Miód prosto z pasieki to skarbnica wielu wartościowych składników, dzięki którym ten naturalny produkt wspiera zdrowie naszego organizmu. Jakie są główne zalety miodu bezpośrednio od pszczelarza?
Nie każdy miłośnik miodu zdaje sobie sprawę, że składa się on w 80% z cukrów prostych (fruktozy oraz glukozy). Zawiera sporo cennych dla zdrowia mikroelementów. W tym słodkim i smacznym pszczelim produkcie znajdziemy m.in.:
Miód jest także źródłem witaminy A, C oraz witamin z grupy B. Wiele osób zastanawia się, ile kalorii ma miód? Przyjmuje się, że im ciemniejsza odmiana, tym bardziej kaloryczna. Przykładowo w 100 g miodu lipowego jest 330 kalorii, natomiast w 100 g miodu spadziowego aż 400 kalorii. Natomiast walory lecznicze tego pysznego wyrobu to zasługa m.in.: enzymów pszczelich, olejków eterycznych oraz kwasów organicznych, które również wchodzą w skład miodu. Warto wspomnieć, że miód ma niższy indeks glikemiczny niż cukier biały, dzięki czemu po spożyciu miodu poziom glukozy we krwi podnosi się znacznie wolniej, niż po spożyciu cukru. Dlaczego warto sięgać po miód z pasieki?
Miód ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy – zwalcza zaparcia, pobudza wydzielanie soków trawiennych i jest pomocny przy nadkwasocie oraz stanach zapalnych jelit. To nie koniec zalet miodu – ten zdrowy i naturalny produkt przyniesie ulgę osobom, które chorują na wrzody żołądka oraz dwunastnicy.
Dzięki obecności przeciwutleniaczy miód skutecznie niszczy wolne rodniki, które odpowiadają za starzenie się ludzkiego organizmu. Regularne spożywanie miodu zmniejsza też ryzyko zachorowania na niektóre schorzenia np. astmę, reumatyzm, nowotwory.
Miód jest rekomendowany przy chorobach serca i układu krążenia. Ten przysmak wytwarzany przez pszczoły zawiera związki flawonoidowe, które wspierają mięsień sercowy – zwiększając elastyczność i wytrzymałość ścian naczyń włosowatych oraz ich przepuszczalność. Miód wspiera również obniżanie ciśnienia krwi.
Regularne spożywanie miodu jest zalecane osobom, które zmagają się z bezsennością i są nerwowe, gdyż miód wykazuje działanie uspokajające (zmniejsza pobudliwość nerwową i skutecznie łagodzi stres). Naturalne właściwości miodu ułatwiają zasypianie i poprawiają nastrój – to znacznie zdrowsza alternatywa dla czekolady. Warto jeść miód w przypadku wyczerpania psychicznego, apatii, depresji dodając go np. do mleka, herbaty lub wody z cytryną. Dobroczynny wpływ miodu ujawnia się znacznie szybciej, gdy przyjmujemy go w naturalnej postaci, niż przy łykaniu suplementów diety.
Miód jest powszechnie stosowany przy stanach przeziębieniowych, schorzeniach dróg oddechowych czy infekcjach grypowych. Związki czynne zawarte w miodzie niszczą drobnoustroje chorobotwórcze, które bytują na błonach śluzowych dróg oddechowych, nosa oraz gardła, szczególnie bakterie takie jak paciorkowce, gronkowce, klebsiella pneumoniae, grzyby drożdżakowe.
>> Zobacz też: Pasieka w ogrodzie. Hobby, które daje wiele korzyści
Ze względu na obecność w miodzie arbutyny – naturalnej substancji odpowiadającej za dezynfekcję dróg moczowych, miód powinien być spożywany przez osoby, które chorują na infekcje pęcherza i cewki moczowej oraz schorzenia nerek.
Podsumowując, miód to remedium na wiele dolegliwości zdrowotnych. Jest smaczny, uwielbiany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych – można jeść go solo, wykorzystać do słodzenia napojów lub przyrządzania wielu dań. Jeśli wprowadzimy ten pszczeli wyrób na stałe do swojego jadłospisu, z pewnością szybko zauważymy pozytywne zmiany w naszym samopoczuciu i funkcjonowaniu.