Jarmuż jest jednym z najzdrowszych warzyw liściastych. Jest bardzo popularny w wielu krajach, zwłaszcza w Skandynawii. Dlaczego warto jeść jarmuż? Jak jeść to warzywo?
Jarmuż jest warzywem z rodziny kapustowatych. Ma długie i pomarszczone liście. Warzywo to jest świetnym źródłem białka, dlatego powinno być spożywane przez wegetarian. Ma dużo błonnika i witamin, m.in. C oraz z grupy B. Ma dużą zawartość soli mineralnych, potasu, żelaza, cynku i fosforu. Zawiera dużą ilość sulforafanu, jednego z najmocniejszych antyoksydantów. Jest bogate w luteinę i zeaksantynę, które są pomocne w likwidacji wolnych rodników w organizmie.
Jarmuż jest niskokaloryczny, w 100 g jest tylko 40 kcal, dlatego mogą go spożywać osoby będące na diecie. Niska kaloryczność i duża ilość składników odżywczych są jego zaletami.
Używanie jarmużu w codziennej diecie ma wiele korzyści dla zdrowia. Warzywo to ma właściwości antynowotworowe dzięki dużej zawartości sulforafan i innych przeciwutleniaczy. Są one świetnym elementem profilaktyki wielu chorób.
W jarmużu znajduje się również duża ilość witaminy K, która chroni przed rakiem wątroby, jajników i piersi. Witamina ta jest zalecana zwłaszcza dla kobiet – ogranicza ilość krwi miesiączkowej. Zmniejsza również występowanie krwawień zewnętrznych i wewnętrznych.
Duża ilość witamin z grupy B wzmacnia układ nerwowy, witamina C wzmacnia odporność oraz ma właściwości przeciwutleniające. Codzienne spożywanie jarmużu poprawia pracę układu sercowo-naczyniowego. Obniża ciśnienie krwi, zapobiega miażdżycy i wzmacnia naczynia krwionośne.
Jarmuż powinny spożywać osoby zagrożone anemią, ponieważ ma dużą zawartość żelaza, które jest niezbędne do produkcji czerwonych krwinek.
Jest świetnym źródłem beta-karotenu i antyoksydantów takich jak zeaksantyna i luteina, które wpływają na wzrok – poprawiają jakość widzenia.
Jarmuż do swojej diety powinny wprowadzić osoby, które mają wrzody żołądka lub dwunastnicy. Dzięki zawartości sulforafanu neutralizuje bakterie przyczyniające się do rozwoju wrzodów żołądka i zapalenia błony śluzowej.
Jarmużu nie powinny spożywać osoby, które mają problemy z tarczycą. Warzywo to jest źródłem goitrogenów, które zmniejszają stężenie jodu w organizmie. Obniżenie go może powodować zaburzenia w pracy tarczycy.
Osoby, które cierpią na kamicę nerkową, powinny zrezygnować z jedzenia jarmużu, ponieważ ma dużą zawartość szczawianów, czyli soli trudno rozpuszczalnych w wodzie.
Jarmuż najlepiej jest gotować krótko na parze, czyli przez około 3–4 minuty. Nie należy poddawać go dłuższej obróbce termicznej, ponieważ traci swoje wartości odżywcze. Zaleca się jeść go na surowo. Ma twarde liście, dlatego warto go spożywać jako dodatek do smoothie. Aby przełamać nieco cierpki smak jarmużu, należy dodać do napoju ulubione warzywa.
Zblanszowany jarmuż można dodać do sałatek lub do ugotowanego ryżu. Świetnie smakuje upieczony w piekarniku i podawany jako chipsy.
Jarmuż jest warzywem, które dobrze znosi ujemną temperaturę. Zbiory tego warzywa odbywają się jesienią i przez całą zimę. W sklepach dostępny jest jarmuż pakowany w woreczkach. Dlatego najlepiej przechowywać go w lodówce. Jarmuż można również zamrozić – nie traci swoich właściwości odżywczych.
Zdjęcie główne: Kiona Lee/unsplash.com