Trudno sobie wyobrazić Wielkanoc bez tradycyjnego żurku na zakwasie, z jajkiem i białą kiełbasą. Można też zabielić go śmietaną, wtedy smak będzie jeszcze delikatniejszy. Oto przepis na żurek wielkanocny.
Składniki:
- 1,5 litra bulionu,
- 400 g parzonego boczku,
- 500 ml zakwasu z butelki, najczęściej w sklepie można znaleźć “zakwas śląski”,
- 500 g surowej białej kiełbasy,
- łyżka suszonego majeranku,
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek śmietanki 30%
Przed podaniem:
- ugotowane jajka,
- chrzan,
- gałązka zielonego majeranku.
Przygotowanie:
- Bulion zagotować. Pokroić boczek na mniejsze kawałeczki i wrzucić na ok. 20 min. do gotującego się wywaru
- Zmniejszyć ogień i dodać białą kiełbasę, gotować kolejne 20 min.
- Do wywaru dodać zakwas z butelki, czosnek i suszony majeranek i gotować przez ok. 15 min.
- Odstawić zupę z ognia i dodać śmietankę. Dopraw całość sola i pieprzem do smaku.
- Podawać z ugotowanym jajkiem i gałązką świeżego majeranku.
Tradycyjny żurek na zakwasie to świetny pomysł na obiad nie tylko w Wielkanoc. Smacznego!