Warzywa i owoce są podstawą zdrowego żywienia. Nie tylko dostarczają naszemu organizmowi niezbędnych witamin i mikroelementów, ale i korzystnie wpływają na jego funkcjonowanie, w tym metabolizm.
Mówi się, że w zdrowym ciele, zdrowy duch. I jest w tym stwierdzeniu wiele prawdy, szczególnie, że nasze samopoczucie ściśle wiąże się z naszym zdrowiem. Podstawą jest zbilansowana dieta bogata w warzywa i owoce.
Według wielu porad ekspertów powinniśmy jeść minimum 5 porcji warzyw i owoców dziennie, aby skutecznie pobudzić metabolizm i dostarczać do organizmu potrzebne składniki odżywcze. Idealnie byłoby dodatkowo wspierać nawodnienie, pić 1,5 do 3 litrów wody dziennie. Jednak rzeczywistość nie jest tak różowa, jak mogłoby się wydawać.
Pośpiech, opuszczanie posiłków w ciągu dnia, a szczególnie zapominanie o nawadnianiu sprawia, że powoli pojawiają się negatywne skutki tychże zaniedbań. Pierwszym, najbardziej widocznym, jest oczywiście otyłość brzuszna, która stała się w ostatnich latach wręcz chorobą cywilizacyjną. Dlatego istotne jest, aby nie zapominać o równowadze w diecie i nawodnieniu, żeby uniknąć wielu przykrych dolegliwości i złego samopoczucia. Wprowadzanie dobrych nawyków to pierwszy krok do zdrowia i radości z życia.
Co więcej, regularne spożywanie warzyw i owoców wzmacnia układ odpornościowy, dzięki obecnych w nich witaminach: K i C oraz A. Należą one do grupy przeciwutleniaczy, przez co pomagają zwalczać wolne rodniki, a tym samym opóźniają procesy starzenia się organizmu.
Jak już zostało wspomniane, warzywa i owoce poza cennymi dla zdrowia składnikami zawierają w sobie też substancje, które określa się mianem karotenoidów oraz włókien pokarmowych czy bioaktywnych związków fenolowych. Mają one nie tylko zbawienny wpływ na nasz organizm, ale też szereg cennych prozdrowotnych właściwości.
Spożywane w warzywach i owoce charakteryzują się właściwościami przeciwutleniającymi, przeciwzapalnymi, przeciwcukrzycowymi, ale też kardioprotekcyjnymi. Co więcej, regularne spożywanie warzyw i owoców, niezależnie od pory roku, zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele chorób, w tym choćby: sercowo-naczyniowych czy cukrzycy typu 2. Do grup warzyw, które warto wprowadzić do diety w okresie wiosennym, należą:
Jak widać, lista jest naprawdę długa, szczególnie, że wiele z nich ma dodatkowo działania moczopędne (pietruszka), jak i wspomagające układ trawienny (kapusta).
Do owoców, które warto wziąć pod uwagę w okresie wiosennym, należą: jabłka, które zawierają dużo błonnika pokarmowego oraz soli mineralnych czy witamin; agrest, który jest bogaty w składniki mineralne; popularne w tym czasie truskawki, jagody i wiśnie, będące uzupełnieniem wielu deserów. Zawierają one wiele błonnika pokarmowego, ale też i beta karotenu oraz węglowodanów, a dzięki zawartym naturalnym cukrom dodają energii i podkreślają słodycz jogurtów czy lodów.
W okresie wiosennym wiele z wymienionych warzyw i owoców jest świeżych, dlatego tym bardziej zaleca się ich spożywanie w tym czasie. Co więcej, świadomość rodzi dobre samopoczucie, dlatego warto wiedzieć, jakie pokarmy warto wprowadzać do naszej diety, aby nie tylko naturalnie suplementować składniki odżywcze, ale i wspomagać, np. układ trawienny czy układ odpornościowy.
Pamiętać należy też, że owoce, ze względu na znajdujące się w nich naturalne cukry, nie powinny być zjadane w nadmiarze. Jednak warto po nie sięgać jako po zdrową przekąskę, unikając ich niezdrowych odpowiedników w postaci innych słodyczy. Warzywa na pewno pomogą nam w utrzymaniu odpowiedniej sylwetki i nawyków zdrowego stylu życia.
Zdj. główne: Sharon Pittaway/unsplash.com