powinien być gotowy. Jak to sprawdzić? Wystarczy skontrolować czy mikstura zwiększyła swoją objętość. Następnie należy dodać go do mąki z solą. Kolejnym krokiem jest dolanie oliwy z oliwek oraz drugiej szklanki letniej wody.
4. Całość wymieszaj drewnianą łyżką. Następnie użyj miksera planetarnego lub ugnieć ciasto rękami tak, aby składniki dokładnie się połączyły i nie było grudek.
5. Tak zagniecione ciasto uformuj w kulę i odstaw do miski, którą również należy przykryć bawełnianą ścierką. Taką kompozycję odstaw w ciepłe miejsce na 40-60 min lub całą noc.
6. Przed samym włożeniem ciasta do piekarnika ustaw go na temperaturę 200°C (termoobieg). Naczynie bez ciasta umieść w piekarniku.
7. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieć i wstaw do nagrzanej płytszej części naczynia, które należy obsypać mąką.
Aby chleb nie pękł, zrób na nim nacięcie przy pomocy ostrego nożyka lub żyletki. Taki zabieg spowoduje też, że chleb ładniej wyrośnie.
8. Tak przygotowane ciasto przykryj głębszą częścią naczynia żaroodpornego i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 30 minut.
9. Po upływie tego czasu nie wyłączaj piekarnika. Zdejmij jedynie przykrywkę i piecz dalej przez 20 min. Ten czas możesz poświęcić na przygotowywanie dodatków do chleba.
10. Wyłącz piekarnik i lekko uchyl drzwiczki. Odczekaj 5-10 minut, wyjmij chleb i połóż go na drewnianej desce. Tak przygotowane pieczywo powinno być chrupiące z zewnątrz, a miękkie w środku.
Jak widzicie, przygotowanie domowego chleba nie jest trudne. Każdy bochenek można dowolnie urozmaicać wedle gustu np. ziarnami lub żurawiną. Dla bardziej zaawansowanych jest opcja z mąką żytnią. Chleb można pokroić na kromki i zamrozić. Po rozmrożeniu będzie równie pyszny – gwarantujemy!
Zdjęcie główne: Pixabay/pexels.com