Letnie upały już dały nam o sobie znać. W dni, kiedy temperatura przekracza 25℃, szukamy różnych sposobów na ochłodzenie się. Kąpiele w basenie, zimne prysznice, klimatyzacja, ale nie ma chyba nic przyjemniejszego niż pyszne lody, zwłaszcza te stworzone samodzielnie w domu.
Do ich przygotowania możemy użyć pysznych, ale także przede wszystkim zdrowych składników. Oto kilka sprawdzonych przepisów na zdrowsze alternatywy lodów ze sklepu!
Jak przygotować naturalne lody w domu?
Już od dziecka nie wyobrażamy sobie lata bez smaku lodów. Każdy z nas lubi coś innego, jedni uwielbiają śmietankowe lody z maszyny, inni orzeźwiające sorbety. Nie każdy zdaje sobie jednak sprawę, że ten pyszny deser może przygotować sam w domu. Co więcej, to świetna okazja na wykorzystanie owoców, których o tej porze roku jest naprawdę wiele. Pamiętaj jednak, że wybierając składniki do samodzielnej produkcji lodów, warto stawiać na naturalne i zdrowe wersje.
Miód malina
Lody malinowe to jedne z najczęściej wybieranych smaków. Są nie tylko pyszne, ale również wyjątkowo orzeźwiające, zwłaszcza jeśli dodasz do nich tajny składnik w postaci kilku listków mięty. Do ich przygotowania będziesz potrzebować:
- około pół kilograma malin, umytych i osuszonych;
- 5 łyżek ksylitolu;
- 2 łyżki miodu;
- 150 ml śmietany kremówki – 30%;
- kilka listków mięty.
Sam proces tworzenia jest naprawdę prosty, gdyż wystarczy wszystkie składniki dokładnie zblendować i przełożyć do specjalnych pojemników na lody na patyku lub jednego większego. Schładzaj minimum 5 godzin, a następnie ciesz się zdrowym malinowym deserem na upalne chwile.
Cytrynowe orzeźwienie
Kwaskowy smak cytryny zwykle motywuje nas do działania. Tak będzie również w przypadku pysznego sorbetu cytrynowego, który okaże się również zdrowym izotonikiem. Do jego przygotowania potrzebujesz:
- 4 obranych ze skóry i wcześniej zamrożonych cytryn;
- 300 ml wcześniej zamrożonej w formie kostek wody kokosowej;
- 5 łyżek ksylitolu;
- kilku gałązek mięty.
Wszystkie składniki przełóż do blendera, dokładnie zmiksuj i gotowe! Sorbet przełóż do małych miseczek. Jedz sauté bądź z dodatkiem świeżych malin.
Zakazany owoc
Podobno Ewa skusiła w Raju Adama pysznym jabłkiem. My dziś chcemy Cię namówić na stworzenie pysznych lodów o smaku jabłkowym, do których potrzebować będziesz:
- około kilograma jabłek, np. papierówek;
- łyżeczki cynamonu;
- soku wyciśniętego z cytryny;
- 3 żółtek;
- 100 g cukru – możesz zastąpić go ksylitolem lub erytrytolem;
- 400 ml śmietany 30%.
Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrojone kawałki włóż do rondla, dodaj 50 g cukru, cynamon i odrobinę wody. Gotuj przez ok. 20 minut na wolnym ogniu do rozgotowania się. Następnie odstaw, a po przestygnięciu zblenduj na gładką masę.
Żółtka przełóż do metalowej miski, dodaj do nich 25 g cukru i ubijaj nad garnkiem z gotującą się wodą (na parze) do potrojenia masy. Później ją wystudź. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywną masę, wsyp resztę cukru. Teraz dodaj do niej przestygnięte żółtka, wymieszaj, a następnie przełóż mus jabłkowy. Na koniec dolej sok z cytryny i zmiksuj całość. Tak przygotowaną masę przełóż do dużego pojemnika i schładzaj przez około 5 godzin. Jeśli zależy Ci na naprawdę gładkich lodach, co około 2 godziny wyjmuj masę z zamrażalnika i ponownie blenduj (w tym celu najlepiej sprawdzi się blender ręczny). Zabieg ten sprawi, że lody będą miękkie, puszyste i delikatne.
zdj. główne: Brooke Lark/unsplash.com