Artykuł sponsorowany
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.
Grzyby suszone to wygodna forma przedłużenia trwałości leśnych darów. Dodane nawet w niewielkiej ilości do potraw sprawiają, że nabiera ona głębokiego smaku.
Grzyby są organizmami na pograniczu świata roślin i zwierząt, ale należą do osobnej kategorii. Spór naukowy trwający kilkadziesiąt lat zakończył się nazwaniem grzybów osobną formą życia. Okazało się przy tym, że grzyby dzięki zjawisku mikoryzy czyli współistnienia komórek rośliny i grzyba, utrzymują przy życiu prawie cały świat roślin. Jak na razie poznano 1,5 miliona gatunków grzybów. To ogromna rodzina, jednak nazwa grzyby suszone kojarzy się wyłącznie z grzybami kapeluszowymi.
Z badań wynika, że już w okresie paleolitu grzyby były obecne jako jeden z rodzajów pożywienia. Były zawsze dostępne w naturze i wielu z nich przypisywano również działanie lecznicze, jak na przykład hubom nadrzewnym. Grzyby mają cenne wartości odżywcze, które współcześnie doceniane są dopiero od niedawna. Można je zaliczyć wręcz do super pokarmów.
Najwięcej białka znajduje się w pieczarkach i prawdziwkach. Borowiki zwane też prawdziwkami zawierają wszystkie aminokwasy, których do organizmu trzeba dostarczyć z dietą, czyli tak zwane aminokwasy egzogenne. Dobra wiadomość dla zwolenników diety roślinnej jest taka, że borowiki mogą w tym względzie zastąpić mięso. Grzyby suszone, takie jak borowiki, zawierają prawie dwa razy więcej białka niż mięso wołowe i jest ono doskonale przyswajalne. W porównaniu z mięsem grzyby suszone nie zawierają jednak witaminy B12.
Grzyby są gęste odżywczo tzn. w małej ich ilości znajduje się dużo wartości odżywczych. Grzyby suszone dlatego są dobrym dodatkiem do potraw, ponieważ już mała ich szczypta widocznie wzbogaca potrawę i nie tylko w walory smakowe. Tłuszcze w grzybach to głownie nienasycone kwasy tłuszczowe, a owocniki grzybów zawierają niewielkie ilości cukrów prostych. Wyjątkiem jest jedynie boczniak, który zawiera najwięcej naturalnych cukrów.
Borowiki i podgrzybki zawierają cenną witaminę D. Boczniaki dostarczają do diety kwas foliowy. Wszystkie grzyby suszone dostarczają niacynę czyli witaminę PP, która jest ważna dla prawidłowej pracy układu nerwowego i syntezy hormonów. Kurki zawierają znaczne ilości witaminy B1 w ilości porównywalnej z drożdżami piekarskimi. W kapeluszach grzybów znajduje się dużo mikroelementów: miedź, cynk, jod i mangan.
Cechą charakterystyczną grzybów jest to, że intensywnie wchłaniają metale ciężkie takie jak kadm, ołów, rtęć i inne wydzielane do środowiska przez zakłady przemysłowe i komunikację samochodową. Grzyby rosnące na polach i w lasach są coraz częściej skażone tymi niebezpiecznymi dla zdrowia metalami ciężkimi. Ekologiczne grzyby suszone pochodzą z certyfikowanych obszarów, wnikliwie monitorowanych pod względem zanieczyszczeń. Sklep internetowy organic24.pl oferuje grzyby suszone takie jak: podgrzybek, borowik i shiitake.
tosować grzyby suszone? Grzyby suszone eko takiej jak podgrzybek brunatny i borowik szlachetny są suszone w formie pokrojonej – widoczny jest cały przekrój grzyba – kapelusz i nóżka. Shiitake jest suszone w całości. Grzyby należy namoczyć przed użyciem. Miękkie grzyby można pokroić i dodać do gotowanego, duszonego czy pieczonego dania. Grzyby suszone to bardzo cenny smakowo dodatek do bigosu, gulaszu czy zupy.
Zdj. główne: materiał od klienta