Porządek w kuchni to nie tylko dbałość o estetykę przestrzeni, w której przygotowujemy posiłki, ale też inwestycja w jej funkcjonalność. Odpowiednia segregacja naczyń i przyrządów, ustawienie szafek tak, żebyśmy sobie wzajemnie przestali przeszkadzać – to wszystko usprawnia wszelkie prace w kuchennej przestrzeni. Jak dokonać małej, ale istotnej rewolucji w kuchni?
Szafki w kuchni powinny być ustawione w taki sposób, żeby przestrzeń była dla nas ergonomiczna. Często nie jest to jednak łatwe do wprowadzenia – choćby z uwagi na niewielkie wymiary pomieszczenia lub jego niesprzyjający kształt. Czym się kierować?
Zawsze powinno się próbować w taki sposób ustawić szafki, żeby pracując w kuchni, nie utrudniać innym dostępu do podstawowych elementów wyposażenia. Chodzi przede wszystkim o swobodny dostęp do każdej spośród pięciu ważnych kuchennych stref:
Cenne jest przy tym pozostawienie dość dużej ilości miejsca do tego, aby swobodnie można było przejść i wyminąć inne osoby. Stąd w obszernych kuchniach tak dużą popularnością cieszą się wyspy z wygodnym blatem roboczym. Poleca się przy tym, żeby sam blat był pusty i gotowy do użytku. Niekiedy bardzo dobrze prezentują się na nim różne ozdobne akcesoria, ale w tym przypadku minimalizm sprawdza się chyba najlepiej.
Przede wszystkim należy dążyć do tego, żeby rezygnować z niepotrzebnych lub rzadko użytkowanych przedmiotów. Im ich mniej, tym łatwiej nam będzie utrzymać porządek. Warto też, żeby każdy przedmiot miał swoje miejsce. Dotyczy to także np. garnków, które poprzez swój nieregularny kształt często pozostawiane są na wierzchu. Jeśli nawet nie mamy na nie miejsca w jednej z szafek, to można je często podwiesić między górnymi szafkami a blatem. Nie potrzeba do tego wielkich starań – często wystarczą np. samoprzylepne wieszaki na ręcznik.
>> Zobacz też: Jak przechowywać ubrania w piwnicy lub na strychu?
Ważne, żeby wiedzieć, gdzie ma się pochowane poszczególne sprzęty i stale stosować się do przyjętego sposobu ich przechowywania. Dobrym miejscem na sztućce będą oczywiście szuflady. I w tym przypadku trzeba jednak zainwestować w plastikowe organizery, które pozwolą nam przechowywać każdą kategorię sztućców osobno. W głębokich szufladach i szafkach znajdzie się miejsce dla garnków i patelni. Trzeba je zlokalizować tak, żeby znalazły się w razie potrzeby w strefie gotowania. Górne półki zarezerwujmy dla sprzętów cennych lub rzadziej używanych. Będziemy je mieć pod ręką w razie nagłej konieczności, ale nie będą nam przeszkadzały podczas codziennych prac, gdzie nie są niezbędne.
Bardzo ważne dla utrzymania porządku w kuchni jest oczywiście to, żebyśmy mieli łatwy dostęp do przyborów niezbędnych do sprzątania. Powinny znajdować się w jednym miejscu, żeby bez większego problemu można było po nie sięgnąć. Niektóre akcesoria, choćby ściereczki z mikrofibry i spryskiwacz, powinniśmy mieć w kuchni. Przydadzą się do częstego zmywania blatu roboczego. Podobnie jest z niewielką szufelką i zmiotką, dzięki którym usuniemy bezproblemowo wszystko to, co podczas przygotowywania posiłków upadnie nam na podłogę.
Prawdopodobnie cotygodniowe porządki generalne nam wystarczą, jeśli będziemy przestrzegać kilku ważnych zasad: