Kto nie kocha nachosów? Ten przysmak kuchni meksykańskiej już na dobre wszedł do naszych kin, a także ulubionych przekąsek na imprezach. Nic dziwnego, są bowiem przepyszne, lekkie i można je łączyć z różnymi dipami. Wiesz, że możesz wykonać je samodzielnie w domu? Wystarczy dowolna tortilla i nasz sprawdzony sposób. Gwarantujemy, że ciężko będzie Ci wrócić do gotowej alternatywy. Oto jak przygotować przepyszne nachosy we własnym domu!
Nachosy to wspaniała przekąska na każdą okazję. Można je przygotować na wiele różnych sposobów. Doskonale sprawdzą się zarówno alternatywy ostrzejsze i łagodniejsze, w zależności od potrzeb i upodobań. Dodatkowo będą to wersje bez dodatku chemii, które bez strachu można podać także dzieciom. Z pewnością doskonale sprawdzą się na pikniki i kinder party. Możesz je także przygotować jako zdrową alternatywę przekąsek do kina czy na wycieczkę szkolną.
Szybka forma przekąsek sprawdzi się w świecie, kiedy liczy się przede wszystkim czas. Zatem jeśli zależy Ci na tym, aby zaskoczyć wszystkich przepysznym jedzeniem z ciekawymi dodatkami, domowe nachosy będą strzałem w dziesiątkę. Możesz je podać z różnymi dipami. Wspaniale sprawdzą się w połączeniu z guacamole, sosem pomidorowym lub wersją serową. Z pewnością wzbogacą to danie. Wspaniale smakują też posypane serem lub boczkiem.
Składniki do domowych nachosów:
Na wstępie warto zaznaczyć, że można skorzystać zarówno z wersji gotowej tortilli o dobrym składzie lub przygotować ją samodzielnie w domu. Jednak z pewnością ta pierwsza opcja będzie szybsza.
1. Na wstępie przygotuj mieszankę przypraw i wymieszaj je dokładnie z oliwą z oliwek.
2. Przy użyciu pędzelka lub rąk posmaruj tortille z dwóch stron wcześniej przygotowaną mieszanką. Ważne, aby była ona dobrze rozprowadzona po całej powierzchni placka.
3. Posmarowana tortilla nie może być zbyt tłusta, aby można ją było szybko i łatwo pokroić na mniejsze kawałki, najlepiej w trójkąty. Powinno wyjść ich około 12. Warto, aby nie były zbyt małe, pamiętaj, że nieco skurczą się podczas pieczenia. Za to zbyt długie mogą okazać się niezbyt poręczne podczas jedzenia.
4. Rozłóż papier do pieczenia na blaszce i ułóż trójkąty daleko od siebie, tak aby nie posklejały się podczas pieczenia.
5. Piekarnik ustaw na 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 6 do 10 minut. Warto je w połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę. Wyjmij nachosy z piekarnika dopiero, gdy nabiorą rumianego koloru. Wszystko zależy od tego, jaki masz piekarnik.
6. Po wystudzeniu warto przechowywać je w szczelnie zamkniętym pudełku, a będą dłużej chrupiące i pyszne. Nie zapomnij o podaniu sosów, które również możesz wykonać samodzielnie.
Zdj. główne: Herson Rodriguez/unsplash.com