W jaki sposób wygląda produkcja słodyczy?

/
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.

Obecne na rynku firmy specjalizujące się w produkcji słodyczy posiadają własne, opatentowane formuły na produkcję batonów, drażetek, owoców w czekoladzie bądź też słodyczy bezcukrowych. Produkcja słodyczy to duże wyzwanie z punktu widzenia stale zmieniających się trendów konsumenckich. Jednym z takich trendów jest chociażby spożywanie słodyczy, które są „bardziej fit”, a więc są słodyczami bezcukrowymi. Preferencje konsumentów się zmieniają, ale wydaje się, że zawsze podstawą tego rodzaju wyrobów jest czekolada. 

Kiedy cukier rzeczywiście nie służy każdemu 

Dla wielu osób niemalże oczywiste jest to, że słodycze muszą zawierać w sobie cukier. Tymczasem, producent słodyczy posiada stosowną wiedzę odnośnie tego, w jaki sposób można taki cukier umiejętnie zastąpić tak, aby zachować odpowiedni smak wyrobów, ale i aby receptura faktycznie mogła pozostać w pełni bezcukrowa. Szereg przydatnych informacji na ten temat znajdziemy na przykład u tego producenta – https://www.eurohansa.com.pl/.

Tym samym, produkcja batonów, drażetek czy nawet owoców w czekoladzie z powodzeniem może być dedykowana także tym osobom, które z jakichś względów nie mogą spożywać cukru- na przykład ze względów zdrowotnych. Czym można zastąpić cukier w takich słodyczach? W technologii produkcji takich słodyczy wykorzystuje się maltitol, czyli substancję otrzymywaną z naturalnych surowców, ale i erytrytol – substancję występującą w serach, winach oraz owocach. Erytrytol również jest substancją naturalnie występującą. Okazuje się więc, że można jeść słodkie rzeczy eliminując cukier lub też wybierać takie słodycze w formie doładowania podczas uprawianych sportów. Warto bowiem zauważyć, że słodycze bezcukrowe mogą smakować równie dobrze, a mimo wszystko zawierają znacznie mniejszą ilość kalorii. To odpowiednia opcja dla osób, które chcą przejść na dietę, ale nie chcą robić tego w sposób diametralny, odmawiając sobie wszelkich przyjemności. 

Owoce oraz bakalie w słodkich przekąskach 

Obok słodyczy bezcukrowych, ciekawą grupą słodkich przekąsek są owoce oraz bakalie, które oblewa się czekoladą. Może to być zarówno czekolada deserowa, jak i mleczna. Biała, jak i ciemna. Same bakalie są wartościowe dla naszego organizmu, a owoce ożywiają każdy wyrób cukierniczy i dodają mu świeżości. Stąd też spora popularność takich przekąsek. Wśród ciekawych możliwości można znaleźć migdały, orzechy, rodzynki, żurawinę, skórkę pomarańczową, wiśnie oraz jabłka. W przypadku przekąsek premium można znaleźć nawet borówki oraz truskawki. 

Fot.: Nathana Rebouças/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Urządzenia dla piekarni – co jest niezbędne?
/
Urządzenia dla piekarni – co jest niezbędne?
Wyposażenie piekarni ma ogromny wpływ na jakość pracy piekarza. Dowiedz się więc, jakie sprzęty i akcesoria będą najpotrzebniejsze, aby pieczenie pieczywa i słodkości przebiegało szybko, sprawnie i na jak najwyższym poziomie.
Wszystkie rachunki na naszej głowie. O czym musisz pamiętać?
/
Wszystkie rachunki na naszej głowie. O czym musisz pamiętać?
Pamiętanie o wszystkich rachunkach, wywołuje u wielu osób stres, ponieważ opłacenie rachunków po terminie to nie tylko odsetki, lecz bardzo […]
Sposoby na utrzymanie płytek w czystości
/
Sposoby na utrzymanie płytek w czystości
Płytki ścienne i podłogowe to często wybierany sposób wykończenia wnętrz. Żeby jednak robiły wrażenie, należy dbać o ich czystość. Sprawdź, jak najlepiej to robić.