• Redakcja
  • Zasady współpracy
  • Kontakt
Sielankowelove
  • Życie na wsi
    • Rodzina
    • Dom
    • Sad i ogród
    • Wokół domu
  • W kuchni
  • Zdrowie i uroda
  • Pasja i hobby
Brak wyników
Zobacz więcej wyników
Sielankowelove
Brak wyników
Zobacz więcej wyników
Sielankowelove W kuchni

Przepis na domowe pączki

Dorota Prokopiak Przez Dorota Prokopiak
3 lutego 2021
w W kuchni
0
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Photo by RitaE from: Pixabay.com

4
Udostępnień
28
Odsłon
Udostępnij na FacebookuUdostępnij na Twitterze

Przed nami największe święto Polaków – Tłusty Czwartek. Już za chwilę, w cukierniach i pączkarniach będą ustawiały się gigantyczne kolejki po najróżniejsze wersje pączków: z różą, budyniem, czekoladą, kajmakiem. Polane lukrem lub tradycyjne, posypane cukrem pudrem. A gdyby tak w tym roku spróbować swoich sił w kuchni i usmażyć domowe pączki zamiast stać w kolejce? 

domowe pączki
Photo by Džoko Stach z Pixabay.com

Sprawdzony przepis na pączki

Nie wszyscy kochają słodycze, ale jest taki jeden dzień w roku kiedy zjedzenia pączka nikt sobie nie odmawia. Jest to nawet nasz narodowy obowiązek! Jednak wielu osobom, pączki domowej roboty, kojarzą się ze skomplikowanym procesem kulinarnym, który niekoniecznie może zakończyć się sukcesem. Przekonaj się, że to dużo prostsze niż się wydaje! A kto raz spróbuje, z pewnością to powtórzy.

Składniki:

  • 3 i ⅓ szklanki mąki pszennej typ 550 + odrobina do podsypania,
  • 1 szklanka mleka,
  • 5 żółtek,
  • 50 g masła,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 4-5 łyżek cukru pudru,
  • odrobina soli,
  • ulubiona konfitura do nadziewania,
  • 1 litr oleju roślinnego do smażenia.
Wyświetl ten post na Instagramie.

Post udostępniony przez Asia Brzykcy (@rozdomowiona)

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od przygotowania ciasta na pączki: podgrzewamy delikatnie mleko i dodajemy pokruszone drożdze, następnie dodajemy małą łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru pudru. Rozcieramy zaczyn na gładką masę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut. 
  2. Masło rozpuszczamy w rondelku.
  3. Mąkę przesiewamy przez sito, dzięki temu ciasto na pączki będzie puszyste, dodajemy żółtka i pozostały cukier oraz szczyptę soli, następnie dodajemy zaczyn i rozpoczynamy wyrabianie ciasta. Uwaga! Ciasto wyrabiamy bardzo powoli i cierpliwie.
  4. Kiedy wszystkie składniki się połączą dodajemy masło; ciasto na pączki będzie miało dość rzadką konsystencję, jeśli wyda ci się zbyt lejące i nie będzie się trzymało w ręku, dosyp odrobinę mąki.
  5. Ciasto drożdżowe posypujemy mąką , przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 – 2 godziny.
  6. Kiedy ciasto wyrośnie (powinno podwoić swoją objętość) dzielimy je na dwie części, które wykładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i ponownie wyrabiamy.
  7. Dzielimy ciasto na małe części, wyrabiamy na stolnicy wraz z odrobiną mąki, aby nie kleiły się do dłoni. Następnie nakładamy na dłoń, rozpłaszczamy, dodajemy nadzienie i zlepiamy. Formujemy kulki, które delikatnie spłaszczamy i odstawiamy do ponownego (drugiego) wyrośnięcia pod przykryciem.
  8. Wlewamy olej do średniej wielkości garnka i rozgrzewamy do 170 stopni. Można to sprawdzić termometrem albo wrzucić odrobinę ciasta do oleju – kiedy nie będzie opadać na dno, oznacza, że jest to dobry moment.
  9. Pączki, delikatnie wrzucamy na gorący olej jeden obok drugiego, kiedy spód zacznie się rumienić, obracamy na drugą stronę, następnie odsączamy pączki z tłuszczu i czekamy aż ostygną.
  10. Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy! 

Lukier

Niektórzy nie wyobrażają sobie pączków innych niż oblanych lukrem. Przygotowanie klasycznego, białego lukru jest niezwykle proste. Wystarczy połączyć odrobinę wody z cukrem pudrem i mieszać aż się rozpuści, następnie polewamy nim pączki.

Ten i wiele innych, pysznych przepisów znajdziecie na blogu: www.rozdomowiona.pl

Tagi: przepis na puszyste pączkiprzepisy na ciastasprawdzony przepisszybkie domowe pączkitłusty czwartek
Następny wpis

Sposoby na czyszczenie kostki brukowej

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne wpisy

W kuchni

Szarlotka jak u mamy

Przez Dorota Prokopiak
17 lutego 2021

Któż z nas nie kocha szarlotki? Najlepsza to ta tradycyjna z kruchym ciastem, dużą ilością jabłek i posypana cukrem pudrem. Taka, jaką piekła babcia, a potem mama. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Czytaj więcej

Ostatnie wpisy

SOS dla skóry w zimie!

Przez Aleksandra Tabak
18 stycznia 2021

Wieś wygrywa z miastem ranking popularności

Przez Aleksandra Tabak
22 stycznia 2021

Przepis na ciasto marchewkowe

Przez Aleksandra Tabak
15 stycznia 2021

Sielankowelove

Marzysz o cichym i spokojnym miejscu, z dala od miejskiego zgiełku, w którym czas płynie wolniej? Sielankowelove.pl pokaże Ci czym tak naprawdę jest slow life!

Wydawca
Blue Whale Press sp. z o.o.
ul. Polska 114
60-401 Poznań
bluewhalepress.pl

Najnowsze wpisy

Szarlotka jak u mamy

Domowe faworki. Sprawdzony przepis

Tradycyjny wielkanocny żurek na białej kiełbasie

Regeneracja trawnika po zimie

Sposoby na czyszczenie kostki brukowej

Nawigacja

  • Redakcja
  • Zasady współpracy
  • Kontakt

Nasze portale

  • dladomatora.pl
  • domup.pl
  • budowaidom.pl
  • forhomies.pl
  • lovihomi.pl
  • domzobrazka.pl
  • gardenyard.pl
  • singlezone.pl
  • happywalls.pl
  • propertylook.pl
  • glamourlife.pl
  • rockethome.pl
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dot. cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Zmiany ustawień można dokonać w każdym momencie. Więcej szczegółów na podstronie Polityka prywatności.

© 2021 Sielankowelove - Wszelkie prawa zastrzeżone.

Brak wyników
Zobacz więcej wyników
  • Życie na wsi
    • Rodzina
    • Dom
    • Sad i ogród
    • Wokół domu
  • W kuchni
  • Zdrowie i uroda
  • Pasja i hobby

© 2021 Sielankowelove. Wszelkie prawa zastrzeżone.