Chili con carne to idealne danie, które rozgrzeje nawet w bardzo mroźny dzień. Do tego jest bardzo pożywne. Jak je zrobić?
Chili con carne to klasyk teksańskiej kuchni. Historia tej potrawy sięga 1850 r., jednak pierwowzór znacząco różni się od wersji, która znana jest współcześnie. Dawniej mieszano łój wołowy z suszoną wołowiną, solą i ostrymi papryczkami chili. Klasyczne danie robi się z wołowiny, papryczek chili, pomidorów, fasoli i kuminu. Są też tacy, którzy uważają, że prawdziwe chili con carne to jedynie mięso i chili.
Legenda głosi, że danie to powstało dzięki zakonnicy z Hiszpanii, która miewała wizje. W ich trakcie jej duch miał opuszczać ciało i rozpoczynać wędrówkę przez Atlantyk, by móc w ten sposób szerzyć chrześcijaństwo wśród Indian. Po powrocie z takiej wyprawy duch miał zapisać przepis otrzymany od pogan i było to właśnie chili con carne.
W Polsce przygotowuje się to danie na wiele różnych sposobów. Sprawdźmy najlepsze przepisy.
Do przygotowania klasycznego chili con carne potrzebne będą:
Jeśli używamy suszonych papryczek, to trzeba pamiętać, by zalać je ⅓ bulionu i odstawić aż zmiękną. Później blendujemy je z koncentratem oraz pomidorami. Na patelnię wrzucamy smalec, dodajemy mięso i sól, smażymy, aż stanie się rumiane. Czosnek i cebulę drobno siekamy, dodajemy pod koniec smażenia. Wrzucamy kmin i przerzucamy całość do garnka, po czym zalewamy resztą bulionu. Dodajemy papryczki i wędzoną paprykę, a następnie gotujemy około godziny. Na koniec dorzucamy fasolę i gotujemy jeszcze chwilę, aż całość będzie miała konsystencję gęstego gulaszu.
Osoby, które nie jedzą mięsa, mogą zrobić chili con carne z cukinii i cieciorki. W tym celu potrzebne będą:
Paprykę kroimy w kostkę, cukinię też i wrzucamy do garnka. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Lekko gotujemy. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i jednego miksujemy, a drugiego kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, dodajemy cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli. Wrzucamy paprykę i mieszamy około 3 minut, dodajemy odrobinę wody. Wrzucamy pokrojoną cukinię, dodajemy przyprawę meksykańską i mieszamy. Wrzucamy cieciorkę i podduszamy całość około 2–3 minut. Następnie dodajemy fasolę i zblendowanego pomidora. Całość dusimy około 5 minut i wrzucamy pomidora pokrojonego w kostkę. Mieszamy całość kilka minut na patelni i gotowe. Możemy danie posypać świeżą kolendrą.
Zdj. główne: Adi Chrisworo/unsplash.com