Prozdrowotne właściwości imbiru są imponujące! Ten niepozorny korzeń ma sporo witamin i składników mineralnych, warto więc stosować go w kuchni. Zobacz, jak możesz wykorzystać imbir podczas gotowania.
Korzeń imbiru jest prawdziwą bombą witaminową. Zawiera witaminę A, C, B1 i B2, a także witaminę E i K. Imbir jest bogaty także w kwas foliowy i składniki mineralne (wapń, potas, fosfor i żelazo). Z imbiru uzyskuje się olejki eteryczne o działaniu przeciwzapalnym, wykrztuśnym, przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym.
Imbir ma szereg właściwości prozdrowotnych. Regularnie spożywany zmniejsza ryzyko tworzenia się zatorów i zakrzepów, podnosi ciśnienie krwi i wpływa korzystnie na pracę serca. Korzeń imbiru zdaniem specjalistów dobrze jest spożywać w stanach przemęczenia fizycznego i psychicznego, gdyż poprawia koncentrację, dodaje energii i witalności.
Zdaniem wielu kobiet, imbir jest też nieoceniony podczas mdłości w ciąży. Ich zdaniem plasterek imbiru dodany do herbaty potrafi zdziałać cuda.
Pamiętaj jednak, że stosowanie imbiru nie jest wskazane dla wszystkich. Jest to pikantna przyprawa, której powinny unikać kobiety karmiące piersią, osoby z wrzodami żołądka i jelit, a także osoby cierpiące na nadkwasotę lub nadciśnienie.
Jeśli masz wątpliwość, czy Twój stan zdrowia pozwala na spożywanie imbiru, skonsultuj to ze swoim lekarzem.
Herbatka z dodatkiem imbiru jest nieoceniona podczas przeziębienia przebiegającego z nieżytem górnych dróg oddechowych. Imbir rozrzedza śluz, łagodzi kaszel, a także działa przeciwbólowo i przeciwgorączkowo. Do herbaty z imbirem dobrze jest dodać również cynamon, cytrynę oraz miód i kurkumę – tak przygotowany napój ma silne właściwości rozgrzewające i napotne.
Imbir jest bardzo ważną przyprawą w kuchni chińskiej. W Polsce nie jest stosowany często, jednak trzeba przyznać, że staje się coraz bardziej popularny. Imbir możemy kupić w formie korzenia, sproszkowanej przyprawy, a także w formie przetworów: kandyzowany lub kiszony.
Imbir sprawdza się doskonale jako przyprawa do potraw oraz jako składnik przypraw korzennych dodawanych do ciast i pierniczków. Jego pikantny smak dobrze komponuje się z zielem angielskim, pieprzem, liściem laurowym, goździkami, cynamonem i gałką muszkatołową.
Pamiętaj, że imbir można dodawać nie tylko do ciast i herbaty. Jego zastosowanie w kuchni jest zdecydowanie szersze. To doskonała przyprawa do gotowanych marchewek, zupy dyniowej czy rosołu (kawałek korzenia imbiru dodany do wywaru mięsno-warzywnego nada mu lekko pikantnego i bardziej zdecydowanego smaku). Jeśli lubisz przyrządzać ryby, spróbuj dodać nieco suszonego imbiru do ich pieczenia. Tak przygotowane ryby zyskają niepowtarzalny, lekko orientalny smak.
Warto wiedzieć, że imbir jest ważnym składnikiem curry. Doskonale więc pasuje do dań z ryżu i sałatek.
Zdj. główne: Couleur/pixabay.com