Nieoceniony dodatek do ryb i potraw z grilla. Aromatyczny, intensywny w smaku, a zarazem delikatny w swojej konsystencji, czyli niezastąpiony sos tzatziki.
Niezwykły aromat i głęboki smak to cechy charakterystyczne sosu tzatziki, będącego uzupełnieniem wielu dań. Aksamitny, ziołowo-jogurtowy, z wyczuwalną nutą świeżego ogórka, to idealny dodatek do potraw z grilla. Podkreśla również smak kanapek, dzięki czemu nie są jedynie nudną przekąską. Sos tzatziki, dzięki swojej uniwersalności i niepowtarzalnemu smakowi, sprawdzi się również do gotowanych warzyw, placków ziemniaczanych lub z cukinii. Miłośników przyrządzania dań z ryb sos tzatziki rozkocha w sobie równie mocno. Pyszny, prosty w przygotowaniu, czego chcieć więcej?
Do zrobienia prawdziwie aromatycznego i pysznego sosu tzatziki, potrzebne są następujące składniki:
Pierwszym krokiem jest umycie i obranie ogórka, a następnie starcie go na tarce o dużych oczkach. Później należy go posolić i odstawić na kilka minut. Następnie należy wycisnąć starte ogórki z soku. Najlepiej zrobić to rękami.
Kolejny krok to przełożenie wyciśniętych ogórków do miski i dodanie jogurtu oraz przeciśniętego przez praskę czosnku, oliwy, a także ziół. Najbardziej aromatyczne będą mięta i koperek. Ostatnią czynnością jest dokładne wymieszanie wszystkich składników i doprawienie ich do smaku. Sos odkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Gotowe, można podawać!
Zdjęcie główne: pexels.com/Shameel mukkath