Wielkanoc już za chwilę, czas pomyśleć o tym, jakie potrawy podasz w tym roku. Jajko to symbol i znak rozpoznawczy tych świąt. Poznaj 5 ciekawych przepisów i wypróbuj je w nadchodzącym czasie.
Jajko jest znakiem początku, życia oraz odradzającej się przyrody. Właśnie dlatego nie może go zabraknąć w trakcie wielkanocnego śniadania i dalszej części świąt. Masz już dosyć przekrojonych jajek podanych z majonezem albo tradycyjnej sałatki warzywnej? Zobacz, jak przyrządzić nowoczesne i niebanalne dania.
W kromkach chleba wykrój środek. Możesz w tym celu użyć szklanki.
Obie strony chleba posmaruj dokładnie masłem.
Na rozgrzanej patelni podsmaż chleb z jednej strony na złocisty kolor i przełóż na drugą stronę.
Do środka kromki wbij jajko i dodaj przyprawy. Całość przykryj pokrywką i smaż na małym ogniu do momentu ścięcia się białka.
Zapiekane jajka
Składniki
1 jajko,
2 łyżki śmietany kremówki,
1 plasterek szynki,
kilka gałązek szczypiorku,
1 łyżeczka masła,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania
Naczynie żaroodporne lub inną foremkę wysmaruj masłem, a na dnie ułóż trochę szczypiorku i pokrojoną na kawałki szynkę.
Ubij jajko, dodaj do niego śmietanę oraz przyprawy i wlej do foremki.
Całość zapiekaj w kąpieli wodnej, czyli włóż naczynie do większego napełnionego gorącą wodą, tak aby foremka zanurzona była do połowy swojej wysokości, i wstaw wszystko do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez 10–12 minut. Podawaj z pieczywem.
Jajka faszerowane pastą z groszkiem
Składniki
jajka ugotowane na twardo,
pół szklanki zielonego groszku,
1 łyżeczka serka mascarpone,
1 łyżka masła,
kilka gałązek szczypiorku,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania
Z jajek wyjmij żółtka i rozgnieć je.
Pozostałe białka posmaruj masłem i dokładnie posyp rozdrobnionym wcześniej żółtkiem.
Groszek, serek mascarpone i przyprawy zblenduj na gładką pastę.
Powstały krem przełóż na jajka i udekoruj szczypiorkiem.
Jajeczne babeczki
Składniki
3 jajka,
3 łyżki mleka,
3 plastry szynki,
50 g sera żółtego,
kawałek papryki,
kawałek pora,
natka pietruszki,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania
Do miski wbij jajka, dodaj do nich mleko i roztrzep widelcem.
Pokrój na małe kawałki warzywa i szynkę, a później dodaj wszystko do miski. Dopraw całość przyprawami.
Do foremek wlej masę jajeczną. Najlepiej użyj silikonowych lub formy do muffinek.
Piecz 20 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
Sałatka warstwowa
Składniki
4 ugotowane na twardo jajka,
27 krakersów,
puszka tuńczyka,
100 g sera żółtego,
2 ogórki konserwowe,
mały słoik majonezu,
kilka gałązek szczypiorku,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania
Spód blaszki wyłóż krakersami.
Zetrzyj ser na tarce o drobnych oczkach. Dodaj pokrojone ogórki konserwowe, 3 łyżki majonezu oraz przyprawy. Oto pierwsza warstwa. Przełóż ją równomiernie do blaszki.
Połóż kolejną warstwę krakersów.
Tuńczyka, 3 łyżki majonezu i przyprawy wymieszaj ze sobą. Będzie to druga warstwa. Przełóż całość do blaszki.
Ponownie ułóż warstwę krakersów.
Zetrzyj na tarce ugotowane wcześniej jajka, dodaj 3 łyżki majonezu, sól i pieprz. Wymieszaj i wyłóż na blaszkę. To już ostatnia warstwa.
Tak przygotowana sałatkę możesz posypać szczypiorkiem i odstawić na całą noc do lodówki.
Mamy nadzieję, że jajko w takim wydaniu zaskoczy Twoich domowników i gości. Będzie to coś nowego, co pozwoli odświeżyć stare i dobrze wszystkim znane receptury potraw świątecznych. Które danie przyrządzisz w trakcie nadchodzącej Wielkanocy?
Odkryj moc naturalnej pielęgnacji dzięki produktom dostępnym w Twojej kuchni. Dowiedz się, jak wykorzystać je do tworzenia domowych kosmetyków i cieszyć się zdrową, promienną skórą.