Dieta wegetariańska cieszy się coraz większą popularnością. Coraz częściej rezygnuje się z mięsa na rzecz produktów roślinnych oraz różnych zamienników.
Wydawać by się mogło, że nic nie będzie smakowało tak dobrze, jak mięso, jednak nic bardziej mylnego. Kucharze i smakosze na całym świecie pracują nad tym, aby smak potraw wegetariańskich był jak najlepszy. Macie ochotę na więcej?
Doskonałą alternatywą dla kotleta mielonego lub schabowego będzie wersja wegetariańska z białym serem i płatkami owsianymi. Produkty potrzebne do przygotowania dania nie są drogie, a efekt jest naprawdę smaczny.
Do wykonania wegetariańskich kotletów z sera białego potrzebne będą tylko cztery składniki. Przy użyciu jedynie serka wiejskiego, jajek, otrębów owsianych oraz zielonej cebulki powstaną placki, które smakować będą nie tylko jako ciepły dodatek do tradycyjnego obiadu, czyli ziemniaków i surówki, ale również jako osobna zimna przekąska.
Dzięki otrębom kotleciki nie będą rozlatywać się na patelni. Dodatkowo, ścięte jajko pozwoli na uzyskanie pożądanego kształtu i tekstury. A wiadomo, że połowa sukcesu to wygląd potrawy. Placki świetnie sprawdzą się również jako przekąska na piknik lub przyjęcie. Dodanie do nich dipu lub sosu tzatziki dodatkowo pobudzi kubki smakowe i zaskoczy gości. Jak je wykonać?
Do przyrządzenia porcji dla 12 osób należy przygotować:
Na przygotowane dania należy przeznaczyć około 1,5 godziny. 30 minut zajmie samo wykonanie, jednak kotlety muszą odczekać godzinę, zanim znajdą się na patelni.
Gotowe wegetariańskie kotleciki można dodać do młodych ziemniaków i ogórków małosolnych lub zasmażanej kapusty i zrobić z nich iście letnią ucztę. Można podawać je także jako osobną potrawę. Na ozdobnym talerzyku należy umieścić po kilka sztuk kotletów i przyozdobić je zielonym akcentem np. ze świeżej bazylii lub pietruszki. W osobnych naczyniach umieść różne sosy oraz warzywa i mieszaj wszystko dowolnie.
Danie to będzie także świetne dla dzieci, które często mają problem z próbowaniem nowych smaków. Ich wygląd oraz sposób podania można indywidualnie dopasować do każdego degustatora.
Dieta wegetariańska jest aktualnie bardzo na topie, jednak ma to też swoje medyczne i środowiskowe uzasadnienie. Mięso spożywane w nadmiarze szkodzi zdrowiu, ilość tłuszczów oraz antybiotyków zawartych w potrawach mięsnych ma negatywny wpływ na zdrowie ludzi. Prowadzi do zmian hormonalnych, zatorów żylnych, a nawet zawałów. Zmniejsza też odporność.
Z punktu widzenia ekologii nadmierny chów np. bydła jest realnym zagrożeniem dla środowiska naturalnego. W wyniku produkcji mięsa powstaje więcej gazów cieplarnianych niż produkują samochody. To daje do myślenia. Dodatkowo zwierzęta przetrzymywane są w skrajnie złych warunkach, co także ma wpływa na jakość mięsa.
Warto zatem zrezygnować, ze spożywania produktów mięsnych lub chociaż je ograniczyć. Zwłaszcza, że przepisów na przepyszne dania wegetariańskie nie brakuje. Każde z nich można dopasować pod gusta wszystkich domowników i gości.
Zdj. główne: ready made/pexels.com