Urządzenia dla piekarni – co jest niezbędne?

/
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Różnego rodzaju lokale gastronomiczne, aby działały w pełni sprawnie i zgodnie z wymogami, muszą być odpowiednio wyposażone. Jak więc wyposażyć piekarnie oraz cukiernie? Podpowiadamy, jakie sprzęty i akcesoria będą niezbędne.

Piec – podstawowe wyposażenie piekarni

Jednym z absolutnie najbardziej podstawowych elementów wyposażenia każdej piekarni są piece. Należy pamiętać, że całkowicie różnią się one od tych stosowanych na co dzień w domowych kuchniach. Jak więc wybrać piec do piekarni? Przede wszystkim warto mieć na uwadze, że na rynku znajdziesz różne rodzaje pieców typowo piekarniczych. Jednym z najpopularniejszych i najczęściej wybieranych są z pewnością tak zwane piece konwekcyjne. Wykorzystuje on bowiem wewnętrzne wentylatory do cyrkulacji powietrza, co zapewnia jednolite zarumienianie i powtarzalne wyniki. Inną propozycją są tradycyjne piece komorowe. Dzięki nim uzyskasz chrupiącą i złocistą skórkę oraz miękki środek w Twoich wypiekach. Jeśli chcesz wybrać nieco bardziej ekologiczne oraz ekonomiczne rozwiązanie, to dobrym pomysłem mogą być także piece piekarnicze używane.

Mikser gastronomiczny do piekarni

W każdej piekarni powinien znaleźć się także profesjonalny mikser gastronomiczny lub inny sprzęt do wyrabiania ciasta. Dzięki tego typu urządzeniem możliwe jest przygotowanie ciasta na wszelkiego rodzaju pieczywo oraz inne wypieki, na przykład słodkości, masy do ciastek i polewy. Pamiętaj, że w każdej piekarni ilość wyrabianego ciasta jest bardzo duża, dlatego też funkcjonowanie bez miksera gastronomicznego byłoby niemożliwe. Ponadto możesz wybierać spośród różnego rodzaju mikserów, na przykład spiralnych z dzieżą stałą 45–80 l, 120–250 l, spiralnych z dzieżą wyjezdną, kątowych oraz z narzędziami wymiennymi. Jeśli chcesz jeszcze bardziej ułatwić pracę w piekarni, warto także zakupić urządzenie do wałkowania i porcjowania ciasta. 

Chłodziarki i zamrażarki

Kolejnym sprzętem, który jest prawdziwym must have w każdej piekarni, jest chłodziarka oraz zamrażarka. Dzięki tym urządzeniom będziesz w stanie zachować świeżość wszystkich produktów i półproduktów. Warto także zainwestować w ladę chłodzącą, która świetnie sprawdzi się do pięknego pokazania ciast i deserów klientom Twojej piekarni lub cukierni.

Zdjęcie główne: pexels.com/Expect Best

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Jakie zioła warto hodować w domowym ogródku?
/
Jakie zioła warto hodować w domowym ogródku?
Odkryj najlepsze zioła do hodowli w domu. Porady, jak uprawiać, pielęgnować i korzystać z dobrodziejstw domowej zielarki, by cieszyć się ich prozdrowotnymi właściwościami przez cały rok.
Spływ kajakowy: Co powinieneś wiedzieć przed pierwszą wyprawą nad rzekę?
/
Spływ kajakowy: Co powinieneś wiedzieć przed pierwszą wyprawą nad rzekę?
Przed pierwszym spływem kajakowym nad rzekę warto poznać kilka istotnych faktów. Czym się kierować? Jak przygotować się? Odpowiedzi w artykule!
Stół drewniany – klasyka w nowoczesnym wydaniu
/
Stół drewniany – klasyka w nowoczesnym wydaniu
Stół to jeden z głównych mebli w mieszkaniu, bez którego trudno wyobrazić sobie w pełni funkcjonalne pomieszczenie. To między innymi miejsce spotkań przy wspólnych posiłkach. Stół wykonany z drewna wciąż cieszy się dużym powodzeniem. Tym bardziej że dzięki zastosowaniu odpowiedniego designu drewniany stół znajdzie swoje zastosowanie nie tylko we wnętrzach tradycyjnych czy rustykalnych, ale i nowoczesnych.