5 przepisów na potrawy z gruszek

/
Potrzebujesz ok. 5 min. aby przeczytać ten wpis

Gruszki są bardzo zdrowymi i smacznymi owocami. Dzięki ich delikatnej konsystencji i słodyczy będą idealne zarówno do deserów, jak i do mięs. Oto popularne i proste przepisy z gruszkami w roli głównej.

gruszki w koszyku
Photo by rileyroscoe from Pixabay.com

Tarta z gruszkami

Klasyczna tarta z gruszkami na pewno nas zachwyci. Czas wykonania to jedynie 60 minut. 

Do jej wykonania potrzebujemy:

  • 200 g mąki pszennej,
  • szczyptę soli,
  • 40 g cukru pudru – może być też stewia lub cukier trzcinowy,
  • 120 g masła,
  • 1 żółtko,
  • opcjonalnie dwie łyżeczki wody.

Nadzienie to:

  • 100 g masła,
  • pół szklanki cukru bądź mniej, jeśli gruszki są mocno słodkie,
  • szklanka migdałów,
  • 25 g wiórków kokosowych,
  • 2 jajka zerówki,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 3 gruszki.

Mąkę przesiewamy przez sitko i dodajemy cukier puder, sól, żółtko oraz pokrojone masło. Ciasto wyrabiamy za pomocą noża lub siekacza do kruchego ciasta. Po jego wyrobieniu pakujemy je do folii spożywczej i wkładamy do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotowujemy gruszki. Należy je umyć, obrać oraz pokroić na ćwiartki. Po upływie zalecanego czasu ciasto wyjmujemy z lodówki i wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Podpiekamy ciasto przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Aby spód nie urósł zbyt mocno, należy obciążyć ciasto za pomocą fasoli lub grochu, wyłożonym na papierze do pieczenia. Po tym czasie ciasto wykładamy z piekarnika i polewamy je wcześniej roztrzepanymi jajkami z migdałami, masłem oraz wiórkami kokosowymi. Na tę mieszankę wykładamy ćwiartki gruszek tak, by ich półokrągła strona znajdowała się na cieście. Tartę pieczemy w 180 stopniach przez 30 lub 40 minut. Przez szybę piekarnika można sprawdzać, czy spód ładnie się podpiekł, a gruszki lekko się już zarumieniły. Tarta wybornie smakuje z bitą śmietaną.

Pankejki z gruszkami i kremem mascarpone

Pankejki to świetny pomysł na szybkie śniadanie. Ich przygotowanie zajmie nam tylko 30 minut. Z gruszkami będą smakowały znakomicie.

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • szklanka maślanki,
  • jedno jajko,
  • dwie łyżki stopionego masła,
  • jedna gruszka,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • kwiaty hibiskusa. 

Do przygotowania kremu potrzebować będziemy: 

  • 100 g mascarpone, 
  • 50 g jogurtu greckiego, 
  • 1 łyżka cukru, 
  • pół łyżeczki cynamonu, 
  • płatki migdałów.

Gruszki gotujemy z kwiatami hibiskusa i cukrem, doprowadzając do wrzenia. Gotujemy do momentu, kiedy połowa wody wyparuje. Gruszka musi być wcześniej umyta, obrana i pozbawiona gniazd nasiennych. Najlepiej też pokroić ją na ćwiartki. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni, aby były rumiane i odstawiamy na bok.

Suche składniki na pankejki mieszamy, a następnie dodajemy do nich maślankę i jajko. Wszystko łączymy tak, aby nie powstały grudki. Placki smażymy na lekko natłuszczonej patelni z obu stron, do rumianego koloru. Placuszki wkładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 40 stopni. 

Serek mascarpone miksujemy z jogurtem oraz cukrem do uzyskania lekkiej masy. Pankejki podajemy z kremem oraz gruszką, a całość posypujemy prażonymi migdałami.

Sernik z musem gruszkowym

Sernik jest idealnym ciastem na święta. Z musem gruszkowym będzie smakował wyśmienicie.

Na sernik z musem gruszkowym będzie nam potrzebne:

  • 1 wiaderko serka naturalnego na sernik – 1 kg,
  • 10 jajek,
  • 1 szklanka skrobi ziemniaczanej,
  • pół szklanki mąki,
  • pół kostki masła 82% tłuszczu,
  • szklanka cukru,
  • pół szklanki cukru trzcinowego,
  • 2 gruszki. 

Serek z wiaderka miksujemy za pomocą mieszadełek typu haki. Oddzielamy żółtka od białek i dodajemy żółtka do masy serowej. Stopniowo dodajemy do sera przesianą skrobię ziemniaczaną, mąkę oraz cukier. W osobnej misce ubijamy białka. Podobnie w osobnej misce ubijamy masło, które następnie łączymy z masą serową i miksujemy. Za pomocą  szpatułki dodajemy powoli białka. Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Sernik pieczemy w 170 stopniach. Piekarnik ustawiamy na grzałkę góra-dół. Pieczemy do momentu, aż góra sernika będzie zarumieniona. Gruszki obieramy i kroimy na małe kawałki. Smażymy je na niewielkiej ilości masła z cukrem trzcinowym. Kiedy się rozpadną, można dodatkowo je zblendować, by zrobić z nich pyszny mus. Zamiast cukru możesz dodać ksylitol lub stewie. 

Kociewska polewka owocowo-grzybowa

Ciekawym pomysłem jest kociewska polewka owocowo-grzybowa. Dzięki gruszkom w składzie jest lekko słodka i orzeźwiająca.

Potrzebne składniki:

  • suszone grzyby – około 200 g,
  • gotowy susz owocowy, z jabłkami, śliwkami i gruszkami,
  • 150 ml kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżki mąki,
  • szczypta cukru,
  • szczypta soli,
  • 500 ml wody.

Namocz grzyby, a później zagotuj, częściowo pozostawiając wodę, w której się moczyły. Do gotujących grzybów dodaj susz owocowy i gotuj do momentu, kiedy będą miękkie. Do zupy dodaj śmietanę wymieszaną z mąką. Na koniec warto dodać odrobinę soli oraz cukru.

Sałatka z brokułów i gruszek w jogurcie

Sałatki to świetny dodatek do obiadu lub kolacji. Sałatka z brokułem oraz gruszką to bardzo ciekawe i smaczne połączenie.

Do jej wykonania będzie nam potrzebny:

  • 1 duży brokuł,
  • 1 gruszka,
  • duża sałata lodowa,
  • jedno opakowanie jogurtu greckiego,
  • sok z cytryny,
  • sól i pieprz. 

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy przez około 10 minut. Po ugotowaniu warto przelać je zimną wodą –  muszą być lekko chrupiące. Gruszki obieramy i skrapiamy je sokiem z cytryny. Sałatę lodową myjemy i rwiemy na niewielkie części. Łączymy gruszki i brokuły z sałatą lodową. Z pieprzu, soli oraz jogurtu greckiego wykonujemy sos i polewamy sałatkę. Opcjonalnie możemy też dodać orzechy włoskie.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Poradnik – jak prawidłowo suszyć owoce i warzywa w domu?
/
Poradnik – jak prawidłowo suszyć owoce i warzywa w domu?
Odkryj domowe metody suszenia owoców i warzyw w celu zachowania ich wartości odżywczych. Podpowiemy, jak prawidłowo wykonać ten proces i cieszyć się smakiem suszonych produktów przez cały rok.
Przyjęcie w ogrodzie. To Ci będzie potrzebne!
/
Przyjęcie w ogrodzie. To Ci będzie potrzebne!
Czeka Cię w najbliższym czasie zorganizowanie przyjęcia w ogrodzie dla bliskich i znajomych, ale kompletnie nie wiesz, od czego zacząć i co powinieneś mieć, by impreza zakończyła się sukcesem? Podpowiadamy!
Tworzenie własnej oazy zieleni – hodowla roślin doniczkowych jako relaksujące hobby
/
Tworzenie własnej oazy zieleni – hodowla roślin doniczkowych jako relaksujące hobby
Odkryj, jak hodowla roślin doniczkowych może stać się Twoim relaksującym hobby. Stwórz swoją wewnętrzną oazę zieleni bez opuszczania domu.