• Redakcja
  • Zasady współpracy
  • Kontakt
  • Nowoczesne technologie i wieś
Sielankowelove
  • Życie na wsi
    • Rodzina
    • Dom
    • Sad i ogród
    • Wokół domu
  • W kuchni
  • Zdrowie i uroda
  • Pasja i hobby
Brak wyników
Zobacz więcej wyników
Sielankowelove
Brak wyników
Zobacz więcej wyników
Sielankowelove W kuchni

Przetwory z cukinii. Propozycje na weki

Wiktoria Florek Przez Wiktoria Florek
27 maja 2021
w W kuchni
0
Potrzebujesz ok. 5 min. aby przeczytać ten wpis

Photo by Amy Brothers/ The Denver Post

17
Udostępnień
110
Odsłon
Udostępnij na FacebookuUdostępnij na Twitterze

Cukinia nadaje się do duszenia, pieczenia, smażenia, marynowania i jedzenia na surowo. Można zrobić z niej pasztet, placuszki, koktajle i ciasta. 

Można też przygotować doskonałe przetwory i cieszyć się jej wybornym smakiem na dłużej. Poniżej znajdziesz nasze propozycje na weki z cukinii.

Warto wspomnieć, że cukinia nazywana jest również kabaczkiem. Ma wyjątkowo łagodny smak, jest lekkostrawna, bogata w witaminy i minerały. Zawiera potas, żelazo, magnez, witaminę C, K, PP, B1 i beta-karoten. Ponadto odkwasza organizm i ma pozytywny wpływ na trawienie.

Sałatka słońce w słoiku

Nie tylko pięknie prezentuje się w słoiku i na talerzu, ale również doskonale smakuje. Dodatek kurkumy nadaje piękny kolor warzywom, ale również ma zbawienny wpływ na nasz organizm.

Składniki:

  • 1,5 kg cukinii,
  • 0,25 kg cebuli,
  • 0,5 kg papryki czerwonej,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 2 czubate łyżeczki kurkumy,
  • 2 łyżeczki gorczycy,
  • 1 płaska łyżka soli,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka octu.

Sposób przygotowania:

Pokrój cukinię w plastry, paprykę w paski, a cebulę w piórka. W dużej misce wymieszaj warzywa, dodaj przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier oraz ocet. Wszystko zamieszaj i odstaw na kilka godzin. Po tym czasie włóż sałatkę do słoików, zakręć i pasteryzuj około 8 min. Wyjmij słoiki z garnka, odwróć do góry dnem i pozostaw do ostudzenia.

sałatka z cukinii
(Photo by DEA / N.BANAS/De Agostini via Getty Images

Keczup z cukinii

Jest to domowa alternatywa dla keczupu dostępnego w sklepach. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do makaronów, pizzy i kanapek.

Składniki:

  • 1,5 kg cukinii,
  • 0,5 kg cebuli,
  • 2 duże papryki,
  • 1,5 łyżki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki,
  • 0,25 kg cukru,
  • 0,5 szklanki octu,
  • 0,6 kg przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżeczka curry.

Sposób przygotowania:

Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę i paprykę pokrój w paski. Całość posól i odstaw na godzinę. Następnie gotuj około 25 minut aż warzywa będą miękkie. Ostudź i zmiksuj. Dodaj przyprawy, cukier, ocet i przecier pomidorowy. Całość gotuj przez 15 minut. Gorący sos włóż do słoików. Pasteryzuj około 7 min.

keczup z cukinii
Photo by DEA / P.MARTINI/De Agostini via Getty Images

Dżem z cukinii

Słodka odsłona cukinii zaskoczy niejednego wielbiciela domowych dżemów. Będzie idealnym dodatkiem do ciast, gofrów i naleśników.

Składniki:

  • 1 kg cukinii,
  • 0,3 kg cukru,
  • 0,5 szklanki wody,
  • 2 galaretki pomarańczowe,
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego,

Sposób przygotowania:

Cukinię obierz ze skórki, usuń pestki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Startą cukinię włóż do garnka z grubym dnem, dodaj 0,5 szklanki wody i gotuj, aż cukinia zmięknie. Następnie dodaj cukier, galaretki oraz kwasek cytrynowy i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Gorący dżem włóż do czystych słoików, zakręć i odstaw na 5 min do góry dnem.

Wyświetl ten post na Instagramie.

Post udostępniony przez ANDŻELA ☕ (@sprawdzam_przepis)

Kiszona cukinia

Jeżeli uwielbiasz kiszone ogórki, to na pewno polubisz też kiszoną cukinię. Jest to prawdziwa bomba witaminowa, która doskonale sprawdzi się w jesienne dni. Poniżej znajdziesz łatwy w wykonaniu przepis.

Składniki:

  • 4 cukinie,
  • 4 gałązki kopru,
  • kilka ząbków czosnku,
  • kawałek korzenia chrzanu,
  • woda,
  • sól niejodowana.

Sposób wykonania:

Cukinię umyj, nie obieraj ze skórki, ale jeżeli jest starsza, to wykrój środek z nasionami. Następnie pokrój ją w paski pasujące długością do słoików.  Na spód każdego słoika wrzuć gałązkę kopru, 2 ząbki czosnku, 2 cm korzenia chrzanu i włóż paski cukinii.

Wodę zagotuj, rozpuść w niej sól niejodowaną (na 1 litr wody 1 czubata łyżka soli) i odstaw. Kiedy woda osiągnie temperaturę pokojową, zalej słoiki z cukinią, zakręć i odstaw w chłodne miejsce.

kiszona cukinia
Photo by DEA / P.MARTINI/De Agostini via Getty Images

Leczo do słoików

Czy zdarza się, że nie masz czasu na stanie przy kuchni? Jeżeli tak, to przygotuj leczo do słoików. Doskonale smakuje z różnymi dodatkami – ryżem, makaronem czy kiełbasą.

Składniki:

  • 3 kg cukinii,
  • 1 kg papryki czerwonej,
  • 1 kg papryki żółtej,
  • 1 kg cebuli,
  • 2 kg pomidorów,
  • 0,4 kg koncentratu pomidorowego,
  • 50 ml octu,
  • 0,4 kg cukru,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 4 liście laurowe,
  • 1 łyżka papryki słodkiej,
  • 2 łyżki oregano,
  • 1 łyżka bazylii,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 0,5 łyżeczki cynamonu,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 5 łyżek soli.

>> Zobacz też: Czas na zdrowe odżywianie! Kiszonki warzywne

Sposób wykonania:

Cukinię umyj i usuń gniazda nasienne, ale nie obieraj ze skórki. Paprykę oczyść z nasion i błonek, cebulę i czosnek obierz, pomidory sparz i obierz ze skórki. Czosnek i cebulę drobno posiekaj. Cukinię, paprykę oraz pomidory pokrój w drobną kostkę. Do dużego garnka wrzuć pokrojone warzywa, dodaj przyprawy, ocet, cukier i koncentrat pomidorowy. Całość gotuj do miękkości – około 30 min. Gorące leczo przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i pasteryzuj w wodzie 10 minut.

Tagi: kiszonki warzywnekiszonki z warzywprzetwory z cukiniizdrowa kuchnia
Następny wpis

Chrzan - naturalny antybiotyk na zatoki

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne wpisy

Reklama

Jak obniżyć rachunki za prąd?

Przez Natalia Rozmierek
27 stycznia 2023

Twoje rachunki są za duże? Zobacz, jak obniżyć rachunki z prąd.

Czytaj więcej

Ostatnie wpisy

Chrzan – naturalny antybiotyk na zatoki

Przez Marta Kozłowska
4 czerwca 2021

Sposoby na czyszczenie kostki brukowej

Przez Dorota Prokopiak
5 lutego 2021

Jak zrobić fondue i jaki ser wybrać?

Przez Aleksandra Tabak
12 lutego 2021

Sielankowelove

Marzysz o cichym i spokojnym miejscu, z dala od miejskiego zgiełku, w którym czas płynie wolniej? Sielankowelove.pl pokaże Ci czym tak naprawdę jest slow life!

Wydawca
Blue Whale Press sp. z o.o.
ul. Polska 114
60-401 Poznań
bluewhalepress.pl

Najnowsze wpisy

Jak obniżyć rachunki za prąd?

Jak dobrać meble do domu?

Jak oświetlić łazienkę?

Jak zadbać o jakość powietrza w domu?

Z czego powinna składać się dieta konia?

Nawigacja

  • Redakcja
  • Zasady współpracy
  • Kontakt
  • Nowoczesne technologie i wieś

Nasze portale

  • dladomatora.pl
  • domup.pl
  • budowaidom.pl
  • forhomies.pl
  • lovihomi.pl
  • domzobrazka.pl
  • gardenyard.pl
  • singlezone.pl
  • happywalls.pl
  • propertylook.pl
  • glamourlife.pl
  • rockethome.pl
  • calmmy.pl
  • roomstour.pl
  • uporzadkowane.pl
  • slowdom.pl
  • jakspokojnie.pl
  • cityislife.pl
  • dreamyhouse.pl
  • totalnyremont.pl
  • dompodkontrola.pl
  • dobredomowe.pl
  • czaswogrodzie.pl
  • interiornews.pl
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dot. cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Zmiany ustawień można dokonać w każdym momencie. Więcej szczegółów na podstronie Polityka prywatności.

© 2021 Sielankowelove - Wszelkie prawa zastrzeżone.

Brak wyników
Zobacz więcej wyników
  • Życie na wsi
    • Rodzina
    • Dom
    • Sad i ogród
    • Wokół domu
  • W kuchni
  • Zdrowie i uroda
  • Pasja i hobby

© 2021 Sielankowelove. Wszelkie prawa zastrzeżone.