Szarlotka jak u mamy

/
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Przepisów na doskonałą szarlotkę jest mnóstwo. Z kruszonką, bezą, rabarbarem lub tradycyjna z jabłkami, posypana cukrem pudrem. Jednak najlepsza to ta, którą piekła mama a jej smak i zapach pamiętamy przez całe życie. Podzielę się dzisiaj przepisem na szarlotkę z zeszytu mojej mamy. Taką szarlotkę piekła jej mama, a dzisiaj piekę ja ze swoją córką. Przepis jest prosty, a szarlotka zawsze się udaje! Ma tylko jeden minus, błyskawicznie znika z blachy i rzadko zostaje na następny dzień.

Składniki:

  • 5-6 dużych jabłek, najlepiej twardych i kwaśnych jak szara reneta lub antonówka,
  • 3 szklanki mąki pszennej, 
  • 3 żółtka i jedno całe jajko,
  • 1 margaryna zwykła,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • płaska łyżeczka cynamonu,
  • bułka tarta do wysypania blachy.
składniki na szrlotkę: jabłka, mąka, margaryna
Photo by Dorota Prokopiak /archiwum prywatne

>> Zobacz też: Pyszna i prosta szarlotka z kruszonką – przepis

Przygotowanie:

1. Jabłka obieramy ze skórki, oczyszczamy z nasion i kroimy ćwiartki. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni góra dół, bez termoobiegu. 

2. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito, dzięki czemu ciasto będzie kruche i delikatne. Dodajemy pozostałe sypkie składniki: cukier i cukier waniliowy. Wszystko razem mieszamy. 

3. Margarynę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do mąki i rozcieramy palcami. Dodajemy żółtka, jedno całe jajko i zagniatamy ciasto. Ciasto wyrabiamy do momentu połączenia wszystkich składników.

4. Blaszkę o wymiarach 21 cm x 27 cm (lub kwadratową 24 cm x 24 cm) smarujemy tłuszczem i delikatnie posypujemy bułką tartą, aby szarlotka po upieczeniu nie przykleiła się do blachy. 

mama z córką piecze szarlotkę
Photo by Dorota Prokopiak /archiwum prywatne

5. Dzielimy ciasto na dwie równe części. Pierwszą układamy na dnie blaszki i rozciągamy palcami, dokładnie wypełniając blachę. Ciasto nakłuwamy widelcem i delikatnie oprószamy bułką tartą, dzięki temu bułka wchłonie sok, który puszczą jabłka podczas pieczenia i spód nie będzie mokry. 

6. Następnie ciasno układamy cząstki jabłek na całej powierzchni ciasta. Jabłka posypujemy cynamonem i ponownie oprószamy bułką tartą, następnie układamy drugą część ciasta, dokładnie przykrywając jabłka. 

7. Wstawiamy blachę do piekarnika i pieczemy ok. 45 minut na złoty kolor. Po upieczeniu wyciągamy szarlotkę z piekarnika, chwilę studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Świetnie smakuje jeszcze ciepła z lodami waniliowymi. Smacznego!

szarlotka z lodami waniliowymi
Photo by Dorota Prokopiak /archiwum prywatne

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Jak oświetlić łazienkę?
/
Jak oświetlić łazienkę?
Oświetlenie wnętrza ma ogromny wpływ na wygląd całego wystroju. Łazienka, choć jest małym pomieszczeniem, wcale nie jest łatwa do oświetlenia. Zobacz, jakie lampy warto wybierać podczas urządzania łazienki.
Czy inteligentne systemy oświetleniowe mogą poprawić komfort życia na wsi?
/
Czy inteligentne systemy oświetleniowe mogą poprawić komfort życia na wsi?
Dowiedz się, jak inteligentne systemy oświetleniowe mogą przekształcić życie na wsi, poprawiając komfort i efektywność, a jednocześnie oszczędzając energię.
Jakie zastosowanie ma tablica kredowa na ścianę? 
/
Jakie zastosowanie ma tablica kredowa na ścianę? 
Tablice kredowe na ścianę zyskały ogromną popularność w ostatnich latach.