Szarlotka jak u mamy

/
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Przepisów na doskonałą szarlotkę jest mnóstwo. Z kruszonką, bezą, rabarbarem lub tradycyjna z jabłkami, posypana cukrem pudrem. Jednak najlepsza to ta, którą piekła mama a jej smak i zapach pamiętamy przez całe życie. Podzielę się dzisiaj przepisem na szarlotkę z zeszytu mojej mamy. Taką szarlotkę piekła jej mama, a dzisiaj piekę ja ze swoją córką. Przepis jest prosty, a szarlotka zawsze się udaje! Ma tylko jeden minus, błyskawicznie znika z blachy i rzadko zostaje na następny dzień.

Składniki:

  • 5-6 dużych jabłek, najlepiej twardych i kwaśnych jak szara reneta lub antonówka,
  • 3 szklanki mąki pszennej, 
  • 3 żółtka i jedno całe jajko,
  • 1 margaryna zwykła,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • płaska łyżeczka cynamonu,
  • bułka tarta do wysypania blachy.
składniki na szrlotkę: jabłka, mąka, margaryna
Photo by Dorota Prokopiak /archiwum prywatne

>> Zobacz też: Pyszna i prosta szarlotka z kruszonką – przepis

Przygotowanie:

1. Jabłka obieramy ze skórki, oczyszczamy z nasion i kroimy ćwiartki. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni góra dół, bez termoobiegu. 

2. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito, dzięki czemu ciasto będzie kruche i delikatne. Dodajemy pozostałe sypkie składniki: cukier i cukier waniliowy. Wszystko razem mieszamy. 

3. Margarynę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do mąki i rozcieramy palcami. Dodajemy żółtka, jedno całe jajko i zagniatamy ciasto. Ciasto wyrabiamy do momentu połączenia wszystkich składników.

4. Blaszkę o wymiarach 21 cm x 27 cm (lub kwadratową 24 cm x 24 cm) smarujemy tłuszczem i delikatnie posypujemy bułką tartą, aby szarlotka po upieczeniu nie przykleiła się do blachy. 

mama z córką piecze szarlotkę
Photo by Dorota Prokopiak /archiwum prywatne

5. Dzielimy ciasto na dwie równe części. Pierwszą układamy na dnie blaszki i rozciągamy palcami, dokładnie wypełniając blachę. Ciasto nakłuwamy widelcem i delikatnie oprószamy bułką tartą, dzięki temu bułka wchłonie sok, który puszczą jabłka podczas pieczenia i spód nie będzie mokry. 

6. Następnie ciasno układamy cząstki jabłek na całej powierzchni ciasta. Jabłka posypujemy cynamonem i ponownie oprószamy bułką tartą, następnie układamy drugą część ciasta, dokładnie przykrywając jabłka. 

7. Wstawiamy blachę do piekarnika i pieczemy ok. 45 minut na złoty kolor. Po upieczeniu wyciągamy szarlotkę z piekarnika, chwilę studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Świetnie smakuje jeszcze ciepła z lodami waniliowymi. Smacznego!

szarlotka z lodami waniliowymi
Photo by Dorota Prokopiak /archiwum prywatne

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Przechowywanie przetworów. Organizacja spiżarni
/
Przechowywanie przetworów. Organizacja spiżarni
Masz różne przetwory w słoikach i szklanych butelkach? Podpowiadamy sprawdzone sposoby na najlepsze zorganizowanie spiżarni.
Wybieramy najlepsze nasiona kwiatów
/
Wybieramy najlepsze nasiona kwiatów
Nasiona kwiatów są chętnie kupowane zarówno przez doświadczonych, jak i początkujących ogrodników. Wielu z nich jest zdania, że kwiaty samodzielnie wyhodowane z nasion cieszą oczy bardziej i dają więcej satysfakcji niż sadzonki. Jeżeli zdecydowaliśmy się na uprawę kwiatów z nasion – koniecznie dowiedzmy się jak wybrać rośliny i nasiona, które najlepiej sprawdzą się w naszym ogrodzie.
Lampy sufitowe do salonu – jakie są możliwości wyboru?
/
Lampy sufitowe do salonu – jakie są możliwości wyboru?
Wybór odpowiednich lamp sufitowych może znacząco wpłynąć na atmosferę i oświetlenie w pomieszczeniu, dlatego warto dokładnie zastanowić się nad możliwościami wyboru.