Sam fakt, że myślisz o możliwości kompostowania w domu, jest świetnym proekologicznym posunięciem. Wokół posiadania kompostownika w mieszkaniu urosło wiele mitów, które mogą budzić w niektórych osobach niechęć, a w efekcie rezygnację z kompostowania. Tak naprawdę to bezproblematyczne zajęcie, które wymaga przestrzegania kilku prostych zasad. Od czego zacząć kompostowanie w domu?
Pierwszym krokiem do kompostowania jest zmiana sposobu myślenia o tej czynności. Nie jest to zajęcie zarezerwowane dla sadowników czy rolników, którzy uprawiają na większą skalę. Rośliny, kwiaty i zioła, które masz na balkonie i parapecie, również potrzebują nawożenia! Dzięki kompostowaniu pozbywasz się odpadów, za których wywóz musisz płacić, a dodatkowo zyskujesz najbardziej naturalny nawóz. Posiadanie domowego kompostownika jest wspaniałą lekcją ekologii dla najmłodszego pokolenia.
W zależności od Twoich potrzeb kompostownik może mieć różny rozmiar. Nie ma potrzeby kupowania osobnego pojemnika w celu kompostowania, bowiem każde wiaderko i pojemnik z przykrywką doskonale spełni swoje zadanie. Możesz zacząć od zaraz! Kompostownik zakupiony w sklepie może mieć lepszy design od zwykłego wiadra i być wyposażony w filtr węglowy.
Dobrze prowadzony kompostownik nie może brzydko pachnieć, gromadzić wokół siebie muszek i zwierząt ani pleśnieć! Żeby utrzymać go w higienie, trzeba przestrzegać kilku zasad. Przede wszystkim zadbaj o to co trafia do pojemnika.
>> Zobacz też: Zakupy zero waste. Kupowanie środków czystości bez opakowań
Czego nie wrzucać do kompostownika?
Co więcej, nie zapomnij o przemieszaniu zawartości od czasu do czasu. Kompostownik musi mieć dopływ powietrza. Woda, która zbierze się w pojemniku, powinna mieć szansę na odparowanie lub zebranie się w specjalnym zbiorniku na dole kompostownika. Zadbaj też o odpowiednią temperaturę. Kompostownik trzymany na balkonie – zimą możesz zabezpieczyć styropianem. W przypadku srogich mrozów możesz przenieść kompostownik do piwnicy. Z uwagi na okres grzewczy w mieszkaniach i wysoką temperaturę w pomieszczeniach, nie jest dobrym pomysłem trzymanie kompostownika w domu. Zbyt wysoka temperatura może powodować nieprzyjemny zapach.
Nie jest to konieczne, ale niektórzy decydują się na zewnętrzne wspomaganie kompostu. Możesz wybrać preparat, będący mieszanką grzybów i bakterii, które wspomagają proces fermentacji. Inną opcją jest wprowadzenie do kompostownika dżdżownic kalifornijskich, których obecność podnosi wartość kompostu. Nie musisz obawiać się, że robaki opuszczą pojemnik z kompostem. Dla nich klimat wewnątrz jest idealny i jeśli tylko zapewnisz im odpowiednią ilość składników odżywczych i temperaturę to będą wzorowo spełniały swoje zadanie.
Domowe kompostowanie to czynność, do której w innych krajach nie trzeba nikogo przekonywać. W Skandynawii wiele gospodarstw domowych praktykuje kompostowanie i dzięki temu mieszkańcy tego regionu są w ścisłej czołówce tych, którzy o środowisko i planetę dbają najlepiej.