Czym palić w kominku?

/
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Kominek to bez wątpienia nie tylko piękna, ale także bardzo praktyczna ozdoba domu, która nada mu przytulnego charakteru. Warto jednak pamiętać, że kominek wymaga od swojego właściciela odpowiedniej opieki. Oprócz regularnej konserwacji, ważne jest także to, czym w nim palisz. Dowiedz się więc, jakie paliwa sprawdzą się najlepiej.

Drewno – najpopularniejszy surowiec

Jednym z najpopularniejszych rozwiązań, jeśli chodzi o palenie w kominku, jest drewno. Jakie jednak drewno wybrać? Do spalania najlepsze będzie drewno drzew liściastych, świetnie sprawdzi się na przykład grab, brzoza, dąb, akacja czy jesion. Warto mieć także na uwadze, że drewno do kominka musi być suche. Oznacza to, że przed rozpalaniem kominka przy jego użyciu, powinno ono sezonować przez co najmniej pół roku, dzięki czemu będzie odpowiednio wysuszone. 

Pellet lub ekogroszek

Nowoczesnymi i ekologicznymi paliwami, które posłużą Ci w rozpaleniu kominka, są pellet oraz ekogroszek. Ten pierwszy to nic innego jak małe i dość twarde pałeczki produkowane z rozdrobnionych odpadów drzewnych, na przykład z kory, trocin lub wiór. Jego ogromną zaletą jest fakt, że podczas spalania nie wytwarza on żadnych szkodliwych związków. Nieobecny jest także dym i popiół, dlatego też jest to również bardzo wygodne rozwiązanie.

Jeśli poszukujesz eleganckiego kominka na pellet, to koniecznie zapoznaj się z ofertą https://kozakominek.pl/.

Ekogroszek jest zaś paliwem stałym, które produkowane jest z węgla kamiennego lub brunatnego. Jak sama nazwa wskazuje, jest to paliwo najmniej szkodliwe dla środowiska naturalnego. Jest ono bardzo czyste, jednak warto pamiętać, że aby rzeczywiście zachować jego zalet, należy odpowiednio go spalać. Jak to zrobić? Przede wszystkim Pamiętaj, aby nakładać niewielkie porcje ekogroszku, ponieważ temperatura nie może być zbyt wysoka.

Brykiet drzewny

Dobrym rozwiązaniem dla Twojego kominka będzie także brykiet drzewny. Jest to nic innego jak duże kawałki sprasowanych w prostopadłościany lub walce wiór drewnianych, które nie zawierają żadnych szkodliwych dla środowiska i zdrowia człowieka substancji. Jest to więc doskonała alternatywa dla klasycznego brykietu węglowego. Podobnie jak drewno, brykiet drzewny nie produkuje sporych ilości dymu i popiołu, a ponadto, ma bardzo dobre właściwości grzewcze, a jego rozpalanie jest bardzo łatwe i szybkie.

Zdj. główne: Ashim D’Silva/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Meble i dodatki do kuchni w stylu prowansalskim
/
Meble i dodatki do kuchni w stylu prowansalskim
Marzysz o ciepłej i przytulnej kuchni w stylu prowansalskim, która stanie się sercem domu, z dużym stołem i pięknym oświetleniem? Zobacz czym się kierować podczas wyboru mebli i dodatków.
Co przyda się w nowoczesnym gospodarstwie?
/
Co przyda się w nowoczesnym gospodarstwie?
Nowoczesne maszyny i urządzenia rolne potrafią znacząco ułatwić i usprawnić pracę w gospodarstwie. Podpowiadamy więc, jakie rozwiązania warto wybrać.
Porady na wybór idealnych płytek do różnych pomieszczeń i przestrzeni zewnętrznych
/
Porady na wybór idealnych płytek do różnych pomieszczeń i przestrzeni zewnętrznych
Odkryj unikalne pomysły i praktyczne porady, które pomogą Ci wybrać idealne płytki do każdego pomieszczenia i przestrzeni zewnętrznej. Poznaj najnowsze trendy i wskazówki ekspertów od projektowania wnętrz.