Artykuł sponsorowany
Miłośników kawy jest wielu, ale nie każdy wie, jak wiele istnieje sposobów jej zaparzania. Chcesz wiedzieć, jakie są najbardziej popularne z nich? W naszym artykule poznasz je i z pewnością znajdziesz idealny dla siebie.
Każda metoda parzenia kawy jest inna i na swój sposób wyjątkowa. Wpływa nie tylko na intensywność smaku kawy, ale też na jej strukturę czy zawartość kofeiny w napoju.
To urządzenie powstało jako alternatywa dla ekspresu do kawy, żeby jak najbardziej uprościć proces jej przygotowania. Kawiarka jest dostępna w stosunkowo niskiej cenie i łatwo zaparza się w niej kawę. Parzenie z jej użyciem kawy nie sprawi nikomu problemu. Plusem jest tutaj duży wybór kawy, którą można zaparzać w kawiarkach. Najczęściej używa się mieszanek do espresso, ale warto też spróbować kaw przeznaczonych do metod alternatywnych, czyli tych o jasno wypalanych ziarnach. Nie zaleca się jednak używania gotowej kawy mielonej – tej, którą można kupić w sklepie, ponieważ jej ziarna są zbyt drobno zmielone. Kawiarkę coraz częściej można spotkać w wersji elektrycznej. Kawa z kawiarki doskonale smakuje z mlekiem, ale w jej tradycyjnej wersji mleko trzeba spienić ręcznie albo dodać zwykłe.
To kolejne proste w użyciu urządzenie. Aeropress przypomina dużą strzykawkę i jest najmłodszym urządzeniem do parzenia kawy. Proces przygotowania tą metodą kawy zajmuje jedynie kilka minut. To też dobre rozwiązanie dla osób, które dużo podróżują, ponieważ zajmuje niewiele miejsca i jest łatwe w transporcie. Żeby przygotować kawę w aeropressie, warto użyć tych o jasno palonych ziarnach. Grubość mielenia ziaren powinna tutaj być dosyć drobna.
Aeropress, ale także inne urządzenia do parzenia kawy oraz różne jej rodzaje, można znaleźć tutaj: https://mkcafe.pl/.
Inaczej nazywany „press pot” albo „coffee press’, został skonstruowany w prosty sposób. To najczęściej metalowy albo szklany cylinder z tłokiem w środku, na końcu którego znajduje się sitko. To urządzenie także jest łatwe w użyciu. To jednocześnie jeden z najszybszych sposobów na zaparzenie kawy w domu. Co ważne, french press pozwala oddzielić fusy od naparu za pomocą tłoka z sitkiem. Kupując to urządzenie warto zwrócić jednak uwagę na jakość jego wykonania. Metal albo plastik gorszej jakości może sprawić, że kawa będzie miała nieprzyjemny posmak. Zaparzając napój w tym urządzeniu można sięgnąć po kawę wypalaną do espresso, ale także do metod przelewowych.
To urządzenie w kształcie klepsydry jest wykonane z żaroodpornego szkła, które zabezpiecza przed pochłanianiem niepożądanych zapachów. Kawa przygotowana w chemexie jest delikatna i klarowna. Ziarna powinny być tutaj duże, a całość przygotowania naparu zajmuje niecałe 5 minut. Ilość kawy i wody zależy przede wszystkim od rodzaju ziaren oraz od tego, jak intensywny napój chcemy otrzymać.
Zarówno przy użyciu chemexu, jak i innych urządzeń, warto mieć odpowiedni czajnik do kawy. Pozwoli to usprawnić przygotowanie ulubionego napoju.
To prawdopodobnie najbardziej popularny sposób przygotowania kawy w domowych czterech ścianach. Na rynku są dostępne różne rodzaje ekspresów, a to, na jaki się zdecydujemy, zależy przede wszystkim od tego, jaką kawę najbardziej lubimy. Mamy możliwość kupić na przykład ciśnieniowy ekspres kolbowy, który będzie idealny dla miłośników espresso i innych napojów przygotowywanych na jego bazie, takich jak latte czy cappuccino. Można też zdecydować się na zakup ekspresu automatycznego czy przelewowego.
Zdjecie główne: Nathan Dumlao/unsplash.com