Deratyzacja, dezynfekcja i dezynsekcja – kiedy są konieczne?

/
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Inwazja owadów lub gryzoni w domu jest bardzo częstym zjawiskiem. Nieważne, czy w Twoim mieszkaniu panuje idealny porządek, czy mnóstwo jest w nim zepsutego jedzenia i pleśni – karaluchy mogą zagnieździć się wszędzie. Na obecność myszy czy szczurów bardziej narażone są domy na wsi niż w mieście, ale nie oznacza to, że mieszkańcy miast są zupełnie bezpieczni. Usługi DDD, czyli deratyzacja, dezynfekcja, dezynsekcja to sposób na skuteczne i kompleksowe rozprawienie się z problemem szkodników w mieszkaniu lub domu. Zobacz, kiedy takie działanie może być konieczne.    

Deratyzacja    

Szczury i myszy mogą się wydawać całkiem sympatycznymi stworzeniami, dopóki nie zadomowią się w Twoich czterech kątach. Niestety, te gryzonie przenoszą mnóstwo bardzo niebezpiecznych dla ludzi i zwierząt domowych chorób, między innymi histoplazmozę, wściekliznę, tyfus plamisty, gorączkę krwotoczną, nosówkę i parwowirozę. Obecność samych szczurów, a nawet tylko ich odchodów, stanowi zagrożenie oraz wiąże się z wieloma niedogodnościami, między innymi podjadaniem przez gryzonie żywności oraz niszczenie sprzętów. Deratyzacja polega na zastosowaniu środków chemicznych oraz fizycznych, na przykład żywołapek, w celu odłowienia myszy i szczurów z terenu domu, przedsiębiorstwa, gospodarstwa rolnego lub magazynu. 

Dezynsekcja    

Jeszcze częstszym od szczurów i myszy problemem jest inwazja owadów, na przykład karaluchów, much, prusaków, rybików, moli spożywczych czy chrząszczy. Jest to szczególnie duży kłopot dla rolników oraz przedsiębiorstw produkujących żywność. Wszędzie tam, gdzie pojawiają się duże ilości zboża lub cukru, wkrótce pojawiają się także rozmaite owady. Tych szkodników szczególnie trudno się pozbyć, ponieważ składają one w ciągu swojego krótkiego życia ogromne ilości bardzo drobny jaj. Owady bardzo często zaczynają powodować szkody już w postaci larw, niszcząc i zjadając plony, zostawiając w nich swoje kokony i odchody, przez co partie na przykład zboża czy mąki nie nadają się już do sprzedaży. Dezynsekcja to sposób na skuteczne pozbycie się jaj, larw oraz dorosłych osobników owadów, które uprzykrzają życie i powodują straty materialne w gospodarstwach i przedsiębiorstwach. 

Dezynfekcja   

Zarówno gryzonie, jak i owady przenoszą rozmaite choroby oraz pasożyty. Po inwazji szkodników, wniesione przez nie na teren domu czy gospodarstwa bakterie i wirusy zostają w miejscach, gdzie przebywały i nadal mogą być niebezpieczne. Dodatkowo odchody tychże intruzów zawierają w sobie mnóstwo potencjalnie chorobotwórczych patogenów i jaj pasożytów. Po zakończonej deratyzacji lub dezynsekcji konieczna jest także dezynfekcja pomieszczeń, w których trwała inwazja, aby na nowo stały się one bezpieczne dla ludzi i zwierząt. 

Dezynfekcja miejsc, takich jak szpitale, przychodnie lekarskie oraz prywatne gabinety również jest konieczna i powinna odbywać się regularnie. Zwłaszcza w dobie cały czas trwającej pandemii COVID-19, ważne jest, aby utrzymywać czystość i regularnie dezynfekować profesjonalnymi środkami pomieszczenia, w których przebywają chorzy. Jest to najskuteczniejszy sposób na to, by placówki medyczne i okołomedyczne pozostały bezpieczne zarówno dla pacjentów, jak i dla pracowników, którzy codziennie walczą o życie i zdrowie wszystkich chorych.

Zdj. główne: Joshua J. Cotten/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Jak prawidłowo przygotować się do utylizacji starego sprzętu RTV?
/
Jak prawidłowo przygotować się do utylizacji starego sprzętu RTV?
Dowiedz się, jak bezpiecznie i zgodnie z prawem pozbyć się zużytego sprzętu RTV. Przeczytaj nasz przewodnik krok po kroku i zadbaj o środowisko!
Trzy książki idealne na długie wieczory
/
Trzy książki idealne na długie wieczory
Co robić, gdy na dworze zimno i szaro? Chwyć za dobrą książkę i przenieś się do innego świata.
5 przepisów na potrawy z gruszek
/
5 przepisów na potrawy z gruszek
Gruszki można wykorzystać na wiele sposobów. Wspaniale komponują się zarówno z ciastami, jak i mięsem czy warzywami. Warto włączyć je na stałe do naszej kuchni.